ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το πήρε πάνω του ο Μακρόν για κυπριακή ΑΟΖ-Συρία, απέναντι στον Ερντογάν

Εξυπηρετεί και δικούς του, πολιτικούς σκοπούς, ο Πρόεδρος της Γαλλίας υψώνοντας ανάστημα και εντός ΕΕ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Επί των σημείων Ερντογάν έκανε κίνηση ο Πρόεδρος της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν, για Κύπρο και Συρία, δείχνοντας με έντονο τρόπο για άλλη μια φορά πως η Γαλλία δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Είναι ενδεικτικό πως στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε απερίφραστα την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κύπρου τονίζοντας ότι ανησυχεί για τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν ανοικτά των ακτών της χώρας.

Η «ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κύπρου», είναι το σημείο-κλειδί σε αυτό το σκέλος, εφόσον η διατύπωση αυτή, έρχεται από τον Πρόεδρο της Γαλλίας και προς επίρρωση εκείνων που ειπώθηκαν εντος της ΕΕ στην άτυπη σύνοδο, που κινήθηκε στο ίδιο τέμπο προς την Τουρκία. Το έτερο σκέλος, που επίσης συνάδει απόλυτα με τις μονομερείς κινήσεις Ερντογάν, είναι η κατάσταση στη Συρία, σε Άφριν και Γούτα, που επίσης ο Εμανουέλ Μακρόν δεν άφησε ασχολίαστο, σε διπλωματικό επίπεδο , προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Ωστόσο υπάρχει και το εξής παρασκήνιο. Των προαναφερθέντων, είχε προηγηθεί επικοινωνία της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελας Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με φόντο τα τεκταινόμενα στη Συρία και κυρίως να σταματήσουν οι μάχες στη Γούτα.

Μόνο λίγες ώρες μετά ο Πρόεδρος της Ρωσίας έδωσε εντολή να υπάρχει καθημερινή κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Γιούτα, από τις 27 Φεβρουαρίου. Κι αυτό, σημειολογικά, μετά που είχαν περάσει ορισμένες μέρες που τα ΗΕ υιοθέτησαν σχετικό ψήφισμα, ωστόσο απώλειες συνέχισαν να καταγράφονται και δεν υπήρχε κινητικότητα εκ μέρους της Ρωσίας, που έχει τη δική της εμπλοκή στη Συρία.

Δυνάμωσε η φωνή της Γαλλίας

Η Γαλλία του Μανουέλ Μακρόν, εκμεταλλεύτηκε με εισαγωγικά ή χωρίς, μια πολιτική συγκυρία που είχε την αρχή και το τέλος της στο Βερολίνο. Η καθυστέρηση στο σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μετά τις εκλογές, με τις διαρκείς διαβουλεύσεις που δεν οδηγούσαν σε αποτέλεσμα, έδωσε το δικαίωμα στο Παρίσι να ανυψώσει τη διπλωματική του πυγμή και να λάβει πρωτοβουλίες σε μια σειρά από επ’ ακριβώς ευρωπαϊκά και όχι μόνο ζητήματα, της κυπριακής ΑΟΖ μη εξαιρουμένης.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, και με περιοδείες, ο Πρόεδρος της Γαλλίας έλαβε πρωτοβουλίες τόσο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης όσο και της τρομοκρατίας, βγαίνοντας εκτός χώρας και διεθνοποιώντας τα προβλήματα, βάζοντας τη Γαλλία μπροστά.
«Η Γαλλία του Μανουέλ Μακρόν έψαχνε τη φωνή της και τη βρήκε» σχολίασαν στην «Κ» διπλωματικές πηγές, αναδεικνύοντας ακόμη έναν παράγοντα. Το πώς η χώρα προστάτεψε τα συμφέροντά της μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, σε αντιδιαστολή με τους Ιταλούς της ΕΝΙ, συνοδεύοντας το γεωτρύπανο West Capella της ΤΟΤΑL με δυο φρεγάτες τύπου «Φρέν» ενώ βρέθηκε και γαλλικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή, που εξέπεμψε τα δικά του μηνύματα.

Είχε προηγηθεί και επίσκεψη της Υπ. Άμυνας της Γαλλίας ενώ διπλωματικές πηγές τόνιζαν στην «Κ», κρατώντας χαμηλούς τόνους, πως τα μηνύματα έχουν σταλεί σε όσους πρέπει αναφορικά με τη γεώτρηση στο τεμάχιο 6, κάτι που φάνηκε στην πράξη εφόσον είχαν καταγραφεί σωρεία σεναρίων για την αντίδραση τότε της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη γεώτρηση έλαβε χώρα λίγο μετά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντάνα και που όλα τα σενάρια ήταν ανοιχτά για το τι θα έκανε ο Ερντογάν μέσα σε θαλάσσιο τεμάχιο που αμφισβητεί. Το ότι φρεγάτα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «Jean De Vienne» διήλθε πριν από μια εβδομάδα από την περιοχή του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, εν μέσω όλων των Navtex, είναι απλώς η επιβεβαίωση πως η Γαλλία φωνάζει «παρών» στην περιοχή, όταν ο Μανουέλ Μακρόν τονίζει στον Ερντογάν την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής ΑΟΖ.

Βοά το διαδίχτυο με την ΕΝΙ

Σε αντιδιαστολή με τα προαναφερόμενα, και παρά τις ευχαριστίες Λακκοτρύπη και αξιωματούχων προς τον καπετάνιο του Saipem 12000 για την προσπάθεια να φτάσει στο τεμάχιο 3, η αντίδραση της Ιταλίας στη γεώτρηση ήταν αμιγώς χλιαρότερη, κάτι που τονίζεται στο διπλωματικό παρασκήνιο της Λευκωσίας.

«Φτάσαμε σε κάποια όρια. Είδαμε ποιοι μπορούσαν να μας βοηθήσουν και ποιοι όχι» τόνισε στην «Κ» πηγή με γνώση των τεκταινομένων, ως προς τα προαναφερόμενα.

Την ίδια, τα ιταλικά ΜΜΕ αλλά και στο twitter, υπήρξε καθολική αντίδραση για το ότι αναγκάστηκε το τρυπάνι να φύγει από την κυπριακή ΑΟΖ, ενδυναμώνοντας προς ώρας την εικόνα και τη θέση του Ερντογάν. Το ιταλικό ΥΠΕΞ, σίγουρα παρακολουθούσε την κατάσταση, ήταν σε συνεννόηση με τις κυπριακές αρχές, ωστόσο δεν μπόρεσε να επιβάλει τη δική του θέληση ως όφειλε για το τεμάχιο 3 της ΑΟΖ. Το γιατί, άπτεται σε μια σειρά παράγοντες. Ορισμένοι εξ αυτών «δείχνουν» μια Ιταλία σε εσωστρέφεια, μετά από ταραχώδη πολιτική περίοδο και με οικονομικά σκαμπανεβάσματα. Αν είχε ή όχι αντίκτυπο όλο το προαναφερόμενο σκηνικό στη δυναμική της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3, λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν είναι το πρωτεύον.

Το ταξίδι του Ερντογάν, που δεν είναι τυχαίο, λίγες μέρες μόνο πριν την ημερομηνία που θα άρχιζε τις εργασίες του το Saipem 12000 φαίνεται πως έπιασε τόπο. Μοχλός πίεσης του Προέδρου της Τουρκίας προς την Ιταλία, αποτελούν τόσο οι προσφυγικές ροές, με χιλιάδες προσφύγων στη Λαμπεντούζα και αλλού αλλά και σειρά deals για αγορά συστημάτων, όπως αποκάλυψε η «Κ», με τα οποία θα ενισχυθεί ο στρατός της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση