ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:30
 

Το μέλλον της ΕΕ: Eυκαιρίες της παγκοσμιοποίησης

H Eπιτροπή επιβάλει υψηλές προδιαγραφές στα προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ

Newsroom K

Ως μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές δυνάμεις στον κόσμο η ΕΕ θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες που της προσφέρει η παγκοσμιοποίηση, διατηρώντας ταυτόχρονα δίκαιους κανόνες και διαφάνεια. Λίγο πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάσει τις εκθέσεις της για το μέλλον της Ένωσης σήμερα 10 Μαΐου, διαβάστε τι κάνει το ΕΚ για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού, την προστασία των καταναλωτών αλλά και την προστασία των ευρωπαϊκών αρχών στις εμπορικές συναλλαγές με τρίτες χώρες.

Η ΕΕ χρησιμοποιεί την οικονομική επιρροή που έχει σε παγκόσμιο εμπόριο, προκειμένου να επιβάλει υψηλές προδιαγραφές στα προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ αλλά και για την προώθηση των αξιών της σε τρίτες χώρες. Αυτό είναι ο λόγος που οι ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων συχνά επιμένουν για την προσθήκη τροπολογιών σε εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ με τρίτες χώρες.

Στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για την εμπορικής συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA), η πίεση που άσκησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οδήγησε στην αντικατάσταση του αμφιλεγόμενου μηχανισμού διευθέτησης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών, από ένα δικαστικό μηχανισμό επενδύσεων, που έχει στόνο να αυξήσει τη διαφάνεια και να εξασφαλίσει τον κυβερνητικό έλεγχο κατά την επιλογή των διαιτητών.

Παγκόσμιος ανταγωνισμός

Το ΕΚ θέλει να καταπολεμήσει τον αθέμητο ανταγωνισμό, ακόμα και αν προέρχεται από χώρες εκτός ΕΕ. Τον Ιούνιο του 2016, για παράδειγμα, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δημιουργία στρατηγικής για την αντιμετώπιση της αύξησης των εισαγωγών σιδηροδρομικών προμηθειών χαμηλού κόστους από τρίτες χώρες.

Για την προστασία των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, το ΕΚ πιέζει για τη σύναψη γρήγορης συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό των μέσων εμπορικής άμυνας της ΕΕ.

Δικαιώματα των εργαζομένων

Οι ευρωβουλευτές έχουν δεσμευτεί για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το ΕΚ εργάζεται σε νομοθεσία για τη διασφάλιση των ίδιων δικαιωμάτων για όλους τους εργαζομένους, ανεξάρτητα από τον τύπο σύμβασης ή απασχόλησής τους.

Επίσης, το ΕΚ στηρίζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (EΤΠ), μια πρωτοβουλία που παρέχει στήριξη σε άτομα που χάνουν τη θέση εργασίας τους είτε εξαιτίας σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω παγκοσμιοποίησης, π.χ. όταν κλείνει μια μεγάλη επιχείρηση ή μεταφέρεται η παραγωγή σε χώρες εκτός ΕΕ, είτε εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ευρωπαϊκές αρχές

Τον περασμένο Μάρτιο, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν κανονισμό που στοχεύει στον τερματισμό της χρηματοδότησης ενόπλων ομάδων και στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω του εμπορίου ορυκτών που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων. Ο κανονισμός υποχρεώνει όλους σχεδόν τους ευρωπαίους εισαγωγείς (εξαιρούνται οι μικροί εισαγωγείς) κασσίτερου, βολφράμιου, ταντάλιου και χρυσού να πραγματοποιούν ελέγχους της «δέουσας επιμέλειας» (due diligence) στους προμηθευτές τους.

Πρόσφατα οι ευρωβουλευτές ενέκριναν κανόνες για τον τερματισμό τους εμπορίου αγαθών που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια ή για θανατική ποινή και τον Απρίλιο ζήτησαν τη δημιουργία κανόνων που θα υποχρεώνουν τους προμηθευτές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών ένδυσης να σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τον ίδιο μήνα με ψήφισμά τους ζήτησαν και τη δημιουργία ενιαίου συστήματος πιστοποίησης για το φοινικέλαιο που εισάγεται στην ΕΕ, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παραγωγής φοινικέλαιου, όπως η εξαφάνιση των οικοτόπων.

Ποιο το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου πέντε εκθέσεις, που θα αποτελέσουν αφετηρία της συζήτησης για το μέλλον της Ένωσης και το δρόμο προς την ολοκλήρωσή της. Κάθε έκθεση είναι αφιερωμένη σε ένα ξεχωριστό θέμα:

-Η κοινωνική διάσταση της Ευρώπης

-Η παγκοσμιοποίηση

-Η οικονομική και νομισματική ένωση

-Άμυνα και οικονομία

Οι εκθέσεις θα περιέχουν σενάρια και ιδέες για το πως θα μπορούσε να είναι η ΕΕ το 2025, όχι όμως συγκεκριμένες προτάσεις. Η πρωτοβουλία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, με την ομιλία τους προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για την κατάσταση της Ένωσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Τούρκων υπουργών και εντολή τερματισμού της εισβολής

«Σιγά τα ωά»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:21

Ακιντζί: Εξέφρασα τις ειλικρινείς μου απόψεις για τη Συρία

«Πρεπει να εχουμε υποψη μας και να μην παρασυρομαστε οτι αλλο η σημερινη καλη και ανθρωπινη συμπεριφορα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  10:18

Βαριές οικονομικές κυρώσεις Τραμπ στην Άγκυρα

«Σιγά τις βαριές οικ. κυρώσεις ρε φαντασμένε, ανιστόριτε και υπερφίαλε `πανέξυπνε`. »
ΑΚΑ  |  09:24

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X