ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θεοχάρους: Επακόλουθο της στάσης Κυβερνήσεων της ΕΕ το γλωσσάρι

Καμία Κυβέρνηση δεν αποτάθηκε στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς θέτοντας το Κυπριακό ως πρόβλημα στρατιωτικής εισβολής, ανέφερε

ΚΥΠΕ

Η δημιουργία του διαβόητου γλωσσαρίου είναι και επακόλουθο του γεγονότος πως καμία Κυβέρνηση δεν αποτάθηκε στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς θέτοντας το Κυπριακό ως πρόβλημα στρατιωτικής εισβολής, κατοχής, γενοκτονίας και εκδίωξης του πληθυσμού από τις πατρογονικές τους εστίες. Αυτό δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους σημειώνοντας πως είναι δύσκολο πλέον να αλλάξουν τα πράγματα και εναπόκειται σε ένα βαθμό και στους Κύπριους δημοσιογράφους αν την επόμενη εβδομάδα των μαύρων επετείων θα μιλάμε για πορείες αγάπης και για την χαρμόσυνη επέτειο της ειρηνευτικής επέμβασης στην Κύπρο.
 
Σε δηλώσεις της στα γραφεία της Αλληλεγγύης, η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε στην απαντητική επιστολή της κ. Μογκερίνι σε ερώτηση που έθεσε η ίδια προ 3 περίπου μηνών όταν η επιθετικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ βρισκόταν σε πλήρη έξαρση. Είπε πως η επιστολή είναι πέρα για πέρα ασαφής και δεν εστιάζεται στα σημεία στα οποία έχει υποβάλει συγκεκριμένα ερωτήματα.
 
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχει η δυνατότητα του άρθρου των Συνθηκών 42 παράγραφος 7 για την παροχή βοήθειας σε ένα κράτος το οποίο υφίσταται ένοπλη επίθεση. Πρόσθεσε πως τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού στρατού παρόλο που η κ. Μογκερίνι έχει δηλώσει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
 
«Εμείς θα ζητήσουμε την αναθεώρηση των Συνθηκών ούτως ώστε να μπορεί να νιώθει ασφάλεια ένα κράτος μέλος, και ειδικότερα τα μικρότερα κράτη μέλη τα οποία υφίστανται την επιδρομική συμπεριφορά ενός εκ των γειτόνων τους, και εν προκειμένω τα κράτη που έχουν αυτό το πρόβλημα είναι η Κύπρος και η Ελλάδα που καθημερινά υφίστανται την τουρκική επιθετικότητα με τη μορφή των παραβιάσεων», είπε.
 
Πρόσθεσε πως έχει τονίσει την αγανάκτηση της με τον τρόπο που η κ, Μογκερίνι χειρίστηκε το θέμα αλλά προφανώς δεν είναι η ίδια που θα αναλάβει την ευθύνη, ενώ έχει κοινοποιήσει την απάντηση της στον κ. Γιούγκερ και στον κ. Ταγιάνη.
 
Γλωσσάρι

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε στη συνέχεια πως ουδέποτε η Κυπριακή Δημοκρατία αποτάθηκε ενώπιον του Συμβουλίου ή ενώπιον της Επιτροπής ή άλλου θεσμού στην ΕΕ και να θέσει το Κυπριακό ως ζήτημα στρατιωτικής εισβολής, παράνομης στρατιωτικής ενέργειας, στρατιωτικής κατοχής, γενοκτονίας και εκδίωξης του πληθυσμού από τις πατρογονικές εστίες.
 
Απεναντίας, όπως είπε, εκείνο που άκουγε η ΕΕ για πάρα πολλά χρόνια είναι αυτά που διαλαμβάνει τώρα το διαβόητο γλωσσάρι και τις ορολογίες που περιλαμβάνει αυτό. Συνεπώς, συνέχισε, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πείσουμε πλέον τους Ευρωπαίους για το τι έχει συμβεί στον τόπο μας και για το γεγονός ότι έχουμε πρόσφυγες που ζουν ακόμη σε προσφυγικούς οικισμούς και αγνοούμενους των οποίων αναζητούμε τα οστά.
 
«Αυτή ήταν η τραγική πραγματικότητα της συμπεριφοράς των κυπριακών Κυβερνήσεων και των αξιωματούχων και εκπροσώπων και όλων όσοι στέλνονταν στην ΕΕ για να υπερασπίζονται τα δίκαια της Κύπρου», είπε και πρόσθεσε πως όποιος επεδίωκε να δώσει την πραγματική διάσταση τότε το σύστημα τον παρουσίαζε ως περιθωριακό και γραφικό και να επιδιώξει την ηθική του εξόντωση και δολοφονία. «Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτά πληρώνουμε τώρα», είπε.
 
Η κ. Θεοχάρους ανέφερε στη συνέχεια πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με το γλωσσάρι, ωστόσο ο Πρόεδρος της ΕΣΚ είπε πως ο Πρόεδρος είχε ενημερωθεί και είχε δώσει την έγκριση του για να συνταχθεί. Είπε ακόμη πως το γλωσσάρι είναι πια γεγονός και δημιουργήθηκε από έναν οργανισμό του κύρους του ΟΑΣΕ, και από τη στιγμή, σημείωσε, που αυτό θα αρχίσει να κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον κόσμο από ειδησεογραφικά πρακτορεία και διεθνείς οργανισμούς, είναι δύσκολο να συμμαζευτούν.
 
Καταλήγοντας είπε πως εναπόκειται στους Κύπριους δημοσιογράφους να τιμήσουν την ιστορία του τόπου μας και να μην χρησιμοποιήσουν σε καμία περίπτωση αυτές τις άθλιες ορολογίες, τις οποίες κάποιοι έχουν υιοθετήσει, γιατί διαφορετικά την άλλη βδομάδα θα μιλάμε για πορείες αγάπης, για την χαρμόσυνη επέτειο του 1974 όπου έλαβε χώρα η ειρηνευτική επιχείρηση της Αϊσέ στην Κύπρο.
 
Συνάντηση με Πρέσβη Ισραήλ

Η κ. Θεοχάρους είπε πως συναντήθηκε σήμερα με τον Πρέσβη του Ισραήλ στα γραφεία της Αλληλεγγύης με τον οποίο είχε μια εποικοδομητική συζήτηση εφ όλης της ύλης. Η ίδια τόνισε πως είναι κεφαλαιώδους σημασίας ο σεβασμός του δικαιώματος του Ισραήλ να ζει με ασφάλεια στα σύνορα του και του λαού του να μην κινδυνεύει από κανέναν. Παράλληλα, τόνισε πως το Ισραήλ έχοντας την υπεροπλία στην περιοχή οφείλει να επιδείξει μια γενναιοδωρία προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας.
 
Όσον αφορά τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, η κ. Θεοχάρους είπε πως δεν τίθεται ζήτημα από πλευράς Ισραήλ δημιουργίας αγωγού προς το Τζεϊχάντ, αλλά η γειτονική χώρα προσανατολίζεται να στείλει το φυσικό της αέριο από το Λεβιάθαν και τα άλλα πεδία προς τους σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου, όπως είναι σε πρώτη φάση και η πρόθεση της Κυβέρνησης της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση