ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρευνα στο σύνολο των ΔΥ ζητά ο ΥΠΟΙΚ

Εν αναμονή της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα για πειθαρχική έρευνα εναντίον της Σάβιας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η λίστα των 39 δημοσίων υπαλλήλων που είναι στελέχη πολιτικών κομμάτων δεν συντάχθηκε κατόπιν έρευνας αλλά επρόκειτο για ονόματα τα οποία περιλαμβάνονταν σε σχετικό δημοσίευμα, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χλαρης Γεωργιάδης. «Έλαβα από πολίτη δημοσίευμα πίνακα που είχε δημοσιευτεί, στο οποίο οι ίδιοι δήλωναν ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και την θέση που κατείχαν στα πολιτικά κόμματα.σμένα ονόματα, το όνομα τους και τη θέση που κατείχαν η οποία ήταν άλλη από απλού μέλους»

Μέχρι την προηγούμενη βδομάδα, ουδείς δημόσιος υπάλληλος είχε υποβάλει αίτηση και εξασφαλίσει έγκριση από την ΕΔΥ. ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο μετά τον πόλεμο επιστολών και ανακοινώσεων ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες με τον Γενικό Ελεγκτή, με αφορμή τον διορισμό της Σάβιας Ορφανίδου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επνεδύσεων, ο Υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για υποκριτική στάση καθώς η πολιτεία ανεχόταν τέτοια ζητήματα επί σειρά ετών. 

Ήμουν βέβαιος πως θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχει σύγχιση για το τι η νομοθεσία προβλέπει και εξήγησε ότι από το 1990 μέχρι το καλοκαίρι του 2015 ασχέτως κλίμακας, κανείς δημόσιος υπάλληλος μόνιμος ή έκτακτος δεν μπορούσε να κατέχει θέση πέραν του απλού μέλους.

«Ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός των ΔΥ όχι η μια που είχε αρχικά καταγγελθεί με τρόπο που την στοχοποιούσε όχι η μια ούτε οι 39 που είναι τα επιπρόσθετα ονόματα που τέθηκαν ενώπιον μου αλλά ένας τεράστιος αριθμός απότο 1990 μέχρι το 2015 είχε συμμετοχή σε πολιτικό κόμμα σε θέση άλλη από αυτή του απλού μέλους, αυτή η πρακτική ήταν διαδεδομένη, γνωστή και ανεκτή στις αρχές. Και γι αυτό είναι που θεωρώ πως το ζήτημα είναι και παράλογο και υποκριτικό. Δεν γίνεται η πολιτεία να γνώριζε, ήταν φως φανάρι, και να γινόταν ανεκτό τόσα χρόνια».

Επρόκειτο για διαδεμένη γνωστή πρακτική, ανεκτή από τις αρχές και ακριβώς εδώ εγείρεται το ζήτημα, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητα και παράλογα πράγματα, να έχουμε θυμηθεί μετά από τόσα χρόνια, είτε να επιλέξουμε ένα, είτε 40 από τους πάρα πολλούς και να τους περάσουμε από πειθαρχική διαδικσία.

Ως εκ τούτου, ανέφερε απευθύνθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα για νομική καθοδήγηση, και διευκρίνισε πως αν πρέπει να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία, είτε ο ίδιος το βρίσκει λογικό είτε όχι «αυτή θα πρέπει να κινηθεί εναντίον όλων όσων σε αυτή την περίοδο των 25 ετών κατα καιρούς κατείχαν θέσεις σε πολιτικό κόμμα κατά παράβαση της νομοθεσίας. Σε αυτή την περίπτωση να γίνει οργανωμένη προσπάθεια εντοπισμού του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων».

Πως βρέθηκε η Σάβια στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Είναι διαδεδομένη πρακτική στελέχξη των υπουργείων μπορούν να ζητήσουν θέση σε ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και την απόφαση λαμβάνει η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσία, κάτι που αναφέρεται και στην απάντηση μου προς τον Γενικό Ελεγκτή αλλά αν υπάρχει κάτι που δεν ξέρει ο Γενικός Ελεγκτής ας το διερευνήσει, κατέληξε.

Πάμπος Χρυσοστόμου: Νομότυπη η συμμετοχή μου στην Κεντρική επιτροπή του ΑΚΕΛ

Από την πλευρά του ο Πάμπος Χρυσοστόμου, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη λίστα των 39 δημοσίων υπαλλήλων που είναι στελέχη πολιτικών κομμάτων, αναφέρει ότι η συμμετοχή του στην κεντρική επιτροπή του ΑΚΕΛ είναι καθόλα νόμιμη, ενώ χαρακτήρισε πολιτική ανευθυνότητα από πλευράς Υπουργού Οικονομικών να επικαλείται λίστα η οποία συντάχθηκε με προχειρότητα.

«Με την τροποποίηση του νόμου πήρα άδεια και καθόλα νομότυπα συμμετέχω στην κεντρική επιτροπή του ΑΚΕΛ. Θεωρώ ότι αυτή η υπόθεση, είναι αντιδεοντολογικό, πολιτικά μη υπέυθυνο. Ο υπουργός παραδέχεται ότι η λίστα ήταν προχειρότητα και παρόλα αυτά συνεχίζει να το θεωρεί ότι είναι πολιτικά ορθό»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση