ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χριστοδουλίδης: Ενεργότερη εμπλοκή του ΣΑ στις διαπραγματεύσεις

Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα, αναφέρει σε δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για τις χωριστές συναντήσεις με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ κα Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών κ. Jean-Yves Le Drian στις Βρυξέλλες, την εμπλοκή στη διαδικασία του Κυπριακού της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κας Τζέιν Χολ Λουτ και τον ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γαλλίας στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου ΡΙΚ την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων:

Τι προκύπτει από τη συνάντηση με την κα Μογκερίνι;

 Αναφέρω κατ’ αρχάς ότι οι συναντήσεις με την κα Μογκερίνι, καθώς και με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών έχουν ως κύριο στόχο την ενεργότερη εμπλοκή του ευρωπαϊκού παράγοντα σε αυτήν την προσπάθεια, που αρχίζει με την αποστολή της κας Λουτ, ούτως ώστε να οδηγηθούμε όντως σε επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά. Το δεύτερο ζητούμενο, είναι αυτή η προσπάθεια να έχει θετικό αποτέλεσμα.

Η Γαλλία, με την απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ που είναι και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επομένως, μιλάμε για θέμα που αφορά στην ΕΕ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ζητάμε και την ενεργότερη εμπλοκή της Γαλλίας. Οφείλω να εκφράσω και την ευαρέσκειά μου για το ότι γίνεται απολύτως κατανοητό από την πλευρά της Γαλλίας αυτός ο αυξημένος ρόλος που δύναται να διαδραματίσει στο Κυπριακό, και αυτό είναι θετική εξέλιξη.

Η κα Μογκερίνι θα είναι η τελευταία που θα συναντηθεί με την κα Λουτ, αφού συναντηθεί με όλα τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Μετά από την Κύπρο, το πιθανότερο είναι να μεταβεί στην Τουρκία, στην Ελλάδα και στην Βρετανία, και θα ολοκληρώσει τις συναντήσεις της στις Βρυξέλες. Ενδεχομένως να έχει και κάποιες άλλες υποχρεώσεις που απορρέουν από άλλη ιδιότητα, αλλά η συνολική ενημέρωση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θα γίνει μετά από τη συνάντηση με την κα Μογκερίνι, το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου. Στη βάση αυτής της ενημέρωσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα λάβει και τις αποφάσεις του. Θεωρούμε ότι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συζητήσεις στο Κραν Μοντανά και τα σημεία διαφωνίας, η ΕΕ μπορεί να δώσει λύση σε αυτά τα σημεία.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται και με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μόνιμα και μη, επίσημα και ανεπίσημα, και με άλλα κράτη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μέλη της ΕΕ που είναι μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχουν λόγο στις συζητήσεις και είμαστε σε επαφή μαζί τους, έτσι ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η ανανέωση της [θητείας] της UNIFICYP αλλά και σε σχέση με τον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών.

Τι ακριβώς επιδιώκουμε με την επανέναρξη των συνομιλιών;

Εννοούμε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά. Από τις συζητήσεις που έχουμε, θεωρούμε ότι αυτός είναι και ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών. Γι’ αυτό, οι συναντήσεις της κας Λουτ θα γίνουν με όλα τα μέρη που εκπροσωπούνταν στη Διάσκεψη για την Κύπρο, που έγινε αρχικά στη Γενεύη και ακολούθως στο Κραν Μοντανά. Αυτή η προσέγγιση, την οποία ασπάζεται και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, θα γίνει μέσα από την αποστολή της κας Λουτ. Αυτός είναι ο στόχος των επισκέψεών της.

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε και ενεργότερη εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μπορείτε να συγκρίνετε προηγούμενες ενημερώσεις/συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχαν σχέση είτε με την ανανέωση της [θητείας της] Ειρηνευτικής Δύναμης είτε με το Κυπριακό. Αυτή τη στιγμή, όπως είδαμε και χθες, υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ενεργότερη εμπλοκή.

Ανέφερα και τη διάσταση που αφορά στη Γαλλία, καθώς και άλλα μόνιμα μέλη με τα οποία είμαστε σε επαφή. Θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα της αποστολής της κας Λουτ θα είναι αυτά που θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματα. Θα δούμε τα αποτελέσματα και θα συζητήσουμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στη βάση των αποτελεσμάτων. Θεωρώ ότι όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στην Νέα Υόρκη και θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 22-23 Σεπτεμβρίου 2018, εκτιμούμε ότι τότε θα έχει ενώπιον του τα αποτελέσματα της αποστολής της κας Λουτ. Και αντιλαμβάνεστε ότι βασικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι αυτά τα αποτελέσματα και το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε βάσει αυτών των αποτελεσμάτων.

Έχουν τεθεί ζητήματα συμμετοχής μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Διάσκεψη;

Θεωρούμε ότι είναι σύμμαχοί μας όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν ξεχωρίζουμε κάποιους. Υπάρχει η ιδιαιτερότητα της Γαλλίας όπως έχω ήδη αναφέρει, το οποίο είναι ένα δεδομένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Όσον αφορά στην ουσία του ερωτήματός σας, θα πρέπει να φθάσουμε σε αποτελέσματα που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά, για να δούμε και όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Δεν είναι θέμα που αυτή τη στιγμή είναι στο πλαίσιο των συζητήσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι κατά την επίσκεψή της, η κα Λουτ θα ασχοληθεί με την ουσία που αφορά στα θέματα της διαφωνίας, όπως προέκυψαν κατά τη συνάντηση στο Κραν Μοντανά. Άρα, εκεί επικεντρώνεται η πρώτη της προσπάθεια. Η ουσία των θεμάτων είναι [ότι] από αυτά που θα ακούσει η κα Λουτ και θα ενημερώσει σχετικά και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, θα ληφθούν αποφάσεις για τα μετέπειτα βήματα.

Δεδομένου ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια νέας αποτυχίας, αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο να μην επαναληφθεί η Διάσκεψη;

Δεν θα ήθελα να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Πάντως, σίγουρα δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε να οδηγηθούμε σε νέα αποτυχία ούτε να μείνουν τα πράγματα όπως είναι. Μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο πρέπει να καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι μια νέα αποτυχημένη προσπάθεια θα έχει αρνητικότατες εξελίξεις, τις οποίες δεν επιθυμούμε σε καμιά περίπτωση. Πηγαίνοντας στις διαπραγματεύσεις, πηγαίνουμε με έναν ξεκάθαρο και μοναδικό στόχο: να έχουμε θετικό αποτέλεσμα.

 Έχει γίνει κάποια βολιδοσκόπηση του κ. Ερντογάν μετά από τις εκλογές και δεδομένης και της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες;

Έγινε μια συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, που θεωρούμε ότι ήταν σημαντική. Εντούτοις, το θέμα που κυριάρχησε της συζήτησης δεν ήταν το Κυπριακό. Υπάρχουν και άλλα θέματα διμερούς φύσεως που γνωρίζετε, ειδικότερα όσον αφορά κάποια σύνδεση που επιχειρείται να γίνει με το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν στην Τουρκία με την περίπτωση των Τούρκων αξιωματικών, αυτό ήταν το θέμα που κυριάρχησε των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

Θα συζητήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, αλλά την ίδια στιγμή και στην ΕΕ και στο επίπεδο της κας Μογκερίνι, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις, επαφές με την Τουρκία και θα δοθεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα μέσα από τις επαφές της κας Λουτ. Είναι γι’ αυτό που ανέφερα και πολύ πρόσφατα ότι με την αποστολή της κας Λουτ, είναι η ώρα της αλήθειας, όπου θα ξεκαθαρίσουν όλα τα δεδομένα.

Έχουμε κάτι νεότερο σχετικά με τα οδοφράγματα;

 Έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση για διάνοιξη του οδοφράγματος [της Δερύνειας]. Δεν έχει αλλάξει. Από πλευράς Κυβέρνησης, έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Από δικής μας πλευράς, το οδόφραγμα μπορούσε να ανοίξει. Δυστυχώς δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο λόγω θέσεων που προβάλλονται από τουρκικής πλευράς. Όσον αφορά όμως τη δική μας θέση, η πολιτική απόφαση που λήφθηκε για κάτι τέτοιο είναι εκεί και δεν έχει αλλάξει. Τίθενται κάποια θέματα όπως το θέμα με το φυλάκιο. Υπάρχει και ένα θέμα που προβάλλεται για κάποιες διαδικασίες οι οποίες ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X