ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι θα κρίνει την υποψηφιότητα Χριστοφίδη

Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη αναμένεται να παρθούν οι τελευταίες αποφάσεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Υπό προϋποθέσεις θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2018 ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης όπως άλλωστε ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Κ» ο ίδιος ο Πρύτανης. Όπως εξήγησε ζυγίζει ακόμη τα δεδομένα, καθώς στόχος του δεν είναι να λάβει ένα 10-15% το οποίο θα ανταλλάξει με υπουργείο στον β’ γύρο.

«Στην πολιτική δεν σταδιοδρομώ, οπότε δεν έχω το άγχος της επιτυχίας. Δεν θέλω οπωσδήποτε να γίνω πολιτικός. Τα κίνητρά μου είναι διαφορετικά. Θέλω μόνο να προσφέρω στην πατρίδα μου. Αυτή η προσέγγιση μου δίνει εσωτερική ελευθερία» αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως όλα δείχνουν οι όποιες τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του Σεπτέμβρη με τον Πρύτανη να εξηγεί τους λόγους που είτε εξαγγέλλει είτε όχι. Σε αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξει το αν θα καταφέρει να ξεσηκώσει μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας υπέρ του, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο τρόπος της χρηματοδότησης μιας τέτοιας προεκλογικής εκστρατείας.

Οι επαφές

Ήδη, όπως παραδέχεται ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποιούνται επαφές και γίνονται διεργασίες για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του με ακαδημαϊκούς κύκλους και κύκλους της διασποράς. Oυδόλως τυχαίο το γεγονός οτι η συνέντευξη του κ. Χριστοφίδη συζητήθηκε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης από ακαδημαϊκούς παράγοντες. Ο Μιχάλης Ατταλίδης,πρόεδρος του γεωστρατηγικού συμβουλίου ακαδημαϊκός και πρώην πρέσβης επεσήμανε χαρακτήρισε ως "θετικό σοκ" το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Χριστοφίδη για "το ξεθωριασμένο και ιδιότυπο ενδημικό πολιτικό σύστημα και το προσωπικό του." Κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο πρώην πρύτανης πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Ζένιος. Τι θα κρίνει ωστόσο το αν θα είναι τελικά υποψήφιος, είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Όπως επισημαίνει ο κ. Χριστοφίδης στη συνέντευξή του, προϋπόθεση είναι η ενδεχόμενη αυτή υποψηφιότητα να κινητοποιεί και να εμπνέει μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας και να μην περιορίζεται σε ένα μικρό κύκλο. Στόχος όπως επισημαίνει είναι να καταφέρει αυτή η υποψηφιότητα να συλλέξει 3000 εθελοντές τουλάχιστον.

Το crowd funding

Το ζήτημα που εγείρεται και φέρεται να προβληματίζει είναι το μεγάλο κεφάλαιο των χρηματοδοτήσεων για την προεκλογική εκστρατεία. Όπως επεσήμανε στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, η πολιτική σήμερα, είναι ακριβή υπόθεση «και γι αυτό ασκείται στο πλαίσιο ενός κομματικού καρτέλ, που ευνοεί τη διαπλοκή και τη διαφθορά». Ο ίδιος στοχεύει σε μία προεκλογική εκστρατεία που να βασίζεται στο crowd funding. «Μία καλή εκστρατεία με 3.000 εθελοντές, θα έχει χαμηλό κόστος. Θα προτιμούσα μια εκστρατεία με την οικονομική συνδρομή πολλών ανθρώπων αλλά με μικρά ποσά ο καθένας, γιατί το μοντέλο αυτό δεν επιφέρει δεσμεύσεις. Με το crowd-funding σήμερα, κάτι τέτοιο είναι εφικτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με το βλέμμα στο '23;

Πάντως στη συνέντευξή του ο κ. Χριστοφίδης ξεκαθάρισε πως ήδη έχει έτοιμο πλάνο για την επόμενη πενταετία και δεν αποτελεί διέξοδο η υποψηφιότητά του. Τοποθέτηση που δίδει σε κύκλους την εκτίμηση πως δεν αποκλείεται –εάν δεν εξαγγείλει φέτος- να βάλει τις βάσεις για το 2023. Όπως εξήγησε με τον τερματισμό της θητείας του στην πρυτανεία θα μεταβεί στο Berkeley και στη συνέχεια στο Παρίσι για τη συμμετοχή του σε κέντρα ενεργειακών γεωπολιτικών και τεχνολογικών ερευνών. Επιστρέφοντας το 2022 στόχος του είναι η δημιουργία ενός κέντρου γεωπολιτικών ενεργειακών τεχνολογικών μελετών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η ψήφος στον Αναστασιάδη και η απογοήτευση

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου για την διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Κληθείς να απαντήσει αν στήριξε το 2013 τον νυν πρόεδρο, ανέφερε πως «μετά την πολλαπλώς καταστροφική διακυβέρνηση Χριστόφια, που έσπρωξε τη χώρα στη χρεοκοπία, η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική ήταν ο κ. Αναστασιάδης. Όχι γιατί πίστευα ότι μεταμορφώθηκε σε σύγχρονο πολιτικό, αλλά γιατί θα ήταν λιγότερο κακός από μια ακόμα διακυβέρνηση τύπου Χριστόφια». Σημείωσε ωστόσο πως από την πενταετία Αναστασιάδη απογοητεύτηκε σε διάφορους τομείς. Επικριτικός ήταν και με τη βουλή, επισημαίνοντας πως το επίπεδο πολλών βουλευτών προκαλεί θλίψη και αποκάλυψε πως θα γράψει βιβλίο για την επιτροπή παιδείας της βουλής.

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση