ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:01
 

Τσαβούσογλου προς τ/κ κόμματα: «Φτιάξτε κυβέρνηση»

Δηλώσεις από Τούρκο ΥΠΕΞ μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα και τα νέα μηνύματα της Τουρκίας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, από το βράδυ της Κυριακής στα κατεχόμενα έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο. Η τουρκοκυπριακή πλευρά αρχίζει να εστιάζει στο προεδρικό σύστημα, δηλαδή στην αλλαγή το «πολιτεύματος».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο Πρακτορείο Ανατολίας, έκανε σημαντικές δηλώσεις. «Στην ‘ΤΔΒΚ’ συζητείται το ‘Προεδρικό σύστημα’, μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Το σημαντικό είναι ο (ομαλός) τρόπος λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σημασία φέρει η διάκριση των εξουσιών. Εμείς περάσαμε στο προεδρικό σύστημα και βλέπουμε από σήμερα τα οφέλη του», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι στην «ΤΔΒΚ» πραγματοποιήθηκαν «εκλογές» με δημοκρατικό τρόπο. Ωστόσο, το «εκλογικό» σύστημα της «ΤΔΒΚ» είναι διαφορετικό και περίπλοκο, ενώ δυσχεραίνει την συνεργασία των κομμάτων. Με βάση το αποτέλεσμα των «εκλογών» δεν προκύπτει μια αυτοδύναμη «κυβέρνηση». Η νέα «κυβέρνηση» θα μπορούσε να είναι δικομματική, τρικομματική ή πολυκομματική. Σε περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικές «εκλογές». Αυτό τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιος μεγάλα σημασία φέρει ο σχηματισμός της νέας «συγκυβέρνησης», το γρηγορότερο δυνατόν.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τ/κ μέσα ενημέρωσης, στον απόηχο των δηλώσεων του στο Πρακτορείο Ανατολίας, ο κ. Τσαβούσογλου, με ευκαιρία μιας σύσκεψης του τουρκικού κοινοβουλίου, ζήτησε από τα τ/κ κόμματα να ξεπεράσουν τους ενδοιασμούς τους σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στη νέα «συγκυβέρνηση». Ο ίδιος υπογραμμίζει την σημασία του 2018 για το Κυπριακό και αναφέρεται στην σημασία του άμεσου σχηματισμού «κυβέρνησης».

Για το Κυπριακό

Ο κ. Τσαβούσογλου θεωρεί σημαντική υπόθεση τον γρήγορο σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης» για την έναρξη της διαβούλευσης για τα νέα βήματα της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Εκτός από τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας, σε αυτές τις διαβουλεύσεις σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η «κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ανέφερε ότι η χώρα του δεν φέρει καμία ένταση σε ό,τι αφορά τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Η «ΤΔΒΚ» τις αποδέχεται. Στην συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας επισήμανε το εξής: «Πιστεύω ότι η ε/κ πλευρά δεν θα προσεγγίσει ποτέ την λύση. Δηλαδή, δεν θα αποδεχθεί μια οποιαδήποτε λύση που θα βασίζεται στην διζωνικότητα, στην πολιτική ισότητα».

Ο κ. Τσαβούσογλου θεωρεί ότι για αυτό ευθύνεται το σκεπτικό της ε/κ πλευράς. Η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι η θέση της είναι καλύτερη από αυτήν την τ/κ. Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει τα εξής: «Λέει ότι η θέση της (της ε/κ πλευράς) είναι καλύτερη σε σχέση με τον βορρά και ότι είναι κράτος. Για ποιο λόγο να μοιραστώ την εξουσία με τους Τούρκους;»

«Οι σκέψεις των Ε/κ για τους Τούρκους είναι γνωστές. Για ποιο λόγο εμείς να μοιραστούμε το κράτος μας με τους Τούρκους; Θα υπάρξει εκ περιτροπής προεδρία. Για ποιο λόγο να έχουμε Τούρκο Πρόεδρο, ακόμη και σε περίπτωση της εκ περιτροπής προεδρίας; Έχουμε ισχυρή οικονομία. Για ποιο λόγο να την μοιραστούμε με τους Τούρκους; Γιατί να παρέχουμε τέτοιου είδους δυνατότητες στους Τούρκους; Αυτή είναι η νοοτροπία (της ε/κ πλευράς). Αυτή είναι η άποψη του (ε/κ) λαού. Αυτή είναι η άποψη της εκκλησίας και πολλών πολιτικών κομμάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση η ε/κ πλευρά δεν θα συμφωνήσει ποτέ γι’ αυτές τις παραμέτρους. Επιπλέον, ο Ε/κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης άρχισε να απομακρύνεται από τις συμφωνίες των δυο πλευρών και ηγετών που επιτεύχθηκαν την περίοδο Ιανουάριος 2017-Ιούλιος 2017. Φαίνεται ότι οπισθοχωρεί».

Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε επίσης ότι η Βρετανία κατανοεί την προσκόλληση της Τουρκίας στον στόχο της βιώσιμης λύσης. Επίσης, αφήνει να εννοηθεί ότι η θέση της Ε.Ε. είναι παρόμοια.

Ο νέος οδικός χάρτης της τουρκικής πλευράς

Ποιες εξελίξεις θα έρθουν στο προσκήνιο του Κυπριακού κατά την επόμενη περίοδο; Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, ο κ. Τσαβούσογλου τονίζει ότι μετά το τέλος «εκλογών» ξεκινούν διαβουλεύσεις στην τουρκική πλευρά για έναν νέο οδικό χάρτη.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά συμφώνησε με τον Μουσταφά Ακιντζί για να μην πραγματοποιηθούν δηλώσεις για το Κυπριακό κατά την «προεκλογική» περίοδο.  Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι κατά την διάρκεια της «προεκλογικής» περιόδου έλαβαν χώρα κάποιες εξελίξεις και πραγματοποιήθηκαν κάποιες δηλώσεις στον τύπο, οι οποίες δεν βρίσκουν σύμφωνο τον ίδιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση