ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
 

Τοποθέτηση Γ. Εισαγγελέα για ανακρίσεις δημοσιογράφων

Το ζήτημα αφορά την υπόθεση υποκλοπής και δημοσιοποίησης ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Θα πρέπει να λειτουργήσει το Σύνταγμα και η νομοθεσία με πλήρη σεβασμό προς όλες τις αρχές και διατηρώντας την αναγκαία ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, σε σχέση με τις ανακρίσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της διερευνώμενης υπόθεσης υποκλοπής και δημοσιοποίησης ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση με τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Κληρίδης είχε το πρωί συνάντηση στο γραφείο του με το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), για το εν λόγω θέμα, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ένωσης.

Από πλευράς του, το ΔΣ της ΕΣΚ ήγειρε, στη συνάντηση, θέματα που άπτονται της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας έκφρασης, καθώς και της απρόσκοπτης λειτουργίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Γιώργο Φράγκο, που αναφέρθηκε σε διαβεβαιώσεις από πλευράς Κώστα Κληρίδη ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό και με τη μεγαλύτερη δυνατή διακριτικότητα, ώστε να σταματήσει να πλήττεται διεθνώς η εικόνα της Κύπρου.

«Έχει δυστυχώς δημιουργηθεί μια εικόνα αντιπαράθεσης των ανακριτικών αρχών και της Νομικής Υπηρεσίας με τους λειτουργούς του Τύπου εξαιτίας της διερευνώμενης υπόθεσης της υποκλοπής και δημοσιοποίησης ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εισαγγελέως. Δεν υπάρχει κατά την άποψή μου κανένας λόγος αντιπαράθεσης» δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι στη σημερινή συνάντηση «έχουμε επαναλάβει τον πλήρη σεβασμό της Νομικής Υπηρεσίας και των ανακριτικών αρχών προς τις αρχές της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας διάδοσης ιδεών και άλλων αρχών και από την άλλη την αναγκαιότητα έτσι ώστε σε περιπτώσεις, όπως η παρούσα, που γίνονται καταγγελίες για διάπραξη κάποιων παραβάσεων της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, είναι υποχρεωμένες οι ανακριτικές αρχές να προβαίνουν σε κάποιες ανακρίσεις με τη λήψη καταθέσεων εναντίον παντός εμπλεκομένου στην υπόθεση αυτή».

Εξήγησε ότι μετά τη συλλογή του αναγκαίου αποδεικτικού μαρτυρικού υλικού, υπεισέρχονται διάφορα άλλα θέματα και αρχές, τις οποίες καθηκόντως ο Γενικός Εισαγγελέας, ασκώντας το ρόλο και τις εξουσίες του βάσει του Συντάγματος, θα τις λάβει όλες υπόψιν του. «Θα πρέπει να λειτουργήσει το Σύνταγμα και η νομοθεσία με πλήρη σεβασμό προς όλες τις αρχές και προσπαθώντας σε περιπτώσεις, όπως η παρούσα, να κρατηθεί η αναγκαία ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων» τόνισε.

Επανέλαβε δε ότι πάντα υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους λειτουργούς του Τύπου και σεβασμός προς το λειτούργημα το οποίο ασκούν.

Ο Πρόεδρος ΕΣΚ, Γιώργος Φράγκος, δήλωσε ότι ήγειραν «θέματα αρχής που έχουν να κάνουν με την ελευθεροτυπία και την ελευθερία έκφρασης, με την απρόσκοπτη λειτουργία του επαγγέλματος μας, με βάση τα δεδομένα που αφορούν την υπόθεση με τη διαρροή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εισαγγελέως που τελεί υπό πειθαρχική έρευνα».

Εμείς, είπε, «αντιστρατευόμαστε ό,τι τείνει να αποτελέσει πρόσκομμα στην ελευθεροτυπία και την ελευθερία έκφρασης, ό,τι τείνει να παρεμποδίσει το λειτούργημά μας που αποσκοπεί πρωτίστως και κυρίως στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

Όπως ανέφερε, ο Γενικός Εισαγγελέας άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις θέσεις της ΕΣΚ και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η όλη δρομολογηθείσα διαδικασία, θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό και με τη μεγαλύτερη δυνατή διακριτικότητα, ούτως ώστε να συλλεγεί το υλικό που απαιτείται και κατόπιν η Γενική Εισαγγελία θα κρίνει πώς θα προχωρήσει περαιτέρω.

Η όλη διαδικασία, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΣΚ, πλήττει κατά γενική ομολογία τη δημόσια εικόνα της Κύπρου και το βαθμό της ελευθεροτυπίας και της ευνομίας, και πρέπει να αρθεί τάχιστα.

«Εμπιστευόμαστε το διακριτό των εξουσιών, εκείνο που ζητούμε είναι να αρθεί η αρνητική εικόνα που μας προσβάλλει διεθνώς και προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από το Γραφείο για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ όσο και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων» είπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

#PoliticsBlog Η σύσκεψη στο Προεδρικό, η Λουτ και οι απώλειες

«Και ξαφνικά ο Πρόεδρος σταμάτησε να είναι Healthy… Και για σας! Που όλο αυτό τον καιρό τον στηρίζατε ...»
Yiannos  |  10:03

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση