ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:17
 

Τορναρίτης: Η θάλασσα αναπόσπαστο μέρος της οικονομίας της Κύπρου

Βρίσκεται στην Κένυα για την διάσκεψη υψηλού επιπέδου στην Αειφόρο Μπλέ Οικονομία

Newsroom K

Συνεχίζονται την Τρίτη στο Ναϊρόμπι της Κένυας, οι εργασίες της Διάσκεψης υψηλού επιπέδου για την Αειφόρο Μπλε Οικονομία, στις οποίες συμμετέχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Νίκος Τορναρίτης.

Η Διάσκεψη προωθεί την παγκόσμια συζήτηση για την αειφόρο ανάπτυξη της Μπλε Οικονομίας και σε αυτή συμμετέχουν περισσότεροι από 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και πέραν των 3000 αντιπροσώπων από όλο τον κόσμο, από κράτη-μέλη και οργανισμούς του ΟΗΕ, πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης, διεθνείς οργανισμούς, ιδιωτικές εταιρείες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Σε παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε πρώτιστα τις πολύ καλές διαχρονικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κένυας, οι οποίες παραμένουν σταθερές και βασισμένες στην αμοιβαία υποστήριξη και αλληλεγγύη. Ο κ. Τορναρίτης διαβεβαίωσε τους Κενυάτες αξιωματούχους, ότι η Κύπρος παραμένει ισχυρός σύμμαχος της Κένυας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Τορναρίτης τόνισε κυρίως τη μεγάλη σημασία που έχει η Μπλε Οικονομία για το παρόν και το μέλλον της παγκόσμιας κοινότητας, εφόσον το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται δια θαλάσσης και η παγκόσμια οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τομείς που συνδέονται άμεσα με τη θάλασσα, όπως είναι η ναυτιλία, ο τουρισμός, η αλιεία, αλλά και το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και οι διάφορες σχετικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Τορναρίτη, οι οικονομικοί τομείς που συνθέτουν τη Μπλε Οικονομία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, ιδιαίτερα στην περίπτωση ενός νησιού όπως η Κύπρος. Όπως ανάφερε, η Κύπρος, της οποίας ο πολιτισμός και η οικονομία συνδέονται στενά στην πάροδο του χρόνου με τη θάλασσα, έχει ζωτικό οικονομικό συμφέρον για την προστασία της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων. Η θάλασσα συνδέεται με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, που είναι δύο από τους βασικότερους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας, καθώς και την υδατοκαλλιέργεια, ένας τομέας στον οποίο η Κύπρος πρωτοστατεί. Σε αυτό το πλαίσιο, κ. Τορναρίτης επεσήμανε ότι η Κύπρος, εκμεταλλευόμενη τη θάλασσα και τη γεωγραφική της θέση, παραμένει σήμερα μια σημαντική ναυτική εμπορική δύναμη και στρατηγικός κόμβος ανάμεσα σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης, ο κ. Τορναρίτης πραγματοποίησε επαφές με τον Πρόεδρο της Κένυας, κ. Uhuru Kenyatta, τον Πρόεδρο των Σεϋχελλών, κ. Wallace Cosgrow, καθώς και την πρωθυπουργό της Ναμίμπια, Δρα Saara Kuugongelwa.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Εδώ δεν μπορούν να εξημερώσουν το θηρίο οι μεγάλες δυνάμεις και μείς ψαχνόμαστε για λύση; Δεν είναι ...»
Leon  |  13:24

Bloomberg: Αυστηρότερες κυρώσεις κατά Τουρκίας αναμένει το Κογκρέσο

«Ώσπου τον χαϊδεύει ο Ανιστόρητος αυτά θα συμβαίνουν. Λίγο θάρρος ρε Ξανθέ και λύνεται το πρόβλημα..... ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Αντίδραση «υπεξ»: Η ΕΕ κακομαθαίνει τους Ε/κ

«Καημένε «υπεξ»! Ακόμη που είσαι!!!»
ΑΚΑ  |  10:11

Εκτάκτως στην Τουρκία ο Αντιπρόεδρος και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

«Αντιπρόεδρε και ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αν δεν είστε διατεθειμένοι να υποκύψετε, όπως έκανε μέχρι στιγμής ο μέγας ...»
ΑΚΑ  |  10:08

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X