ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:48
 

Χάρης: Υποχρέωσή μας να μην επαναλάβουμε τα ιστορικά μας λάθη

Οφείλουμε να ψηλαφίσουμε με κριτική διάθεση τα λάθη και τις παραλείψεις, να βαθύνουμε την αυτοσυνειδησία μας, ανέφερε

Newsroom K

Έχουμε υποχρέωση σε όλους αυτούς που έδωσαν αγώνες για την πατρίδα, να αναγνωρίσουμε τα ιστορικά μας λάθη, να μάθουμε από αυτά και να μην τα επαναλάβουμε, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως χρειάζεται συστράτευση για μια Κύπρο όπως την οραματίστηκαν όλοι όσοι έδωσαν τη ζωή τους γι' αυτήν.
 
Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα, που τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης, στη Λεμεσό, ανέφερε στον επιμνημόσυνο λόγο του, πως οφείλουμε σήμερα να ανατρέξουμε με την επιβεβλημένη σεμνότητα, περίσκεψη και θρησκευτική ευλάβεια, στο μαύρο καλοκαίρι του 1974 και τιμώντας τους ήρωες μας, να υπερβούμε τα διχαστικά σύνδρομα και τις τραυματικές εμπειρίες του απώτερου παρελθόντος.
 
Οφείλουμε, συνέχισε, να ψηλαφίσουμε με κριτική διάθεση τα λάθη και τις παραλείψεις, να βαθύνουμε την αυτοσυνειδησία μας και με περίσσευμα γενναιότητας, να αναλάβουμε τις ατομικές και συλλογικές ευθύνες που μας αναλογούν.
 
Καταδικάζοντας «με τρόπο έντονο, κατηγορηματικό και απερίφραστο» το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε πως, «για άλλη μια φορά, με τον πιο επίσημο τρόπο, αναγνωρίζουμε το μέγεθος της προσφοράς αλλά και της θυσίας όλων όσοι επέλεξαν την οδό της αντίστασης, της αξιοπρέπειας και της αυταπάρνησης».
 
Υπέδειξε δε πως, σήμερα δεν πρέπει να επαναλαμβάνουμε λόγια χιλιοειπωμένα, αλλά μέσα από μια γνήσια και ενσυνείδητη ενδοσκόπηση, να αντλήσουμε μηνύματα, πρότυπα και διδάγματα.
 
«Ας επαναλάβουμε λοιπόν, την ακλόνητη πίστη μας στην ελευθερία και τη δημοκρατία, αλλά και την πεποίθηση μας ότι η καλλιέργεια και η ανοχή του φανατισμού, του μίσους, των ακροτήτων και του διχασμού, αποτελούν δυναμίτη στα θεμέλια της δημοκρατίας», συμπλήρωσε.
 
Αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να είναι το μεγάλο ιστορικό δίδαγμα από την τραγωδία του 74` και την περίοδο που προηγήθηκε «και αυτή είναι η μεγάλη, δική μας, ευθύνη σήμερα».
 
Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε μια πορεία που να οδηγεί τον τόπο μας μπροστά, με ένα κράτος με αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια και ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό στις εξωτερικές του σχέσεις, αλλά και που στο εσωτερικό του θα σέβεται τους πολίτες και τα δικαιώματα τους, ανεξάρτητα κομματικής ταυτότητας, πολιτικών καταβολών ή προσωπικών επιλογών.
 
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι έχουμε υποχρέωση σε όλους αυτούς που έδωσαν αγώνες για την πατρίδα, να αναγνωρίσουμε τα ιστορικά μας λάθη, να μάθουμε από αυτά και να μην τα επαναλάβουμε, αλλά και να καταλάβουμε ότι τα εθνικά μας θέματα δεν προσφέρονται ούτε για ακρότητες, ούτε για δημαγωγίες, ούτε για διχαστική όξυνση.
 
Οφείλουμε, πρόσθεσε, να αρθούμε σήμερα στο ύψος των περιστάσεων και υπογράμμισε ότι η υπεύθυνη διαχείριση του εθνικού μας θέματος αλλά και η εξίσου υπεύθυνη διαχείριση της οικονομίας και της εσωτερικής διακυβέρνησης, «επιβάλλουν μια συνειδητή επιλογή υπέρ της αλήθειας, αντί των εύηχων και ανέξοδων συνθημάτων».
 
Καταλήγοντας, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε πως μόνο έτσι θα είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε τις δύσκολες αλλά τολμηρές και σωστές αποφάσεις και θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, δημιουργώντας προοπτική και ελπίδα για την πατρίδα και τις επόμενες γενιές.
 
«Ας συστρατευτούμε για να δημιουργήσουμε μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος, μια Κύπρο της ειρήνης, της σταθερότητας, της ευημερίας και της προκοπής», ανέφερε και συμπλήρωσε «μια Κύπρο όπως την ονειρεύτηκαν και την οραματίστηκαν όλοι όσοι έδωσαν τη ζωή τους γι' αυτήν».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Ξεκίνησε η συγγραφή του πορίσματος για ΣΚΤ

«Aγαπητοί Επίτροποι, να είστε έτοιμοι ή να σας γιουχαϊσουν ή να σας χειροκροτήσουν!»
ΑΚΑ  |  09:54

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση