ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:58
 

Τραμπ: Πολύτιμος εταίρος η Κύπρος

Εξέφρασε την ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού, επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στην επανένωση του νησιού

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Θερμές αναφορές για την Κύπρο έκανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αποδεχόμενος τη Δευτέρα τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Μάριου Λυσιώτη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε την Κύπρο πολύτιμο εταίρο σε μια ευάλωτη περιοχή, μίλησε για τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στην προώθηση της σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι προσβλέπει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού, επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στην επανένωση του νησιού ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Διαβιβάζοντας στον Πρόεδρο Τραμπ τους χαιρετισμούς του προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Λυσιώτης αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των σχέσεων και της συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ τόσο διμερώς όσο και διεθνώς, και δεσμεύθηκε να εργαστεί για την περαιτέρω ενδυνάμωση και σύσφιξη των σχέσεων αυτών. 

Σημείωσε ότι στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η προώθηση σταθερότητας στην περιοχή και η δημιουργία γεφυρών συνεργασίας με γειτονικά κράτη περιοχής, χαρακτηρίζοντας κομβικής σημασίας το ρόλο των ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτήρισε την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εργαλείο συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη και τόνισε ότι η υποστήριξη αρχών των ΗΠΑ είναι απαραίτητη, ώστε η Κύπρος να συνεχίσει τις προσπάθειες της για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων στην ΑΟΖ της.

Ο νέος Πρέσβης της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου και ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη βοήθεια και συμπαράσταση στις προσπάθειες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Εξέφρασε την ελπίδα να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και υπογράμμισε τη συμβολή της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τόσο στη διατήρηση συνθηκών σταθερότητας στο νησί, αλλά και στις συνομιλίες για λύση του κυπριακού

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X