ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεσκονίζει η Ελέγχου τον Συνεργατισμό

Η διοίκηση η διαχείριση των τελευταίων πέντε ετών και οι μέτοχοι της Ελληνικής σε κόσκινο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ένα déjà vu των όσων εξελίχθηκαν τον Μάρτη του 2013 αλλά και το καλοκαίρι του 2014 με τις εκποιήσεις προβλέπεται να εξελιχθεί και το επόμενο δεκαήμερο στη βουλή με αφορμή τη συμφωνία Συνεργατικής Τράπεζας και Ελληνικής Τράπεζας. Ο Χάρης Γεωργιάδης ζήτησε έκτακτη συνεδρία της επιτροπής οικονομικών με στόχο την έγκριση των κρατικών εγγυήσεων από τη βουλή ωστόσο στην επιτροπή Οικονομικών ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε εξέταση του σχεδίου ως πακέτου με τις υπόλοιπες πολιτικές και νομοσχέδια για την αντιμετώπιση του κρίσιμου κεφαλαίου που λέγεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τη θέση αυτή στήριξε και ο ΔΗΣΥ δια του Αβέρωφ Νεοφύτου με αποτέλεσμα η ψήφιση των κρατικών εγγυήσεων να μετατεθεί για την Παρασκευή 6 Ιουλίου. Μέχρι τότε η Επιτροπή Ελέγχου αναλαμβάνει να δει διεξοδικά το τι πήγε λάθος στον Συνεργατισμό βάσει της έκθεσης που δημοσιοποίησε προσφάτως ο γενικός ελεγκτής, με τον Υπουργό Οικονομικών να καλείται να δώσει απαντήσεις το πρωί της Πέμπτης στην Επιτροπή Ελέγχου.

Το πιστόλι στον κρόταφο

Ήδη στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών διεφάνη πως τα κόμματα είναι έτοιμα για σκληρή αντιπολίτευση, την οποία θα εντείνουν στην Επιτροπή Ελέγχου το πρωί της Πέμπτης. Το ΑΚΕΛ διαμηνύει πως δεν θα δεχτεί επανάληψη του σήριαλ για το πιστόλι στον κρόταφο. Σε αυτό το πλαίσιο και οι τοποθετήσεις του Στέφανου Στεφάνου όταν κατά την επιτροπή οικονομικών προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να αποδώσει ευθύνες στην βουλή καθώς η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση αποκλειστικά για τους μέχρι τώρα χειρισμούς. Όπως όλα δείχνουν από το κόσκινο της Ελέγχου θα περάσει η διοίκηση της Συνεργατικής Τράπεζας η οποία σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή κρίνεται ως προβληματική αλλά και για τα δάνεια που δόθηκαν. Από τα πυρά δεν θα διαφύγει η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας για την απουσία εποπτικού ελέγχου, ωστόσο όπως όλα δείχνουν η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη δεν θα είναι παρούσα για να απαντήσει στις επικρίσεις και τα ερωτήματα. Ζήτημα αναμένεται να τεθεί και για την συμφωνία. Καθόλου τυχαία και η παρέμβαση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου ότι η κυβέρνηση δείχνει να προσπαθεί να προστατεύσει τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας. Το αν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αποκαλύψεις είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Το ζήτημα της κακοδιαχείρισης αναμένεται να θέσει και το ΔΗΚΟ στην επιτροπή ελέγχου όπως και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου αναμένεται να τοποθετηθεί για τη συμφωνία. Μέσω δηλώσεών της στο Ράδιο Πρώτο άλλωστε έκανε λόγο για συγκεκριμένο εγκέφαλο πίσω από την πώληση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Στα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ

Σε ο,τι αφορά τις κρατικές εγγυήσεις το ΑΚΕΛ θα συζητήσει τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στα συλλογικά του όργανα τις επόμενες μέρες. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος πάντως έστειλε το μήνυμα πως το ΑΚΕΛ δεν θα αποτελέσει ένα σιωπηλό παρατηρητή των δεδομένων. Και αυτό καθόλου τυχαία με το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ είχε επικρίνει σφόδρα την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ πριν το 2013 για την οικονομία. «Λίγο πολύ μας είπαν ότι συμφώνησαν έχοντας το πιστόλι στον κρόταφο και τώρα προσπαθούν να βάλουν αυτό το πιστόλι στον κρόταφο της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων, θέτοντας τους ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων για να τους υποχρεώσουν να συναινέσουν σε αυτή την εγκληματική συμφωνία που έχει γίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να παίξει αυτό το παιχνίδι των κυβερνώντων με το οποίο αποκρύβονται τα προβλήματα, ωραιοποιούνται οι εικόνες. Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιγνίδι με διαδικασίες εξπρές και χρησιμοποιώντας εκβιαστικά διλήμματα να φορτώσουν με νέα χρέη, νέα προβλήματα και δυσκολίες τους φορολογούμενους πολίτες» κατέληξε καταδεικνύοντας πως το κόμμα της Αριστεράς προσανατολίζεται προς καταψήφιση.

Όπως Χριστόφιας

Στόχος του ΔΗΚΟ που φάνηκε και κατά την επιτροπή Οικονομικών είναι να διαφανεί πως και η κυβέρνηση Αναστασιάδη υπέπεσε σε λάθος χειρισμούς στην οικονομία όπως και η κυβέρνηση Χριστόφια. Ενδεικτική η παρατήρηση του Νικόλα Παπαδόπουλου ότι ενώ ο ΔΗΣΥ επέκρινε σφόδρα την κυβέρνηση Χριστόφια για την αύξηση του δημοσίου χρέους, ακολούθησε τον ίδιο δρόμο.

Με επιστολή ο Νικόλας

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές το ΔΗΚΟ θα είναι ιδιαίτερα έντονο στις επικρίσεις του γύρω από τη διαχείριση του Συνεργατισμού την τελευταία πενταετία, ωστόσο δεν έχει ακόμη καταλήξει για το πώς θα κινηθεί στο θέμα των κρατικών εγγυήσεων.

Διχασμένο το εκτελεστικό

Το απόγευμα της Τετάρτης είχε πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου με αντικείμενο συζήτησης τον Συνεργατισμό και τη θέση του ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες το εκτελεστικό γραφείο φέρεται να είναι πλήρως διχασμένο για το πώς θα κινηθεί το κόμμα, καθώς η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας βλέπει ιδιαίτερα αρνητικά την στάση κυβέρνησης στο όλο θέμα. Η συζήτηση βεβαίως θα συνεχίσει και όπως λέγεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα στείλει αυστηρή επιστολή προς τον Νίκο Αναστασιάδη θέτοντας ερωτήματα για τις συνέπειες από την απόρριψη της συμφωνίας, χωρίς όμως όπως λέγεται να υποτιμάται το ρίσκο που αναλαμβάνει το κράτος με την υλοποίησή της.

Κατά Οικολόγοι ΕΛΑΜ
Ανοικτό είναι και το πώς θα κινηθούν ΕΔΕΚ Αλληλεγγύη Συμμαχία Πολιτών καθώς αναμένεται να αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα. Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως η τελική συμφωνία με την Ελληνική είπε «είναι ετεροβαρής σε βάρος του κράτους και υπέρ της συγκεκριμένης τράπεζας που θα αναλάβει τη διαχείριση. Εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, ο Ανδρέας Αποστόλου ξεκαθάρισε πως προέχει το κράτος να πάρει την καλύτερη απόφαση και υπό αυτές τις συνθήκες να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το όποιο ιδιωτικό συμφέρον. «Μετά από αυτό όμως θα επιμείνουμε έτσι ώστε οι ευθύνες, πολιτικές διοικητικές αλλά ακόμα και διοικητικές να τις αναλάβουν αυτοί που ευθύνονται για την διαχρονική κατάσταση στον Συνεργατισμό, η οποία μας οδήγησε σήμερα να παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις», είπε. Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι σε σχέση με το θέμα του Συνεργατισμού υπάρχουν συγκεκριμένες ανησυχίες. Είπε ότι αυξάνεται το δημόσιο χρέος στο 110% ενώ «υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την ικανότητα του κράτους να ανακτήσει το μεγάλο κόστος της κρατικής συνεισφοράς και των εγγυήσεων που απαιτήθηκαν για να ρυθμιστεί η υπόθεση του Συνεργατισμού». Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης έκρινε το κομμάτι της συμφωνίας εξαιρετικά ύποπτο, ανεδαφικό και δεν κατανοούμε γιατί πρέπει να το προσυπογράψουμε και δεν θα το προσυπογράψουμε. Προς απόρριψη του ΣΠΠΣ κινείται και το ΕΛΑΜ, με τον εκπρόσωπο του κόμματος να χαρακτηρίζει τη γενικότερη συμφωνία ως ετεροβαρή.

Γέφυρα Αβέρωφ

Ζήτημα τίθεται για το πώς θα κινηθεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Υπενθυμίζεται πως στις προηγούμενες κρίσεις των εκποιήσεων, ο ίδιος είχε αναλάβει ρόλο γεφυροποιού. Αυτό αναμένεται να κάνει και σήμερα με ανοικτό το πόσο εύκολο θα είναι. Ήδη κύκλοι του ΔΗΣΥ στρέφουν το βλέμμα στο ΔΗΚΟ και το πώς θα κινηθεί. Καθόλου τυχαία και η τοποθέτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου πως «για ακόμα μια φορά η Βουλή θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων θα αναλάβει την ευθύνη της στήριξης της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, όταν χρειάζεται με πολύ σωφροσύνη και σύνεση και ανεξαρτήτως κόστους, απέδειξε το σώμα ότι στέκεται στο ύψος τους του».
Το ερώτημα πάντως είναι κατά πόσο υπάρχει συνταγματικό ζήτημα. Η βουλευτής Άννα Θεολόγου διερωτήθηκε κατά πόσο η κυβέρνηση πήρε γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία για το εν λόγω κυβερνητικό σχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X