ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τις θέσεις του στο κυπριακό παρουσίασε ο Μαλάς

Δεν θα πλειοδοτήσω με δήθεν νέες στρατηγικές που πτώχευσαν επεσήμανε ο υποψήφιος για την Προεδρία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τις θέσεις του για το κυπριακό παρουσίασε ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς, έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής του γραφείου του ΑΚΕΛ στο κυπριακό Τουμάζος Τσελεπής και ο Πέτρος Ζαρούνας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως στόχος του είναι να επιδιώξει άμεση συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη και να απαιτήσει εκ νέου επιβεβαίωση οτι η διαδικασία θα παραμείνει κυπριακής ιδιοκτησίας. Ξεκαθάρισε δε πως δεν πρόκειται να πλειοδοτήσει σε δήθεν νέες στρατηγικές ου πτώχευσαν, φωτογραφίζοντας τους Νικόλα Παπαδόπουλο και Γιώργο Λιλλήκα.


"Τριάντα τέσσερα χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο και ο κίνδυνος της διχοτόμησης είναι πιο κοντά από ποτέ.
Σε μια διαπραγματευτική διαδικασία στόχος πάντα πρέπει να είναι η λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών και των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, πρέπει να φαίνεται και να καταγράφεται η αποκλειστική ευθύνη της τουρκικής πλευράς. Στο Κραν Μοντανά δεν επιτεύχθηκε κανένας από τους δύο στόχους. Εκεί οδηγήθηκε σε αδιέξοδο μια διαπραγματευτική διαδικασία εννέα ολόκληρων χρόνων με την Τουρκία όχι μόνο να είναι στο απυρόβλητο αλλά και να επαινείται κιόλας ενώ οι ευθύνες επιμερίστηκαν εξίσου στις δύο πλευρές (ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή).
Ως αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει κατά κανόνα σε τέτοιες περιπτώσεις, επιχειρείται στα κατεχόμενα δημιουργία νέων αρνητικών τετελεσμένων, όπως: αναβάθμιση της λεγόμενης Επιτροπής Περιουσιών, μαζική πολιτογράφηση εποίκων, εκμετάλλευση του ζητήματος της Αμμοχώστου, μεθοδεύσεις για Μαρωνίτες, επιβολή δασμών για τους εγκλωβισμένους και αύξηση της επιρροής της Τουρκίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα" ανέφερε ο Σταύρος Μαλάς.
Τα μέτρα
Άμεση και αποφασιστική θα είναι η δική μου αντίδραση μετά την εκλογή μου, με την υιοθέτηση της διαδικασίας που προτείνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην πρόσφατη Έκθεση του, δίχως προτάξεις και προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, όταν εκλεγώ θα πράξω τα εξής:
• Θα επιδιώξω άμεση συνάντηση με τον κ. Ακιντζί με σκοπό την προετοιμασία κατά τρόπο συγκεκριμένο και περιεκτικό, προκειμένου να ζητήσουμε επανέναρξη της διαδικασίας, κάτι που συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για να εμπλακεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.
• Θα απαιτήσω εκ νέου επιβεβαίωση ότι η διαδικασία παραμένει κυπριακής ιδιοκτησίας.
• Θα δεχτώ ανεπιφύλακτα τη θέση του Γ.Γ. ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να συνεχιστεί από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά και θα απαιτήσω από την Τουρκοκυπριακή ηγεσία να πράξει το ίδιο. Αυτό σημαίνει διαφύλαξη των υφιστάμενων συγκλίσεων, του πλαισίου Γκουτέρες και του Μηχανισμού Εφαρμογής της Λύσης. Υπενθυμίζω ότι το πλαίσιο Γκουτέρες καταργεί τη Συνθήκη Εγγύησης και τα επεμβατικά δικαιώματα και ζητά επιστροφή της Μόρφου. Ο δε μηχανισμός αναθέτει την ευθύνη της εφαρμογής στα Ηνωμένα Έθνη αποκλείοντας τις εγγυήτριες δυνάμεις και δίνοντας τους μόνο συμβουλευτικό ρόλο.
• Θα συζητήσω κατά τρόπο αλληλοσυνδεδεμένο τα εναπομείναντα βασικά ζητήματα της εσωτερικής πτυχής, όπως ζητά να πράξουμε και όπως τα έχει καθορίσει ο Γ.Γ.
Είμαι πεπεισμένος ότι εφόσον καταλήξουμε σε αυτά, ανοίγεται η προοπτική για συνολική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

"Μας ενώνει το μέλλον. Και το μέλλον δεν μπορεί να καθορίζεται από προεκλογικές σκοπιμότητες. Εγώ δεν πρόκειται να αποδράσω από τις διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, θα αξιοποιήσω τη στήριξη του ΓΓ του ΟΗΕ, της ΕΕ, της Βρετανίας και φυσικά της Ελλάδας για τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα της λύσης. Δεν θα πλειοδοτήσω με δήθεν «νέες» στρατηγικές που πτώχευσαν εδώ και δεκαετίες και αν εφαρμοστούν δεν θα μπορέσουν καν να οδηγήσουν σε επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η ευκαιρία που χάθηκε στο Κραν Μοντανά δεν θα επιτρέψω να αποδειχθεί και η τελευταία.
Δηλώνω έτοιμος, διεκδικητικά και αποφασιστικά, να αναλάβω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί, γνωρίζοντας επακριβώς τί πρέπει να πράξω. Καλώ και την άλλη πλευρά πράξει το ίδιο, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνολική και σύντομη επίλυση του Κυπριακού" κατέληξε ο κ. Μαλάς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση