ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
 

Τορναρίτης: Σας καλώ να κάνουμε την Κύπρο παράδειγμα εγγύησης της Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας

Εργασίες της 60ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Newsroom K

Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται την Τρίτη (20/11) στη Βιέννη οι εργασίες της 60ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC). Tη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπεί κυπριακή αντιπροσωπία με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκο Τορναρίτη. Στην αντιπροσωπία συμμετέχουν επίσης και οι βουλευτές κ.κ. Γιώργος Γεωργίου (ΑΚΕΛ), Άγγελος Βότσης (ΔΗΚΟ) και Ηλίας Μυριάνθους (Κ.Σ. ΕΔΕΚ).

Σε παρέμβασή τoυ κατά τη συζήτηση του θέματος της δημιουργίας μια διαφανούς ΕΕ, εγγύτερα στους πολίτες ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η αμφισβήτηση των Ευρωπαίων πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σημειώνει έξαρση. Αναφέρθηκε δε, στην άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, ο οποίος εκμεταλλεύεται τα άτολμα βήματα της ΕΕ, όπως είπε ο κ. Τορναρίτης, και επιχειρεί να παραπληροφορεί και να συκοφαντεί το ευρωπαϊκό όραμα, θέλοντας να το καταστρέψει.

Σχετικά με τις εκλογές για την ανάδειξη των Μελών του ΕΚ του προσεχούς Μαΐου, ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε την ανάγκη όπως οι ευρωπαϊκές πολιτικές και δράσεις καταστούν πιο ορατές στον Ευρωπαίο πολίτη, αλλά και πιο χειροπιαστές στην καθημερινότητά του. Οι πολίτες, πρόσθεσε, αναμένουν απτά αποτελέσματα, ώστε να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ζητούν επίσης ισχυρή συλλογική Ευρωπαϊκή φωνή στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας. Απάντηση στα ρεύματα του εύκολου λαϊκισμού, ανάφερε ο κ. Τορναρίτης, αποτελεί η ισχυρή παρουσία της ΕΕ στη διεθνή σκηνή και σημείωσε ότι, μόνο αν πορευθούν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες μαζί, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης και γειτνιάζει με μια ευρύτερη ζώνη αστάθειας, πολέμων, βίας και ανθρωπιστικών κρίσεων, ο κ. Τορναρίτης τάχθηκε υπέρ μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Άμυνας που να υπερασπίζεται την Ευρωπαϊκή κυριαρχία σε κάθε γωνιά της, την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών, την εσωτερική ασφάλεια και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΄Ενωσης, πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σχετικά με τη νέα προσπάθεια που επιχειρείται από τον ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου, ο κ. Τορναρίτης κάλεσε την Ευρώπη να στηρίξει, δίπλα στον ΟΗΕ, την τελική διαπραγμάτευση για επίτευξη λύσης, η οποία, όπως ανάφερε θα υπηρετήσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, εμπιστεύονται την Ευρώπη και προσβλέπουν σ’ αυτήν. Καταλήγοντας, εξέφρασε την ευχή όπως το 2019 – έτος ευρωπαϊκών εκλογών, καταστεί η χρονιά που η Ευρώπη θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, ενός κράτους πλήρους μέλους της.

Εξάλλου, στο πλαίσιο συζήτησης των τροπολογιών επί του κειμένου της Συνεισφοράς της COSAC προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των Προέδρων της COSAC, ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε στη σημασία της ενίσχυσης της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO), ως αναπόσπαστου τμήματος της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), έναντι προτεινόμενης τροπολογίας, η οποία υποστήριζε ότι η PESCO πρέπει να αποτελέσει εργαλείο ενδυνάμωσης του Ευρωπαϊκού πυλώνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Κύπρος, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, δέχεται καθημερινά απειλές από τη γειτονική Τουρκία, η οποία είναι μέλος του Oργανισμού. Η PESCO πρέπει να αποτελέσει την εγγύηση της ασφάλειας ολόκληρης της Ευρωπαϊκής οικογένειας, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης.

Η ολομέλεια της COSAC ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την υιοθέτηση σχετικών Συμπερασμάτων και της τακτικής εξαμηνιαίας Συνεισφοράς της προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η κυπριακή αντιπροσωπία στην COSAC πέτυχε με τροπολογία της να συμπεριλάβει στο κείμενο της Συνεισφοράς, στο κεφάλαιο «Ασφάλεια και Καταπολέμηση της Παράτυπης Μετανάστευσης», αναφορά, στην οποία σημειώνεται ότι οι νέες και υφιστάμενες συμφωνίες επανεισδοχής πρέπει να εφαρμόζονται πλήρως και χωρίς διακρίσεις προς όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης και ότι χρειάζονται πρόσθετες προσπάθειες για πλήρη εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X