ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
 

Θύμισε Γλαύκο σε Αναστασιάδη ο ΔΗΣΥ

Τίμησε τον Κληρίδη στην Πινδάρου και επιστράτευσε μία σειρά κληριδικών ο Αβέρωφ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί κατά το πέμπτο μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη ο Νίκος Αναστασιάδης να βρισκόταν στους εορτασμούς για το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Παρίσι, ωστόσο ο ΔΗΣΥ φρόντισε να του στείλει ευσχήμως το μήνυμα πως το κόμμα μένει σταθερό στις αρχές του ιδρυτικού ηγέτη του ΔΗΣΥ και πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου τουλάχιστον αυτές θα ακολουθήσει. Αρχές που προφανώς δεν συνάδουν με τη φημολογία που εντείνεται περί νέων ιδεών, συνομοσπονδίας αλλά και συζήτησης για λύση δύο κρατών.

Η πίστη στις κληριδικές αρχές, δεν περιορίστηκε στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, αλλά πέρασε και σε κινήσεις μέσα από τα εγκαίνια των ανακαινισμένων γραφεία του κόμματος. Εγκαίνια που είχαν την έντονη παρουσία του ιδρυτικού ηγέτη, τόσο εξαιτίας της μετονομασίας των κεντρικών γραφείων σε γραφεία Γλαύκου Κληρίδη, αλλά και εξαιτίας της προτομής του που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου.

Αιχμές Παπαπέτρου

Το γεγονός ότι τον επιμνημόσυνο λόγο έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επί διακυβέρνησης Κληρίδη, Μιχάλης Παπαπέτρου, προκάλεσε εδώ και μέρες αίσθηση στο Προεδρικό, με μέλη της κυβέρνησης να διερωτούνται για τους λόγους της συγκεκριμένης επιλογής από την Καίτη Κληρίδου αλλά και το κατά πόσο ο Μιχάλης Παπαπέτρου θα αφήσει αιχμές στους χειρισμούς του Προέδρου μέσα από την ομιλία του.

Ο Μιχάλης Παπαπέτρου- ο οποίος τελευταίως επικρίνει τους χειρισμούς Νίκου Αναστασιάδη στο κυπριακό- απέφυγε την όποια αναφορά στον Νίκο Αναστασιάδη χωρίς ωστόσο να παραλείπονται οι όποιες νύξεις. «Αυτές τις μέρες μας που η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, αυτές τις μέρες που η λύση της διχοτόμησης και της συνομοσπονδίας κτυπά την πόρτα μας, είτε ως προϊόν της πολιτικής της Τουρκίας, είτε ως απότοκο αντιφατικών πολιτικών της δικής μας πλευράς, η δική σου πολιτική παρακαταθήκη είναι πιο αναγκαία παρά ποτέ προηγουμένως», ανέφερε χαρακτηριστικά δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες του Γλαύκου Κληρίδη για λύση στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Επιστράτευση παλιών

Με το πέρας του μνημόσυνου ακολούθησαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του ΔΗΣΥ στην Πινδάρου όπου εκτός από την παρουσίαση της προτομής του Γλαύκου Κληρίδη, ο ΔΗΣΥ, τίμησε τον ιδρυτικό ηγέτη μετονομάζοντας τα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ σε Γλαύκου Κληρίδη. Κίνηση σημειολογική σε μία κρίσιμη περίοδο και για το κυπριακό αλλά και για το κόμμα, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να περνά το μήνυμα πως ο ίδιος, παρά τα όσα ακούγονται περί νέων ιδεών θα μείνει προσηλωμένος στις ιδρυτικές αρχές του κόμματος, που βάσει του καταστατικού απορρίπτουν λύση πέραν της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μήνυμα που επιχειρείται από τον Αβέρωφ Νεοφύτου να περάσει σε κάθε δέκτη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Πάντως ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επιστράτευσε αρχής γενομένης της ημερίδας για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά και την Κυριακή στην Πινδάρου μία σειρά στελεχών που βρίσκονταν στο πλευρό του Γλαύκου Κληρίδη και έχουν απομακρυνθεί. Ενδεικτικό ότι ο Αλέκος Μαρκίδης παρευρέθηκε για πρώτη φορά στο μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη αλλά και μετά από καιρό στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

Το παρών τους έδωσαν και ο άλλοτε εσωκομματικός αντίπαλος του Αβέρωφ Νεοφύτου Σωκράτης Χάσικος, ο Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Παντελής Κούρος η Καίτη Κληρίδου και ο Παναγιώτης Δημητρίου. Εκ μέρους της κυβέρνησης έδωσαν το παρών τους ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου και ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Πέτρος Δημητρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X