ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:57
 

Την άλλη εβδομάδα αποκαλύπτεται το 10

Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης, τι ισχύει με τη βλάβη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η ώρα των επίσημων ανακοινώσεων, για το τι πραγματικά κρύβει ο στόχος «Δελφύνη», φαίνεται ότι έχει φθάσει. Οι εργασίες στον πρώτο γεωτρητικό στόχο του τεμαχίου 10 όπως όλα δείχνουν βαίνουν προς ολοκλήρωση, εξέλιξη που θα αποκαλύψει τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της γεώτρησης.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει στην διάθεσή της η «Κ», την ερχόμενη εβδομάδα όλα δείχνουν πως θα υπάρξει η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τα ευρήματα των εργασιών στο τεμάχιο 10. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην ανακοίνωση ολοκλήρωσης των εργασιών της ExxonMobil, στον πρώτο στόχο δεν θα περιλαμβάνονται νούμερα που θα αφορούν την ποσότητα του κοιτάσματος.

Στον πρώτο στόχο δεν θα περιλαμβάνονται νούμερα που θα αφορούν την ποσότητα του κοιτάσματος, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει στην διάθεσή της η «Κ»

Η ανακοίνωση που θα γίνει από πλευράς κυβέρνησης, κατά πάσα πιθανότητα από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, θα αναγγείλει το πέρας των εργασιών ενώ θα γίνεται λόγος αν το ευρήματα δικαιολογούν ή όχι την πραγματοποίηση μιας δεύτερης γεώτρησης, επιβεβαιωτικής, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί η ποσότητα του κοιτάσματος. Σε μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή την πραγματοποίηση επιβεβαιωτικής γεώτρησης, αυτό σημαίνει πως τα στοιχεία από την πρώτη γεώτρηση δείχνουν πως το κοίτασμα κρίνεται εμπορεύσιμο τουτέστιν είναι πάνω από 4 tcf.

Η βλάβη 

Τα προαναφερόμενα φέρονται να ισχύουν παρά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για βλάβη μέσα στην πρωτοχρονιά, του γεωτρύπανου Stena Icemax. Το βάθος που έχει φτάσει ήδη το τρυπάνι είναι το βάθος που προνοούνταν από τις σεισμικές μελέτες, ωστόσο θα πρέπει να συνεχιστεί ακόμη πιο βαθιά η γεώτρηση στο συγκεκριμένο στόχο. Ήδη διαφαίνεται πως με τη μεταφορά υλικών από τη στεριά και τη συνδρομή των βοηθητικών πλοίων, έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα, το οποίο δεν σχολιάζεται από καμία αρμόδια πηγή. 

Δεύτερη γεώτρηση

Οι επίσημες ανακοινώσεις ουσιαστικά σηματοδοτούν τη μετακίνηση του βρετανικού γεωτρύπανου σε δεύτερο γεωτρητικό στόχο, εντός του τεμαχίου 10. Το γεωτρύπανο θα παραμείνει εκεί μέχρι το τον επόμενο μήνα, όπως υπολογίζεται. Οι εργασίες στον στόχο «Δελφύνη» ξεκίνησαν στις 16 Νοεμβρίου 2018 ημέρα Παρασκευή. Η γεώτρηση ήταν η έκτη ερευνητική εντός της κυπριακής ΑΟΖ και αναμφίβολα χαρακτηρίζεται ως μια σημαντική εξέλιξη στο ενεργειακό πρόγραμμα της Δημοκρατίας.

Οι γεωτρήσεις

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2011, η πλατφόρμα «Όμηρος» στο τεμάχιο 12 έβαζε την Κύπρο στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Μια εξέλιξη που ήταν το επιστέγασμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις Γλαύκου Κληρίδη, Τάσσου Παπαδόπουλου, και Δημήτρη Χριστόφια. Παρά τις απειλές και προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν οι εργασίες προχώρησαν και ολοκληρώθηκαν, θέτοντας γερές βάσεις για το ενεργειακό πρόγραμμα της ΑΟΖ. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί έξι γεωτρήσεις:

-Δυο στο τεμάχιο 12 (μια ερευνητική, μια επιβεβαιωτική) από την Noble Energy
-Μια στο τεμάχιο 9 (ερευνητική) από την ΕΝΙ
-Μια στο τεμάχιο 11 (ερευνητική) από την TOTAL
-Μια στο τεμάχιο 6 (ερευνητική, εκκρεμεί επιβεβαιωτική) από την ΕΝΙ
-Μια στο τεμάχιο 10 (ερευνητική, έχει προγραμματιστεί και δεύτερη) από την ExxonMobil

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Γκρίνια Ακιντζί στη συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα

«Το να κατακρατείς με τη βια τις περιουσιες του αλλου, αλλά περισσοτερο το πολιτισμο του, τη χωρα του, ...»
Λευκωσιατης  |  13:29

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X