ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θέμα ημερών αίτημα νομικής συνδρομής για αποκεντρωμένη

Aγνωστο πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για διεκπεραίωση της μελέτης

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», θα δοθεί και επίσημα τέλος στο ένα σκέλος της συζήτησης που έχει ανοίξει πέριξ της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας και που για την ώρα αποτελεί θέμα συζήτησης, ρήξης και ανάλογης επιχειρηματολογίας ανάμεσα σε προεδρικό και κόμματα, όπως έγινε και χθες στο Εθνικό Συμβούλιο. Κι αυτό γιατί, από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας, το όλο θέμα έχει το χαρακτήρα προβληματισμού για την ώρα, όταν από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα έπρεπε ήδη να είχαν στα χέρια τους μια γραπτή αποτύπωση του τι σκέφτεται να πράξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο τελευταίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, να παραδώσει κάτι γραπτό για την ώρα, φέρνοντας μπροστά το χαρακτήρα της διαβούλευσης.

Ωστόσο, η διαδικασία από πλευράς Προέδρου Δημοκρατίας φαίνεται να βρίσκεται στα τελευταία στάδια, και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να υπάρξει αίτημα για εκπόνηση μελέτης από εμπειρογνώμονες ως προς την αποκέντρωση εξουσιών. Απόφαση την οποία θα πάρει εν πολλοίς ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχουν πέσει ονόματα και είναι κοντά στην τελική επιλογή (ήδη έχει δημιουργηθεί το shortlist), και θα ακολουθηθεί διαδικασία που είχε λάβει χώρα και στο παρελθόν όταν σε άλλες περιπτώσεις είχε λάβει νομική γνωμάτευση η Δημοκρατία. Ωστόσο, όταν υποβληθεί το αίτημα αυτό, δεν σημαίνει πως ολοκληρώνει τη διαδικασία άμεσα, τουναντίον, ανοίγει άλλος κύκλος συζήτησης.

Στη συνάντηση

Το ζητούμενο θα είναι πλέον πόσος χρόνος θα απαιτηθεί ώστε η εν λόγω μελέτη να προετοιμαστεί και να παραδοθεί, πού θα βρίσκεται τότε το Κυπριακό, ενώ είναι πλέον δεδομένο πως δεν θα έχει κάτι επί του θέματος στα χέρια του να δείξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Μουσταφά Ακιντζί κατά τη συνάντηση της Παρασκευής. Ούτως ή άλλως, πάντως, αυτή θα είχε και διαδικαστικό χαρακτήρα, με την έννοια του να λάβει χώρα και να διαφανούν μια σειρά πραγμάτων, όχι να επιλυθούν. Και πρώτο εξ αυτών είναι η επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων, υπό τη σκιά δυο γεγονότων που φέρουν τη δική τους βαρύτητα. Από τη μια η επίσκεψη της κ. Λουτ που τοποθετείται την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη και από την άλλη τα μηνύματα από την Τουρκία που μόνο θετικά δεν είναι.

Δύσκολη επανέναρξη

Η κάθοδος της κ. Λουτ και η πρώτη ανάγνωση της έκθεσης του ΓΓ των ΗΕ έδιναν έναν αέρα συνέχειας από το Κρανς Μοντάνα, ωστόσο και πάλι τα δεδομένα είναι πιο πολύπλοκα. Η κ. Λουτ, λένε πηγές, αν είχε υπόψη της ότι ξεκινάνε διαπραγματεύσεις δεν θα κατέβαινε για να διαπιστώσει προθέσεις από τις πλευρές. Οπότε το καλύτερο, όπως οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, που μπορεί να γίνει, είναι να δείξουν οι πλευρές υπομονή ως προς το αποτέλεσμα. Ωστόσο αυτό αναμένεται να είναι εξ εκείνων των ερωτημάτων που θα θέσει ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Μουσταφά Ακιντζί. Αν υπάρχει δηλαδή θέληση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, σν και η συζήτηση δεν θα μείνει ως εκεί. Θα συζητηθεί το θέμα με τα οδοφράγματα Δερύνειας-Απλικίου αλλά βασικά το ότι δεν θα έχει ανά χείρας καταγεγραμμένη πρόταση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την αποκέντρωση εξουσιών της κεντρικής ομοσπονδίας σε περίπτωση λύσης, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα τεθεί το ερώτημα από το Μουσταφά Ακιντζί για τις σκέψεις Αναστασιάδη στο ζήτημα.

Εκεί η συζήτηση θα κινηθεί πέριξ των όσων σκέφτεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά από ε/κ πλευράς θεωρείται πως σε ένα δύσκολο περιβάλλον όπως έχει σχηματοποιηθεί τώρα, καθίσταται ακόμη πιο πολύπλοκο λόγω των ζητημάτων που προκύπτουν εσωτερικά στα κατεχόμενα. Η κινητικότητα πέραν του Ακιντζί, η αύξηση της έντασης στη ρητορική από πλευράς Τουρκίας και η προμετωπίδα των ενεργειακών σχεδιασμών της Λευκωσίας, συνεπικουρούνται από τη διακήρυξη για αύξηση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας και εν γένει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Λευκωσίας-Αθήνας, με το αποτέλεσμα να είναι πολύπλευρα δύσκολο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση