ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:53
 

Τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας σε επίπεδο ΥΠΕΞ

Θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στην Κύπρο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τριμερή συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στην Κύπρο με στόχο την προετοιμασία της συνάντησης σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών που θα γίνει στις αρχές του 2019, στην Ιορδανία.
 
Αυτό συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β', στο περιθώριο της Υπουργικής συνάντησης για τη Διαδικασία της Άκαμπα στη Χάγη της Ολλανδίας.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, οι εργασίες της Υπουργικής συνάντησης, που έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ολοκληρώθηκαν σήμερα.

Κατά τη συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ιορδανίας, της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, καθώς και των σχέσεων ΕΕ-Ιορδανίας, υπό το πρίσμα του ιδιαίτερου ρόλου που η Κύπρος, ως το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μπορεί να διαδραματίσει στην εξέλιξη τους.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του Stef Blok, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ολλανδία συμμετέχει την περίοδο αυτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη Μόνιμο Μέλος, και θέματα κοινού Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. 
 
Κατά την διάρκεια της παρουσίας του στη σύνοδο, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τη Βοηθό ΓΓ του ΝΑΤΟ, Rose Gottemoeller, και τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης, Sir Alan Duncan.
 
Στην παρέμβασή του στο πλαίσιο των εργασιών της Υπουργικής συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Βασιλιά της Ιορδανίας για εγκαθίδρυση της Διαδικασίας της Άκαμπα, η οποία έχει έμπρακτα συμβάλει στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ιορδανία στην ιδιαίτερα σημαντική περιοχή της Μέσης Ανατολής, ως πυλώνας σταθερότητας και ως αξιόπιστος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   
Το φαινόμενο της τρομοκρατίας και οι εξτρεμιστικές ιδεολογίες δεν έχουν εξαλειφθεί, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος επενδύει σταθερά στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και την αποτροπή του βίαιου εξτρεμισμού, παρά το γεγονός ότι η κυπριακή κοινωνία έχει παράδοση αρμονικής συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων που την συνθέτουν― Χριστιανικών, Μουσουλμανικών και άλλων.

H αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η τρομοκρατία προϋποθέτει συλλογική και πολυμερή προσπάθεια, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως η Κύπρος συνεργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση πέραν της ΕΕ και με μη Ευρωπαίους εταίρους, παρέχοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία και επιμόρφωση σε θέματα όπως είναι οι τελωνειακοί και συνοριακοί έλεγχοι και η ικανότητα ανίχνευσης και διαχείρισης παράνομων και μη συμβατικών χημικών ουσιών.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως οι τριμερείς μηχανισμοί συνεργασίας που η Κύπρος έχει αναπτύξει από κοινού με την Ελλάδα με χώρες της περιοχής μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το πλαίσιο, καθώς εκτείνονται και καλύπτουν μεταξύ άλλων και τους τομείς της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και είναι ανοικτοί στη συμμετοχή και άλλων χωρών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου της Petrana Nikolova από τη Βουλγαρία

«Εκαντήσαμε σε αυτό το τόπο, εκτός όλων των άλλων, ο κάθε κομπλεξικός και ανώμαλος να έχει στη κατοχή ...»
Christos A.  |  14:09

Τετραμερής για τα ενεργειακά με παρουσία ΗΠΑ στις 29 Ιουλίου

«Συμφωνώ. Ειδικά τούτος ο ΥΠΕΞ δε μου πολλογεμωννει το μάτι. »
Luke  |  13:47

Τετραμερής για τα ενεργειακά με παρουσία ΗΠΑ στις 29 Ιουλίου

«Η επιμονή της "Καθημερινής" να πιστώνει τα πάντα όλα θετικά επί παντός επιστητού στον Υπουργό Εξωτερικών ...»
Ένας Πολίτης  |  13:28

Ανώτατο: Δεν θα εξαιρεθούν δικαστές στις εφέσεις για μισθούς δημοσίου

«O Aνώτατος τι γίνεται αυτές τις μέρες με τα Αξιόγραφα???.....»
ΑΚΑ  |  11:03

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X