ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:31
 

Τελετή παρασημοφόρησης στον τέως ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη

Η διάκριση αυτή απονέμεται σε στρατιωτικούς και πολίτες της Γαλλίας, αλλά και σε προσωπικότητες διεθνούς φήμης

Newsroom K

Τον τέως υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη τίμησε ο υπουργός Ευρώπης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Δημοκρατίας Jean Jean-Yvew Le Drain. Ο κ. Κασουλίδης έλαβε από τον Γάλλο υπουργό το παράσημο του Αξιωματούχου του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας Τιμής.

«Η πίστη σας στη χώρα μας, τη γλώσσα και τις αξίες της, καθώς και το πνεύμα συνεργασίας με το οποίο συνεργάζεστε με τους προκατόχους μου στο Quai d`Orsay το καταδεικνύουν. Πέρα από αυτή τη συνύπαρξη υπάρχουν και σημάδια αλληλεγγύης με τη Γαλλία, χειρονομίες βαθιάς συμπάθειας που γνωρίζουμε και δεν ξεχνάμε», ανέφερε στην ομιλία του ο Γάλλος ΥΠΕΞ κατά την τελετή.

Ο κ. Λε Ντριάν αναφέρθηκε στην πορεία του κ. Κασουλίδη, που όπως είπε, είναι παράλληλη με την ιστορία της Κύπρου και συνοψίζει μέρος της πρόσφατης ιστορίας. Σημείωσε την ενεργό συμμετοχή του ως μαθητή στο κίνημα για την ανεξαρτησία της Κύπρου από τη Βρετανία, τις σπουδές του στη Λυών της Γαλλίας και τις παραστάσεις και της επιρροές που είχε εκεί από τον Μάη του 68’.

«Όπως και οι Γάλλοι σύντροφοί σας της εποχής εκείνης έτσι και εσείς εντυπωσιαστήκατε από το κίνημα διαμαρτυρίας και την πληθώρα ιδεών που επικρατούσαν τότε. Οι δυνατές εικόνες που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον σας είναι χαραγμένες στη μνήμη σας. Αυτή η εμπειρία σάς ωθεί να δημιουργήσετε την πρώτη ένωση Κυπρίων φοιτητών στη Γαλλία. Για να τους κινητοποιήσετε διασχίζετε τη Γαλλία με ένα "MINI"», ανέφερε σημειώνοντας ότι τα φοιτητικά χρόνια του κ. Κασουλίδη δημιούργησαν άρρηκτους δεσμούς με τη Γαλλία.Αναφέρθηκε επίσης στην ενεργό ενασχόλησή του κ. Κασουλίδη με την πολιτική ζωή με την ανάληψη της ηγεσίας του κινήματος της νεολαίας του ΔΗΣΥ, την εκλογή του ως βουλευτή το 1991 και το διορισμό του το 1993 στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου από τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. Έκανε επίσης λόγο για τις δύο θητείες του στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών επί Προέδρου Κληρίδη και επί Προέδρου Αναστασιάδη και στην θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ 2004 και 2013.

Επεσήμανε ιδιαίτερα ότι ήταν ένας από τους άνδρες που συνέβαλαν συγκεκριμένα στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και ότι είναι ένας ακούραστος και αφοσιωμένος υποστηρικτής της επανένωσης του νησιού μέσω του διαλόγου μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Eίπε επίσης ότι στον κ. Κασουλίδη οφείλεται η εύλογη ιδέα της ανάπτυξης τριμερών εταιρικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, Αιγύπτου ή Λιβάνου, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στη συνεργασία μεταξύ γειτονικών χωρών που έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις σε μια ευαίσθητη περιοχή.

Και συμπλήρωσε: «Έχετε ανοίξει προοπτικές για τη χώρα σας».

Ο Γάλλος Υπουργός χαρακτήρισε τον κ. Κασουλίδη «ένα μεγάλο Κύπριο» αλλά και αληθινό φίλο της Γαλλίας.

Με τη σειρά του ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε τον Υπουργό για την τιμή και είπε ότι την αποδέχεται εξ ονόματος όλων των Κυπρίων που σπούδασαν στη Γαλλία και συμβάλλουν ό καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητες του στην προώθηση της γαλλοφωνίας στην Κύπρο.

«Θα αναφέρω ότι κατά την παραμονή μου στη Γαλλία δεν πήρα απλώς τα φώτα της Ιατρικής Επιστήμης αλλά και γαλουχήθηκα από το ρεπουμπλικανικό πνεύμα, μοναδικό στη Γαλλία και απότοκο της Γαλλικής Επανάστασης που με καθοδηγούσε καθ’όλη τη διάρκεια του πολιτικού μου βίου», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι αποδέχεται την τιμή στο όνομα της παραδοσιακής φιλίας μεταξύ της Γαλλίας και της Κύπρου και στο όνομα της εταιρικής σχέσης Κύπρου και Γαλλίας εντός της Ε.Ε. και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.Σημείωσε ότι για τις πολλές σύγχρονες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ υπάρχει μια σχεδόν ταυτότητα απόψεων Κύπρου και Γαλλίας. Αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και του προβλήματος της τρομοκρατίας, στην προστασία της πολυμέρειας έναντι του προστατευτισμού, στον αγώνα για το κλίμα και τη διάσωση της πολυμερούς συμφωνίας COP21 , στην ανάγκη για μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη και κυρίως στην ανάγκη προστασίας των αρχών και αξιών της Ευρώπης που κινδυνεύουν από τα ακροδεξιά και λαϊκίστικα κινήματα.

Εξήρε επίσης ως ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτες τις ιδέες του Προέδρου Μακρόν τόσο κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και κατά την πρόσφατη ομιλία του ενώπιον των Γάλλων Πρεσβευτών για την ανάγκη μιας μεγαλύτερης αυτονομίας της Άμυνας της Ε.Ε

Ανέφερε τέλος πως η τιμή αυτή εμπεριέχει και ευθύνες τις οποίες είναι έτοιμος να αναλάβει.

Σε προσωπικότητες διεθνούς φήμης

Το Εθνικό Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής ιδρύθηκε το 1802 από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και η ιδιότητα μέλους του Τάγματος αποτελεί τιμητική διάκριση που απονέμεται σε στρατιωτικούς αλλά και πολίτες για τις υπηρεσίες τους στη Γαλλία, αλλά και σε προσωπικότητες διεθνούς φήμης.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Κασουλίδης

Ο Ιωάννης Κασουλίδης, με καταγωγή από τη Λευκωσία γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1948. Σπούδασε ιατρική στη Γαλλία, και ειδικεύτηκε στη γηριατρική στο Λονδίνο. Είναι νυμφευμένος με την ιατρό, αναισθησιολόγο Έμη Κασουλίδη και έχουν ένα παιδί, την Ιωάννα.

Υπηρέτησε τον Δημοκρατικό Συναγερμό από διάφορα αξιώματα, μεταξύ των οποίων εκείνου του Προέδρου της Νεολαίας του κόμματος. Το 1991 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας. Τον Μάρτιο του 1993, με την ανάληψη της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Γλαύκο Κληρίδη αναλαμβάνει καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου μέχρι τον Απρίλιο 1997. Στη συνέχεια διορίστηκε ως Υπουργός Εξωτερικών μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003. 

Τον Ιούνιο του 2004 ο Ι. Κασουλίδης, εξελέγη μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τον Φεβρουάριο του 2008 ο Ιωάννης Κασουλίδης διεκδίκησε την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και εισήλθε στον δεύτερο γύρο μαζί με τον τελικό νικητή Δημήτρη Χριστόφια. 

Στις Ευρωεκλογές, στις 6 Ιουνίου 2009 ο Ιωάννης Κασουλίδης εξελέγη για δεύτερη φορά Ευρωβουλευτής, σημειώνοντας νέο ρεκορ σταυρών προτίμησης (69,576). Στις 23 Ιουνίου 2009, εξελέγη αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Την 1η Μαρτίου 2013 με τη εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέλαβε ως Υπουργός ΕΞωτερικών. Με την επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, ο Ιωάννης Κασουλίδης ανακοίνωσε την αποχώρησή του τόσο από το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από την πολιτική.

Έχει συγγράψει το βιβλίο "Κύπρος - Ε.Ε. Η ένταξη όπως την έζησα".

Ο Ιωάννης Κασουλίδης έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα (Ελληνική Δημοκρατία), τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής (Ελληνική Δημοκρατία), τον Ταξιάρχη του Τάγματος Ξίρκα (Μάλτα), τον Ταξιάρχη του Τάγματος Κέδρος (Λίβανος), τον Ταξιάρχη του Τάγματος των Ιπποτών Παναγίου Τάφου, το Παράσημο Βηθλεέμ 2000 της Παλαιστινιακής Αρχής και την Ανώτατη Διάκριση του Δήμου Αθηναίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Από ύφος ...πάμε καλά!!!»
Ai Em  |  10:10

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X