ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαμηλής εντάσεως επεισόδιο για τη «Σουπιά»

Βίντεο με τις προκλήσεις των Τούρκων παρουσίασε στους Ευρωπαίους ηγέτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μακριά από τις πολεμικές ιαχές που προσπάθησαν να πλασάρουν Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας που πρόσκεινται σε σκληροπυρηνικές πολιτικές πλευρές της Άγκυρας, κινήθηκε η τελευταία πράξη των τουρκικών προκλήσεων στο τεμάχιο 3 πριν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ χαράξει ρότα για ανοιχτά της Λεμεσού όπου και βρίσκεται.

Ασφαλείς πληροφορίες από πηγές που παρακολουθούσαν όλες αυτές τις μέρες τα όσα διαδραματίζονταν εντός του τεμαχίου 3 μας έλεγαν, ότι σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε σε κίνδυνο το γεωτρύπανο αλλά και το προσωπικό του, την ώρα που οι τούρκοι για δεύτερη φορά προσπαθούσαν να σταματήσουν την πορεία του γεωτρύπανου προς τον γεωτρητικό στόχο «Σουπιά».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τόσο το γεωτρύπανο όσο και τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας σε καμία περίπτωση δεν πλησίασαν σε απόσταση που να έθετε σε κίνδυνο την πορεία τους. Οι ίδιες πηγές μας έλεγαν ότι η κοντινότερη απόσταση των ναυτικών μέσων ήταν τα 400 μέτρα. Οι ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» διαψεύδουν τα περί επεισοδίου τύπου Ίμια.

Η «Σουπιά» και το παρασκήνιο

Τα όσα διαδραματίσθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή του τεμαχίου 3 αποτελούν το επιστέγασμα της μαραθώνιας σύσκεψης στο Προεδρικό, την περασμένη Τρίτη. Μετά το πέρας της σύσκεψης η «Κ» είχε στην διάθεσή τις πληροφορίες που ήθελαν τις αρχές της Δημοκρατίας να μην το βάζουν κάτω, επιχειρώντας νέα προσπάθεια το γεωτρύπανο να φθάσει στον προορισμό του. Συγκεκριμένα στο σχετικό ρεπορτάζ της Οικονομικής «Κ» υπήρχαν οι σχετικές πληροφορίες:

«Με το βλέμμα στην Πέμπτη» 21/02/2018

Στη σύσκεψη λήφθηκαν και άλλες αποφάσεις που αφορούν στον χειρισμό του όλου θέματος επί της θαλάσσης. Χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες, το όλο θέμα με τη γεώτρηση δεν έχει κλείσει τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και την ιταλική εταιρεία. Και όλα αυτά ανεξάρτητα από τις κινήσεις των Τούρκων στην περιοχή με την παράτυπη ανανέωση της Navtex μέχρι και τις 10 Μαρτίου. Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ μέχρι αργά το βράδυ Τρίτης παρέμενε στην θέση που βρίσκεται αδρανοποιημένο το τελευταίο δεκαήμερο». Τις πληροφορίες ότι το θέμα της γεώτρησης δεν έχει κλείσει παρά την ανανέωση της τουρκικής Navtex μας επιβεβαίωσαν το ίδιο βράδυ και διπλωματικές πηγές οι οποίες μας πληροφορούσαν για «Σχέδιο Β» και με την υπόδειξη για υπομονή μέχρι τέλος της εβδομάδας.

Βίντεο στην άτυπη Σύνοδο

Τα όσα διαδραματίσθηκαν το πρωί Παρασκευής στην κυπριακή ΑΟΖ σε ήχο και εικόνα, με τους τούρκους καπετάνιους να απειλούν ανοιχτά τον ιταλό καπετάνιο του γεωτρύπανου παραδόθηκαν από τις αρμόδιες αρχές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ήταν στις Βρυξέλλες στην άτυπη Σύνοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο Νίκος Αναστασιάδης αξιοποίησε στο έπακρο το υλικό το οποίο του αποστάληκε σε χρόνο ρεκόρ, ενισχύοντας σημαντικά τα διπλωματικά όπλα της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε το οπτικό υλικό με τις προκλήσεις των Τούρκων στους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. έχοντας έτσι σημαντική συμβολή στην τελική θέση που διατυπώθηκε από την άτυπη Σύνοδο για τις Τουρκικές προκλήσεις και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, να δηλώνει: «Εκ μέρους όλων των ηγετών της ΕΕ θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα και την Κύπρο και καλώ την Τουρκία να τερματίσει αυτές τις δραστηριότητες.

Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να εξερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους σε συστοιχία με τους νόμους της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου αλλά και του δικαίου της θάλασσας». Αυτές οι ενέργειες, πλήττουν τη σχέση της με την ΕΕ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«Το γεγονός ότι ήρθαν απο την Ελλάδα γιατροί, είναι εξαιρετικό. Έχει χαλάσει η πιάτσα των συνδικαλιστών ...»
Ανώνυμος  |  14:19

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!»
Χρίστος Α.  |  13:52

Εφεση στην απόφαση για συντάξεις από ΥΠΟΙΚ και Νομ.Υπηρεσία

«To καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να ανακοινωθούν τα ονόματα όλων αυτών των συνταξιούχων που ...»
ΑΚΑ  |  10:04

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«O πρόεδρος του μεγαλύτερου ιατρικού συνδέσμου, φημολογείται ότι διαθέτει τώρα 3 πόρσιε! Για φαντάσου ...»
ΑΚΑ  |  10:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση