ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:28
 

Το Deal του «Αφροδίτη» τρέχει το Ταμείο Υδρογονανθράκων

Στα 200 εκατ. δολάρια ετησίως τα κέρδη από την πώληση των πρώτων ποσοτήτων ΦΑ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στα 200 εκατ. ετησίως υπολογίζονται τα κέρδη για την Κυπριακή Δημοκρατία από την πώληση των πρώτων ποσοτήτων κυπριακού ΦΑ του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Μια εξέλιξη που θέτει επιτακτικά την ανάγκη σύστασης του Ταμείου Υδρογονανθράκων, το νομοθετικό πλαίσιο του οποίου βρίσκεται ήδη στη Βουλή για συζήτηση και στη συνέχεια για ψήφιση από την Ολομέλεια του σώματος.

Με αφορμή και το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της κυριακάτικης «Κ» πηγές από το χώρο της κυβέρνησης θεωρούν επιβεβλημένη την ανάγκη όπως προχωρήσει τάχιστα η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου προκειμένου να προχωρήσει η δημιουργία του Ταμείου που θα κάνει πράξη τη πάγια θέση, ότι τα έσοδα από τους φυσικούς πόρους θα είναι προς όφελος των δυο κοινοτήτων. Την εβδομάδα που αρχίζει στο χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού θα υπάρξει συντονισμός για προώθηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια έλεγαν στην «Κ» πηγές από τον Συναγερμικό χώρο.

Συντονισμός αναμένεται να υπάρξει και με τα άλλα κόμματα της Βουλής, μας έλεγαν οι ίδιες πηγές, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Η ψήφιση του νομοσχεδίου θεωρείται μια εκ των σημαντικών προτεραιοτήτων μιας και θα αποτελέσει ένα σημαντικό χαρτί στην κλιμακούμενη ρητορική που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα από την τουρκική πλευρά στο κομμάτι των φυσικών πόρων.

Η συμφωνία και τα έσοδα

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε συνέντευξή του στην έντυπη «Κ» επιβεβαίωσε πως, Δημοκρατία και εταιρείες που διαχειρίζονται το κοίτασμα «Αφροδίτη», βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας με τη Shell για πώληση ΦΑ από το κυπριακό κοίτασμα. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπο Έλληνα τα συνολικά κέρδη από την πώληση ΦΑ, στο τερματικό υγροποίησης του Idku στην Αίγυπτο αναμένεται να ανέλθουν στα 1,8 δισ. δολάρια. ευρώ για περίοδο 10 χρόνων.

Λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα της αγοράς αλλά και απαιτήσεις του έργου παραγωγής γίνεται μια εκτίμηση ότι ενδεχομένως τα καθαρά κέρδη να υποχωρήσουν στο 1,08 δισ. δολάρια. Ποσό που θα εξαρτηθεί από τις τελικές πρόνοιες της συμφωνίας που αφορούν το κόστος παραγωγής, για το οποίο γίνονται προσπάθειες να μειωθεί. Με την προϋπόθεση ότι η επικείμενη συμφωνία κλείσει η παραγωγή από το κοίτασμα «Αφροδίτη» αναμένεται να ξεκινήσει σε τρία χρόνια εφόσον ολοκληρωθεί και η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού, μέσω του οποίου θα μεταφερθούν στο τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου, και τα κοιτάσματα του «Αφροδίτη».

Γ. Λακκοτρύπης: Δεν υποτιμούμε της προκλήσεις

Ο Υπουργός Ενέργειας σε μια πρώτη αποτίμηση των ενεργειακών μετά τις προκλήσεις στο τεμάχιο 3 ξεκαθαρίζει πως ο ενεργειακός σχεδιασμός της Δημοκρατίας προχωράει ως έχει σχεδιαστεί. Ο Γιώργος Λακκοτρύπης στη συνέντευξή του στην έντυπη «Κ» κρατά χαμηλούς τόνους για τα επόμενα βήματα εντός της ΑΟΖ, αναφέροντας πως οι έρευνες στο τεμάχιο 10 από την Exxon είναι προγραμματισμένες για το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 από την κοινοπραξία ENI – TOTAL δεν έχει προγραμματιστεί και ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί με το νέο κύκλο γεωτρήσεων όπως είπε. Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Λακκοτρύπης ανάφερε που δεν υποτιμούνται ωστόσο δεν επηρεάζουν τους προγραμματισμούς οι οποίοι θα προχωρήσουν κανονικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία με αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ

«Ευτυχως που οι διεθνεις συγκυριες δεν ευνοουν τους τουρκαλλαδες, οποτε οι απειλες και εξυπνοβλακιες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:53

Ο Πρόεδρος δεν είναι το πρόβλημά μας

«Πολύ καλό το άρθρο σας αλλά εγώ θα άλλαζα τον τίτλο σε «Ο Πρόεδρος δεν είναι το ΜΟΝΟ πρόβλημά μας». ...»
Yiannos  |  07:41

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση