ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χαμηλής εντάσεως προκλήσεις με 2 φρεγάτες και Barbaros

Διπλωματική αντίδραση της Λευκωσίας ο φυσικός πλούτος ανήκει στο λαό της Κύπρου λέει το ΥΠΕΞ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Οι κινήσεις που καταγράφονται τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα, από τουρκικής πλευράς αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν το τοπίο αναφορικά με το εύρος αλλά και τη μορφή των αντιδράσεων της Άγκυρας, απέναντι στο ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας του τεμαχίου 11 το οποίο εξελίσσεται ομαλά. Μετά το αρχικό μούδιασμα, από την άφιξη του πλωτού γεωτρύπανου στο σημείο γεώτρησης, η τουρκική πλευρά περνά από τη φραστική στην πρακτική αντίδραση, η οποία επί του παρόντος εκδηλώνεται σε δυο επίπεδα.

Πρώτον στην πάγια τακτική και αναμενόμενη παρουσία δυο πολεμικών πλοίων στην περιοχή της ΑΟΖ, και την επιστροφή του ερευνητικού σκάφους Barbaros, αυτή τη φορά στην πλευρά της κατεχόμενης Μόρφου. Κινήσεις, προφανείς, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές στην «Κ», που ερμηνεύονται περισσότερο, ως κινήσεις που απευθύνονται στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ειδικά για την περίπτωση του Barbaros. η μετάβασή του στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Μόρφου, μεταφράζεται ως κίνηση χωρίς ουσία μιας και οι εκτιμήσεις που υπάρχουν, στη βάση στοιχείων δεν δείχνουν την ύπαρξη υποθαλάσσιου πλούτου. Η παρουσία και δραστηριότητα του, όπως πιστεύεται από τουρκικής πλευράς, μπορεί να δημιουργήσει πιεστικές καταστάσεις στην ε/κ πλευρά, και από την άλλη να στείλει το μήνυμα στην τουρκική κοινή γνώμη ότι η κατεχόμενη Μόρφου δεν εγκαταλείπεται.

Παρά την προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις από την παρουσία δυο πολεμικών πλοίων, στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, οι κινήσεις που καταγράφουν οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας χαρακτηρίζονται, ως χαμηλής ισχύος προκλήσεις, τακτική που εφαρμόζεται από την Τουρκία από την περίοδο της πρώτης γεώτρησης στο τεμάχιο 12. Η μία από τις δυο φρεγάτες που βρίσκονται στην περιοχή, κινείται εκτός της ζώνης ασφάλειας της γεώτρησης στο τεμάχιο 11 και περιμετρικά στα 10 με 15 ναυτικά μίλια επισήμαναν πηγές στην «Κ».

Διπλωματική απάντηση από Λευκωσία

Την ώρα που οι Τουρκία αυξάνει τη συχνότητα αντίδρασης, είτε με ανακοινώσεις είτε με ναυτικά μέσα, η Λευκωσία που συνεχίζει να τηρεί χαμηλούς τόνους, πέρασε στην αντεπίθεση με διπλωματικά μέσα. Με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ουσιαστικά δίνεται απάντηση στο όσα υποστήριξε τελευταία το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Εν αντιθέσει με τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί η τουρκική διπλωματία, το υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει και τονίζει την πάγια θέση ότι «ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στο λαό της Κύπρου». Μάλιστα υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Στις ιαχές από πλευράς Τουρκίας, η Κυπριακή διπλωματία υπενθυμίζει με νόημα ότι η γεώτρηση στο ερευνητικό τεμάχιο 11 είναι διερευνητικού χαρακτήρα και συνεπώς το αποτέλεσμά της όπως αναφέρεται θα πρέπει να ενδιαφέρει και την τ/κ κοινότητα, εφόσον το όφελος από τη μελλοντική αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας θα είναι κοινό.

Απάντηση δίνεται και στις τουρκικές νουθεσίες με επίκληση στο διεθνές δίκαιο, υποδεικνύοντας πως η Τουρκία θα πρέπει να ενεργεί καλή τη πίστει και εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας.

«Το διεθνές δίκαιο αναφέρει τι είδους ενέργειες προνοούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και ασφαλώς το να καταφεύγει ένα κράτος στην πολιτική της κανονιοφόρου για επιβολή των θέσεών του δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές». Τέλος η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αποδίδει το αποτέλεσμα της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων στην διαρκή επιθυμία της Τουρκίας να ελέγχει πλήρως και να παρεμβαίνει στο νησί όποτε η ίδια θεωρεί σκόπιμο, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα δήθεν συμφέροντα των Τ/κ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση