ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
 

Χριστοδουλίδης: Ας μιλήσει με την Τουρκία ο Ακιντζί, αν θέλει να βοηθήσει

Ξεκάθαρη η προσπάθεια του Τ/κ ηγέτη να δημιουργήσει πρόβλημα στην ε/κ πλευρά, διαμήνυσε ο ΚΕ

Newsroom K

Η χθεσινή δήλωση του Ακιντζί ήταν μια προσωπική επίθεση προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έγινε ξεκάθαρη προσπάθεια από το τ/κ ηγέτη να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυπριακή πλευρά εκμεταλλευόμενος τις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ στις οποίες ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά δεν πήγε με στόχο για λύση αλλά να ενοχοποιήσει την Τουρκία και την τ/κ πλευρά.

Θα πρέπει να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί, υπέδειξε ο Κυβερνητικος Εκπρόσωπος. Υπάρχει μία πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας προς την τουρκική Κυβέρνηση ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ας επιβεβαιώσει όλα αυτά που ισχυρίζεται ο ειδικός σύμβουλος περί των θέσεων της Τουρκίας στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αν είναι αληθή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρος, είναι έτοιμος να συνεχίσει την προσπάθεια. Αλλά ας βγει η Τουρκία, και ο κ. Ακιντζί αν θέλει να βοηθήσει ας αποταθεί στην Τουρκία να επιβεβαιώσουν αν όλα αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Έιντε είναι αληθή και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε. 

«Ξεπεράσαμε το στάδιο της περισυλλογής. Εμείς κάνουμε προτάσεις. Δεν ακούσαμε κάποια πρόταση από τουρκικής και τ/κ πλευράς. εμείς έχουμε προχωρήσει και στο στάδιο των προτάσεων. Άρα αν θέλει ο κ. Ακιντζί να βοηθήσει ας μιλήσει με την Τουρκία».

 Σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν υπήρξε διάψευση στις δηλώσεις Έιντε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολίασε ότι δεν υπήρξε ούτε επιβεβαίωση.

Από δικής μας πλευράς, είναι ξεκάθαρο τι θέλουμε είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο στόχος μας, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Νομικά μέτρα για το άνοιγμα των Βαρωσίων

Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις ανακοινώσεις από τ/κ πλευράς για Αμμόχωστο, η Κυπριακή Δημοκρατία μελετά νομικά και πολιτικά μέτρα ή αποφάσεις που θα είναι προληπτικά, ωστόσο δεν θέλησε να αναφέρει τα βήματα που θα ακολουθηθούν.

Όσο αφορά το ζήτημα επιστροφής στα μαρωνίτικα χωριά επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει ο Υπουργός Εξωτερικών ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίσει κανένα ο οποίος θέλει να επιστρέψει υπό τ/κ κατοχή. Σημειώνουμε το γεγονός ότι η απόφαση λήφθηκε στην παρουσία του αρχηγού του τουρκικού στρατού και του τούρκου πρέσβη στα κατεχόμενα. Είναι ένα θέμα η εξαγγελία και άλλο η υλοποίηση και ο βαθμός που μπορεί να υλοποιηθεί. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι κίνηση εντυπωσιασμού, διαμήνυσε ο κ. Χριστοδουλίδης. 

Ανέφερε παράλληλα ότι το θέμα της περίκλειστης πόλης είναι εντελώς διαφορετικό, καθώς πρόκειται για παραβίαση του στάτους κβο θα είναι επέκταση της κατοχής, ενώ σημείωσε ότι τα μηνύματα που θα στείλει όσο αφορά τις προθέσεις της Τουρκίας δεν θα είναι θετικά όσο αφορά τη μορφή λύσης του Κυπριακού. «Θα είναι μια αρνητική εξέλιξη και ευελπιστούμε ότι δεν θα προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια».

Η Τουρκία δεν επέτρεψε πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ


Όσο αφορά την στάση της ΕΕ, ανέφερε ότι στην πλειοψηφία των παρεμβάσεων και όποτε η Τουρκία άφησε την κυρία Μογκερίνι ή τον κύριο Τίμμερμανς να μιλήσει. Η πρώτη φορά που θα μιλούσε η ΕΕ επί δέκα λεπτά υπήρχε λεκτικό επεισόδιο του κ. Τσαβούσογλου με τον κ. Έιντε γιατί δεν επέτρεπε στον κ. Τίμμερμανς να μιλήσει. Άρα όσες φορές άφησαν την ΕΕ να μιλήσει και με την τρομοκρατία που ασκούσαν προς τους αξιωματούχους της ΕΕ, κάτι που είδαμε και στη Γενεύη προς τον Πρόεδρο της ΕΕ.

Η ΕΕ έπρεπε να είχε πιο ενεργό ρόλο στη διάσκεψη αλλά δυστυχώς από πλευράς Τουρκίας δεν το επέτρεψε αυτό, επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης. 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X