ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:46
 

Τσαρλς Έλληνας: Επιτυχία Exxon στο «10» αλλάζει τα δεδομένα

Υπάρχουν σοβαρές προοπτικές και έχω πολλές ελπίδες για την γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10, ανέφερε ο Τσαρλς Έλληνας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την εκτίμηση ότι ενδεχόμενη μεγάλη επιτυχία στη γεώτρηση που θα διενεργήσει η ExxonMobil στο τεμάχιο 10, στα τέλη του 2018, θα αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα στην περιοχή κατά πολύ, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της E-C Natural Hydrocarbons Company Τσαρλς Έλληνας.

Ο κ. Έλληνας μιλούσε κατά τη διάρκεια των απογευματινών εργασιών του συνεδρίου Eastern Mediterranean Gas, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λευκωσία.

Στην παρέμβασή του ο εμπειρογνώμονας εστίασε στις πιθανότητες της Αιγύπτου να μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά και τη νέα νομοθεσία που ανοίγει την αγορά ενέργειας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εξέφρασε την άποψη ότι αν αυτό καταστεί εφικτό, θα είναι μια θετική εξέλιξη για ολόκληρη την περιοχή.

Παράλληλα, επανάλαβε την θέση του ότι οι τιμές φυσικού αερίου παγκοσμίως θα συνεχίσουν να είναι χαμηλές για πάντα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος το φυσικό αέριο της περιοχής να καταστεί ανταγωνιστικό.

Αναφερόμενος στις προοπτικές για περαιτέρω ανακαλύψεις στην Κύπρο ο κ. Έλληνας είπε ότι «υπάρχουν σοβαρές προοπτικές και έχω πολλές ελπίδες για την γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10, η οποία είμαι σίγουρος ότι θα πραγματοποιηθεί ως το τέλος του χρόνου, ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία», προσθέτοντας ότι αν όντως έχει μεγάλη επιτυχία «τότε αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή κατά πολύ».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ μετά την ομιλία του ως προς το που στηρίζει την αισιοδοξία του για το ενδεχόμενο σημαντικής ανακάλυψης στο τεμάχιο 10, ο κ. Έλληνας διευκρίνισε ότι πρόκειται για ελπίδα στη βάση των αποτελεσμάτων των σεισμολογικών ερευνών.

Σε ερώτηση πως ο ίδιος προτείνει ότι μπορεί να υπερπηδηθεί ο σκόπελος των χαμηλών τιμών απάντησε ότι εάν εξευρεθεί σημαντική ανακάλυψη στο τεμάχιο 10, τότε είναι πολύ πιθανόν η ExxonMobil να ενδιαφερθεί για την κατασκευή μεγάλου τερματικού υγροποίησης, τουλάχιστον 4 μονάδων υγροποίησης (train) στην Κύπρο, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούν να αξιοποιηθούν και τα κοιτάσματα Αφροδίτης και Καλυψούς.

Η ExxonMobil, σημείωσε, μπορεί να χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογίες για την υγροποίηση του φυσικού αερίου, οι οποίες μειώνουν κατά πολύ το κόστος, πετυχαίνοντας έτσι να καταστεί το κυπριακό φυσικό αέριο ανταγωνιστικό για εξαγωγή.

Η εταιρεία εξασφάλισε τον Απρίλιο του 2018, σε συνεργασία με την Qatar Petroleum την άδεια εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.
 
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας Τρίσταν Άσπρεϊ για την Ευρώπη, Ρωσία και Κασπία είχε αναφέρει ότι τα μελλοντικά βήματα της εταιρείας θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των ερευνών, και δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο, αν τα δεδομένα το επιτρέψουν, η εταιρεία να συμμετέχει στην κατασκευή τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.  

Στη δυναμική του υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως στάθηκε και ο Τζον Ρόγιαλ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Gulf Publishing, η οποία και διοργανώνει το συνέδριο.  

Αναφορά έκανε στην αύξηση που παρατηρείται σε Αμερική, Ρωσία αλλά και Κατάρ στις υποδομές για υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η μελλοντική ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου, είπε ο κ. Ρόγιαλ, είναι θετική πολιτικά από τις περισσότερες κυβερνήσεις γιατί πολύ συχνά μπορεί να συνδυαστεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για την ExxonMobil ο κ. Royal, είπε ότι αυτό που λέγεται εντός βιομηχανίας είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ιδιαίτερα προσεχτική στις αξιολογήσεις της και ότι όταν αποφασίζει να προχωρήσει με επένδυση κάπου, συνήθως έχει πολύ καλές πιθανότητες.

Στην δική της παρέμβαση, η Σύμβουλος για θέματα φυσικού αερίου Τζίνα Κόεν μίλησε για τις καθυστερήσεις και τις χαμένες ευκαιρίες του Ισραήλ σε ότι αφορά την ανάπτυξη των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου του.

Σε αναφορά της στην Κύπρο εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει τόση επικέντρωση γύρω στα οφέλη από τις εξαγωγές αλλά μάλλον γύρω στα οφέλη από την ασφάλεια παροχής ενέργειας στο νησί αλλά και των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων.

Η άποψή μου, είπε, ότι θα έπρεπε να κατασκευαστεί ένας μικρός αγωγός προς την Κύπρο και να χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο στην ντόπια αγορά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Σταθερή η κατάσταση στα Στροβίλια

«Aν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είχε κότσια, ας σταματούσε τους Τουρκαλλάες από το να κάνουν τέτοιες κινήσεις. »
knak  |  20:27

Στο 7,6% υποχώρησε η ανεργία το 4ο τρίμηνο του 2018

«Τέτοια νέα ενοχλούν το ΑΚΕΛ. Η επιθυμία του οποίου είναι η ανεργία να ήταν 30%. Μόνο τότε ικανοποιούνται ...»
ΑΚΑ  |  20:23

«Ωκεανίς» στην Ελλάδα: Φέρνει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις

«Συνεχιζεται αυτη η ανοησια να δινονται ονοματα σε καθε συννεφο;»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  10:56

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Το νέο φρούτο εποχής να εφαρμοστεί και εδώ. Κάποιος να αυτοανακυρηχθεί πρόεδρος, βλέπε Βενεζουέλα, και ...»
CGA  |  13:57

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X