ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Αρχιεπισκόπου με αναφορές στο Κυπριακό

Η Εκκλησία δεν μπορεί να δεχθεί λύση που δεν θα περιλαμβάνει ελεύθερη διακίνηση, ελεύθερη εγκατάσταση, πλήρη ανάκτηση της περιουσίας μας αναφέρει

ΚΥΠΕ

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ στη Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιο αναφέρει ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να δεχθεί λύση που δεν θα περιλαμβάνει ελεύθερη διακίνηση, ελεύθερη εγκατάσταση, πλήρη ανάκτηση της περιουσίας μας και ελεύθερη απόκτηση περιουσίας σ’ όλη την πατρίδα μας∙ χωρίς στρατούς κατοχής και επεμβατικά δικαιώματα ξένων και χωρίς υπερπρονόμια για κάποιους.

«Καλούμαστε όλοι, συνειδητοποιώντας τις επιδιώξεις των Τούρκων, που δεν κρύβουν πια τους στόχους τους, να απαιτήσουμε αταλάντευτα και με σθένος, και για μας, ότι απολαμβάνουν όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο» είπε ο Κύπρου Χρυσόστομος, παρατηρώντας ότι για 44 χρόνια ζούμε το δράμα της διαίρεσης της πατρίδας μας, παρακολουθούμε την τουρκοποίηση των κατεχομένων μας και αγωνιούμε μπροστά στις τουρκικές μεθοδεύσεις για κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι η κατάρρευση των συνομιλιών εξ υπαιτιότητος της Τουρκίας, παρά τις υπεράνθρωπες δικές μας προσπάθειες και τις οδυνηρές μας υποχωρήσεις, καθιστά σ’ όλους, φανερούς τους σχεδιασμούς της κατοχικής Δύναμης.

Εξέφρασε την άποψη ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα, ήταν ο σχεδιασμός της Τουρκίας για να μας επιβάλει τους όρους της και τυχόν συνέχισή τους, με νέες υποχωρήσεις εκ μέρους μας, θα έχει τραγικές και μη αναστρέψιμες για μας συνέπειες.

«Ακόμα και χωρίς στρατεύματα κατοχής και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, με όσα οι Τούρκοι διεκδικούν στη διακυβέρνηση, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το Κράτος και πολύ σύντομα θα καταστούμε όμηροι στα χέρια της Τουρκίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα, η οποία έχει λησμονήσει την ουσία του προβλήματός μας, ότι αυτό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι διακοινοτική διαφορά.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπος χρειάζεται ψυχική αντοχή και αγωνιστική διάθεση για αντιμετώπιση των αναμενόμενων τουρκικών αντιδράσεων.

Πρόσθεσε ότι το ιστορικό μας παρελθόν μας έχει διδάξει ότι οι δούλοι λαοί δεν ελευθερώνονται με τις παρακλήσεις και τις εκκλήσεις προς τα αισθήματα των κατακτητών, αφού η απάντηση των τελευταίων είναι η περιφρόνηση προς τους ικετεύοντες και η αποθράσυνσή τους και ανέφερε ότι χρειάζεται αγώνας και προγραμματισμός κινήσεων, ανυποχώρητη εμμονή στο δίκαιό μας, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και προς άλλους εμφανείς κινδύνους, που διατρέχουμε και που συμβάλλουν στην εθνική υποδούλωσή μας, που είναι η δημογραφική κατάρρευση, η φυγή στο εξωτερικό, λόγω της οικονομικής κρίσης, των νέων μας, η παραγωγική αποσάθρωση, η πολιτισμική παρακμή, η αποσύνδεση της ορθόδοξης παράδοσης από την ταυτότητά μας, η γλωσσική αλλοτρίωση.

«Σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί και η απειλή της αλλοίωσης της εθνικής φυσιογνωμίας των ελευθέρων περιοχών λόγω της προώθησης εκ μέρους της Τουρκίας μεγάλου αριθμού μουσουλμάνων, λεγόμενων μεταναστών», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος που εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλοι αυτοί οι μετανάστες δεν έρχονται εδώ μόνο για τα παχυλά επιδόματα, που απλόχερα τους προσφέρουμε και μάλλον αποστέλλονται, για να αλλοιώσουν την εθνική και πολιτισμική μας ταυτότητα»

Ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέχεια κάλεσε την Κυβέρνηση, όλη την πολιτική ηγεσία και όλο τον λαό, όπως συνειδητοποιήσουν όλους τους κινδύνους και όπως, ενωμένοι όλοι σ’ ένα αρραγές μέτωπο, «αγωνιστούμε για να τους αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Διαθέτουμε το βάρος και το κάλλος ενός πολιτισμού χιλιετιών».

«Όταν οι άλλοι λαοί, που σήμερα ρυθμίζουν τις τύχες του κόσμου, δεν αποτελούσαν ακόμα κοινωνίες ανθρώπων, εμείς ζούσαμε σ’ αυτό τον τόπο και μεγαλουργούσαμε», επεσήμανε προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε σήμερα να δείξουμε νωχέλεια στην υπεράσπιση της εθνικής μας αξιοπρέπειας και στην απελευθέρωση της πατρίδας μας, καθώς έχουμε ευθύνη απέναντι στη μακρά φάλαγγα των προγόνων μας και χρέος και στους απογόνους μας».

Αναφερόμενος στη γιορτή των Χριστουγέννων, ο Κύπρου Χρυσόστομος Β’ είπε πως ροσεγγίζοντας το μεγάλο μυστήριο, ως προσκυνητές και όχι ως ερευνητές, ως νήπια κατά την ανθρώπινη λογική, μπροστά στον νηπιάσαντα Υιόν του Θεού, αντλούμε μηνύματα χρήσιμα για την επί γης πορεία μας.

Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος χαιρέτισε όλους και ιδιαίτερα τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους, τους αγνοουμένους και τους συγγενείς τους, ευχόμενος υπομονή και εγκαρτέρηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση