ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χριστοδουλίδης: Με συμφωνία στα έξι σημεία Γκουτέρες υπάρχει ενδεχόμενο λύσης

Ελπίζουμε να είναι μια τελική διάσκεψη και να είναι τελική γιατί θα οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα

ΚΥΠΕ

Εάν επιτευχθεί συμφωνία στα έξι σημεία του ΓΓ του ΟΗΕ, θεωρούμε ότι φθάνουμε έτσι σε ένα σημείο που δεν θα μπορεί να ανατραπεί το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μιλούσε ως φιλοξενούμενος σε εκδήλωση με τίτλο: «Μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τη νοοτροπία ενός λαού;» του ανεξάρτητου μη Κυβερνητικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού OXygono, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ και απαντούσε σε ερωτήσεις του ακαδημαϊκού Νεόφυτου Χρυσοχού και του δημοσιογράφου Αντρέα Κημήτρη στο πλαίσιο έξι προκαθορισμένων θεματικών ενοτήτων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε και σε σχέση με το προσχέδιο της έκθεσης των καλών υπηρεσιών του του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, όπου εκφράζεται η πρόθεση του κ. Γκουτέρες να αποστείλει απεσταλμένο. Ερωτηθείς κατά πόσον εάν υπάρξει επόμενο βήμα στο Κυπριακό αυτό θα έχει μορφή μιας διεθνούς διάσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε «ελπίζουμε να είναι μια τελική διάσκεψη και να είναι τελική γιατί θα οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Σημειώνοντας ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ αποδεικνύει τη δέσμευσή του να προχωρήσει η διαδικασία μέσω της αποστολής ειδικού απεσταλμένου, είπε ότι στόχος είναι μέσα από αυτή την αποστολή που θα γίνει να διαφανεί εάν υπάρχουν προοπτικές να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ακόμη ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ καταγράφει για πρώτη φορά στην έκθεσή του τη δήλωση από τουρκικής πλευράς σε σχέση με τον επιδιωκώμενο στόχο της λύσης.

Ερωτηθείς κατά πόσον το επόμενο βήμα θα τοποθετηθεί το Σεπτέμβριο, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «η δική μας θέση είναι το συντομότερο δυνατόν».

Κληθείς να διευκρινίσει την αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ σε στρατηγική συμφωνία, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ «είναι να φθάσουμε σε «point of no return», δηλαδή να υπάρξει συμφωνία και θεωρεί ο ΓΓ ότι εάν σε αυτά τα έξι σημεία υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα μέρη, τα εναπομείναντα θέματα - γιατί υπάρχουν θέματα για τα οποία υπάρχουν διαφωνίες - δεν είναι ικανά για να ανατρέψουν την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας. Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν μίλησε ποτέ για ενδιάμεση συμφωνία. Η στρατηγική συμφωνία όπως την εξήγησε στα μέρη στο Κραν Μοντανά είχε αυτόν το στόχο».

«Εάν επιτευχθεί συμφωνία στα έξι σημεία του ΓΓ του ΟΗΕ, θεωρούμε ότι ναι φθάνουμε έτσι σε ένα σημείο που δεν θα μπορεί να ανατραπεί το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού» τόνισε.

Σε σχέση με το ρόλο της ΕΕ στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι εάν υπάρχει ένας λόγος που στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία υπήρξε σημαντική πρόοδος και συγκλίσεις ήταν η εμπλοκή της ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που συμφωνήθηκε το 1977 περιέχει αρκετά σημεία που είναι ενάντια στο κοινοτικό κεκτημένο ενώ σήμερα πολλά έχουν αλλάξει όπως το δικαίωμα εγκατάστασης όπου θέλει ο καθένας στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού μέσα στην επικράτεια της Κύπρου, κάτι που δεν υπήρξε σε οποιαδήποτε προηγούμενη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού καθώς υπήρχαν περιορισμοί.

«Άρα η εμπλοκή της ΕΕ και εμείς επιθυμούμε σε μια νέα προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί, είχε προστιθέμενη αξία στο να επιτευχθούν όλες αυτές οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν κατά την τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία για το σύνολο του κυπριακού λαού», είπε.

Ερωτηθείς για τις εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης, αφού σημείωσε ότι δεν εμπλεκόμαστε στα εσωτερικά της χώρας, είπε ωστόσο ότι η Κύπρος επιθυμεί μια κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Τουρκία σε σταθερότητα και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση αξιολογεί κάθε μέρα τις εξελίξεις και επεξεργάζεται όλα τα σενάρια καθώς επηρεάζουν άμεσα και την Κύπρο και το Κυπριακό.

«Αν δεν γίνουν οι εκλογές, δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ασφαλείς εκτιμήσεις» είπε.

Απαντώντας στις ερωτήσεις, είπε ότι «για πολλά χρόνια προσεγγίζαμε τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό μέσα από έναν ρομαντισμό. Η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού εάν δεν νοιώσει ότι υπάρχουν συμφέροντα για την ίδια την Τουρκία και είναι αυτά τα μηνύματα που στέλνονται και προς την Τουρκία, με κινήσεις που κάνουμε, και τα αποτελέσματα της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας -ειδικότερα σε εξελίξεις που είχαμε και ήταν θετικές - ήταν αποτέλεσμα κινήσεων και μηνυμάτων που στείλαμε στην Τουρκία».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί από μόνο του να λύσει τέτοιου είδους προβλήματα, λέγοντας ότι «στην Κύπρο δυστυχώς αργήσαμε να αντιληφθούμε αυτή την ιδιαιτερότητα των διεθνών σχέσεων».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι μια λογικά σκεπτόμενη Τουρκία μπορεί να δει τα οφέλη που θα προκύψουν και για την ίδια μέσα από τη λύση του Κυπριακού, που μπορεί να σχετίζονται με την ΕΕ, με τα θέματα ενέργειας στην περιοχή ή τις συνεργασίες που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Είπε επίσης ότι το φυσικό αέριο που έχει ανακαλυφθεί δεν αποτελεί κατάρα αλλά ευχή για τον τόπο καθώς φέρνει τα κράτη της περιοχής κοντά, ενισχύει το ενδιαφέρον της ΕΕ και των ΗΠΑ στην περιοχή και μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για την Τουρκία.

Μίλησε για τα διάφορα σχέδια αξιοποίησης των υδρογονανθράκων λέγοντας συγκεκριμένα ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο ο διάλογος που αφορά τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ, στην Κύπρο, την Ελλάδα και ακολούθως στην Ιταλία, αλλά είπε ότι οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν περιορίζονται στη συγκεκριμένη επιλογή. Αυτή, είπε, είναι μια επιλογή αλλά υπάρχουν συζητήσεις και για άλλες επιλογές και η τελική απόφαση θα κριθεί στη βάση των ποσοτήτων που υπάρχουν.

Σημείωσε ότι η μεταφορά φυσικού αερίου προς την Τουρκία ή η πώληση φυσικού αερίου είναι επιλογές οι οποίες όμως στην παρούσα φάση δεν μπορούν να εξεταστούν γιατί δεν έχει λυθεί το Κυπριακό.

Σε σχέση με τα ενεργειακά και τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο της ΤΟΤΑΛ για Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική Στεφάν Μισιέλ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς της εταιρείας για συμμετοχή στους ενεργειακούς σχεδιασμούς γενικότερα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο οικόπεδο 3 της ΑΟΖ, είπε ότι «ειδικότερα στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις, μπορώ να πω ότι οι συζητήσεις μας δεν περιορίζονται με την ΤΟΤΑΛ όσον αφορά ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στην περιοχή, υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες και σύντομα εκτιμώ ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις».

Ο Υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ενδιαφέρον αυτό από άλλες εταιρείες να οδηγήσει σε ένα νέο γύρο αδειοδοτήσεων.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι εταιρείες αυτές, είπε ότι πρόκειται για ενεργειακούς κολοσσούς που είναι γνωστοί στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι δεν αναμένουμε να εκδηλωθεί κάποια τουρκική ενέργεια έτσι ώστε να αντιδράσουμε, λέγοντας ότι εδώ και έξι με οκτώ μήνες κινηθήκαμε σε συγκεκριμένα επίπεδα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις είτε αφορούν διεθνείς οργανισμούς, ή χώρες ή ιδιωτικές εταιρείες έτσι ώστε να αποτρέψουμε εξελίξεις που θα είναι αρνητικές.

Ερωτηθείς για την κατάθεση συντεταγμένων και για το βόρειο τμήμα της ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι ένα θέμα που συζητούμε και είμαστε σε προχωρημένο στάδιο όσον αφορά το σχεδιασμό μας και ότι οι δημόσιες ανακοινώσεις θα γίνουν όταν κρίνουμε ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε και για τις συμμαχίες με τρίτες χώρες λέγοντας ότι η εξωτερική πολιτική κινείται σε τρία επίπεδα, το πρώτο είναι τα γειτονικά κράτη, το δεύτερο είναι η ενεργός συμμετοχή στην ΕΕ και το τρίτο αφορά τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς γιατί δεν προχώρησε το θέμα της ένταξης της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε μια εξέλιξη στην ΕΕ που αφορά στη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO) με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ όσων κρατών μελών επιθυμούν και ότι η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στην PESCO.

Σε ερώτηση εάν αποκλείεται η σκέψη για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Υπουργός απάντησε ότι «αυτό δεν μας απασχολεί αυτή τη στιγμή, έχουμε συμμετοχή στις συζητήσεις που γίνονται στην ΕΕ και τη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν συμμετέχει στο ΝΑΤΟ, είναι ένα θέμα που συζητείται αλλά είμαστε στην ευχάριστη θέση ότι στην ΕΕ έχει ωριμάσει η ιδέα, η ανάπτυξη των δικών της δυνατοτήτων χωρίς να σημαίνει ότι αυτές θα λειτουργούν ανταγωνιστικά στο ΝΑΤΟ».

Τέλος, ερωτηθείς εάν ενδιαφέρεται να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, είπε ότι οι «αν οποιοσδήποτε σήμερα το 2018 στην Κύπρο με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχουμε καθημερινά σκέφτεται τις προεδρικές του 2023, θεωρώ είναι μια ατυχής εξέλιξη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ