ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τραμπ: Πολύτιμος εταίρος η Κύπρος

Εξέφρασε την ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού, επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στην επανένωση του νησιού

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Θερμές αναφορές για την Κύπρο έκανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αποδεχόμενος τη Δευτέρα τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Μάριου Λυσιώτη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε την Κύπρο πολύτιμο εταίρο σε μια ευάλωτη περιοχή, μίλησε για τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στην προώθηση της σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι προσβλέπει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού, επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στην επανένωση του νησιού ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Διαβιβάζοντας στον Πρόεδρο Τραμπ τους χαιρετισμούς του προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Λυσιώτης αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των σχέσεων και της συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ τόσο διμερώς όσο και διεθνώς, και δεσμεύθηκε να εργαστεί για την περαιτέρω ενδυνάμωση και σύσφιξη των σχέσεων αυτών. 

Σημείωσε ότι στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η προώθηση σταθερότητας στην περιοχή και η δημιουργία γεφυρών συνεργασίας με γειτονικά κράτη περιοχής, χαρακτηρίζοντας κομβικής σημασίας το ρόλο των ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτήρισε την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εργαλείο συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη και τόνισε ότι η υποστήριξη αρχών των ΗΠΑ είναι απαραίτητη, ώστε η Κύπρος να συνεχίσει τις προσπάθειες της για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων στην ΑΟΖ της.

Ο νέος Πρέσβης της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου και ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη βοήθεια και συμπαράσταση στις προσπάθειες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Εξέφρασε την ελπίδα να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και υπογράμμισε τη συμβολή της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τόσο στη διατήρηση συνθηκών σταθερότητας στο νησί, αλλά και στις συνομιλίες για λύση του κυπριακού

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Ο κ. Άντρος καλά κάνει να δει ψυχολόγο. Η εμμονή του να αντιπολιτεύετε έχει καταλήξει ασθένεια. »
ΑΚΑ  |  09:37

Σ.Κυριακίδου: Θλίψη και απογοήτευση για την ποινή στον παιδεραστή

«Γίνεται να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης το …γεγονός για αυτοπροβολή ως η …προστάτης των αδυνάτων; …δεν ...»
Ai Em  |  09:20

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση