ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το πλαίσιο Γκουτέρες, πλαίσιο αντιπαράθεσης Αναστασιάδη-Κυπριανού

Διαφωνούν για τα πιο θεμελιώδη, λάδι στη φωτιά και από τον Ακιντζί στο ενδιάμεσο

Ως προσωπικό πλαίσιο αντιπαράθεσης έχει μεταλλαχτεί το πλαίσιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Άντρο Κυπριανού να κάνουν διαφορετικές αναγνώσεις, κυρίως ως προς το ποιο είναι τελικά το πλαίσιο Γκουτέρες για το οποίο γίνεται τόση συζήτηση και πάλι το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι ότι αναμένεται να λάβει χώρα επίσκεψη του Τουμάζου Τσελεπή στο Προεδρικό την Πέμπτη για να δει επιστολές και έγγραφα που σχετίζονται με το πλαίσιο Γκουτέρες.

Για την πλευρά Αναστασιάδη πάντως, τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα, παρά τα όσα λέει και το ΑΚΕΛ αλλά και ο Μουσταφά Ακιντζί που έκανε τη δική παρέμβαση. Η Ε/κ πλευρά είχε ζητήσει από τον Έσπεν Έιντε γραπτώς τις θέσεις που είχε αναφέρει ο ΓΓ των ΗΕ στο Κρανς Μοντάνα για να προχωρήσει η συζήτηση παρακάτω. Ούτως ή άλλως οι δυο επισκέψεις Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα, βοήθησαν στο να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία που βρισκόταν σε τέλμα λόγω διαφωνιών. Ήταν ακριβώς το πλαίσιο που έδωσε το έναυσμα αυτό. Το πρώτο έγγραφο που παρουσιάστηκε, 30 Ιουνίου, προκάλεσε ένταση στην ε/κ πλευρά, εφόσον δεν εμπεριείχε όσα είχε πει ο Αντόνιο Γκουτέρες. Η ένταση είχε αποδέχτη τον Έσπεν Έιντε, ο οποίος κλήθηκε από την ε/κ να συνομιλήσει με τον ΓΓ των ΗΕ για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Όπερ και εγένετο. Ο Ακιντζί κάνει αναφορά σε αυτό το έγγραφο, αυτής της ημερομηνίας, ωστόσο ο Έιντε «αναγκάστηκε» μετά την ε/κ αντίδραση να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ των ΗΕ και επανήλθε.

Πάντως και το σημείο που διάλεξε ο τ/κ ηγέτης να πάρει θέση δεν είναι τυχαίο, εφόσον επήλθε μετά τη συνέντευξη Αναστασιάδη στο «Φ» και την αντιπαράθεση του τελευταίου με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ. Ο Ακιντζί κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως απορρίπτει το επίμαχο πλαίσιο του γ.γ. του ΟΗΕ και τις αρχές της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής εκπροσώπησης.

Τι λέει το πλαίσιο

Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως δεν μιλάμε για έγγραφο, της 4ης Ιουλίου, αλλά για θέσεις που διατυπώθηκαν από τον ΓΓ των ΗΕ και καταγράφηκαν, ως εξης:

-Πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο καθεστώς ασφάλειας και όχι συνέχιση [του υφιστάμενου].

-Χρειάζεται να τερματίσουμε το Δικαίωμα Επέμβασης και της Συνθήκη Εγγυήσεων. Χρειάζεται να αντικατασταθούν με ένα νέο σύστημα διαβεβαιώσεων ώστε όλοι οι Κύπριοι να νοιώθουν ασφάλεια.

- Ένας νέας μηχανισμός εφαρμογής ο οποίος θα εμπλέκει και κάτι εκτός Κύπρου. Οι Εγγυήτριες δεν μπορούν να παρακολουθούν την εφαρμογή των υποχρεώσεών τους.

Για τα στρατεύματα

– Χρειαζόμαστε μείωση των στρατευμάτων από την πρώτη ημέρα και στη συνέχεια σταδιακή απομάκρυνσή στα πλαίσια ενός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος μέχρι να φτάσουν στους αριθμούς της παλαιάς Συνθήκης Συμμαχίας.

- Υπάρχει ένα θέμα για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει ρήτρα επανεξέτασης ή οριστικής κατάληξης. Αυτό το θέμα και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συζητηθεί στο ανώτατο επίπεδο.

Ο Πρόεδρος στις 2 Μαϊου ανέφερε ότι εάν ο Ακιντζί αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη

Στο εδαφικό

– Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να διαφοροποιήσει το χάρτη σε σχέση με κάποιες τοπικές περιοχές. Σ’ ότι αφορά το εδαφικό φαίνεται ότι ο ΓΓ ΟΗΕ είχε κάνει αναφορά στην ανάγκη ειπωθεί από πλευράς Τ/κ η Μόρφου (δηλαδή ότι παραχωρείται) και πως σε παρέμβασή του ο Νίκος Αναστασιάδης είπε «όχι μόνο Μόρφου».

Στο περιουσιακό

– Θα πρέπει να εξεταστούν δύο αρχές:

1. Στις περιοχές που θα αναπροσαρμοστούν το καθεστώς θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους εκτοπισθέντες ιδιοκτήτες, αλλά όχι κατά 100%.

2. Για τις άλλες περιοχές, το καθεστώς θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους χρήστες, αλλά όχι κατά 100%. Στην ισότιμη μεταχείριση – Όσον αφορά τους μόνιμους κάτοικους που είναι Τούρκοι υπήκοοι οι οποίοι εμπίπτουν σε ποσόστωση η οποία πρέπει να είναι δίκαιη. Χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση για το τι είναι «δίκαιο».

Αποτελεσματική συμμετοχή

– Το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω σε σχέση με το θέμα της «σταθμισμένης ψήφου» και πότε και υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις θα εφαρμόζεται.

- Άλλα εναπομείναντα στοιχεία στον καταμερισμό εξουσιών συμπεριλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρία θα πρέπει να συζητηθούν όπως έχει απαιτήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με την αναλογία 2:1

Θέλοντας να δώσει εξήγηση στα "περί θετικής εξέλιξης" ο Πρόεδρος κάλεσε τον κ. Ακιντζί και την Τουρκία να διευκρινήσουν εάν υιοθετούν τις πρόνοιες του πλαισίου 

Οι επιστολές

Μια εξ αυτών των επιστολών που αναμένεται να δει και ο Τουμάζος Τσελεπής την Παρασκευή, είναι και αυτή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, όπου εκεί γίνεται αναφορά και στις προτάσεις που κατέθεσε η ε/κ πλευρά στις 5 και 6 Ιουλίου 2017.

Στην εν λόγω επιστολή, ακολούθησε και άλλη, η οποία είναι επτασέλιδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλείται τα έγγραφα που κατέθεσε στο Κραν Μοντάνα, στις 5 Ιουλίου επί του πλαισίου Γκουτέρες, και στις 6 Ιουλίου επί των θεμάτων της Ασφάλειας, Εγγυήσεων και Στρατευμάτων, εκφράζοντας την εκτίμηση πως οι θέσεις του είναι ευθυγραμμισμένες με το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα.

«Στην προσπάθεια για σύγκληση νέας Διάσκεψης θα πρέπει να γίνει επαρκής προετοιμασία με τις πλευρές να είναι έτοιμες να υποβάλουν γραπτώς στις θέσεις τους  ώστε να διασφαλιστεί το θετικό αποτέλεσμα. Οι προτάσεις θα έχουν ισχύ μόνο σε περίπτωση συμφωνίας. Για το σκοπό αυτό εισηγούμαι η προετοιμασία να γίνει μέσω διπλωματίας πήγαινε έλα υπό την αιγίδα σας ή μέσω άλλων προσωπικοτήτων από τρίτες χώρες οι οποίες να είναι γενικά αποδεκτές από όλα τα μέρη όπως για παράδειγμα από χώρες μέλη του Σ.Α», αναφέρει.

Στις εξωτερικές πτυχές αναφέρεται στον τερματισμό της συνθήκης εγγυήσεων και στο δικαίωμα παρέμβασης, στη δημιουργία συστήματος ασφάλειας που θα στηρίζεται στους κανονισμούς των Η.Ε, στις συνθήκες της Ε.Ε και του ΣτΕ, ότι τα Η.Ε και οι θεσμοί της Ε.Ε να διασφαλίσουν την ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας, να γίνει δραστική μείωση από την πρώτη των στρατευμάτων στα επίπεδα του 1960 και να οριστεί ημερομηνία πλήρους αποχώρησης

Για τις εσωτερικές πτυχές ο Πρόεδρος στο κεφάλαιο «Εδαφικές Αναπροσαρμογές»  σημειώνει πως η τ/κ πλευρά θα πρέπει να απαντά στις ανησυχίες που εξέφρασε ο Γ.Γ στο θέμα της Μόρφου. Σημειώνει επιπλέον πως το ποσοστό εδάφους των τ/κ θα πρέπει να κινείται μεταξύ 28,2 - 29,2.

Στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής ο Πρόεδρος σημειώνει πως θα πρέπει να είναι ομαλή η άσκηση εξουσιών και δηλώνει έτοιμος να συζητήσει για ορισμένους ομοσπονδιακούς θεσμούς το θέμα της θετικής ψήφου από την άλλη κοινότητα αλλά με τρόπο που θα καθιστά το μηχανισμό λήψης αποφάσεων αποτελεσματικό.

Στο περιουσιακό σημειώνει πως πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ για τους εκτοπισμένους που θα θέλουν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους σε περιοχές που θα παραμείνουν υπό τ/κ διοίκηση και για την ίση εκπροσώπηση επαναλαμβάνει την ανάγκη να μην διαφοροποιηθεί η δημογραφική αναλογία του 4 προς 1

Σημειώνεται δε και η ανάγκη εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως η επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων της στην πόλη των Βαρωσίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X