ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
 

ΥΠΑΜ: Η τωρινή κατάσταση δεν αποτελεί αποδεκτή λύση του Κυπριακού

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δε συμβιβάζεται με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων» ανέφερε ο κ.Αγγελίδης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ως Κυβέρνηση, «θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι και απόλυτοι ότι το παρόν καθεστώς, η τωρινή κατάσταση είναι απαράδεκτη, παράνομη και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποδεκτή λύση του Κυπριακού», είπε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Χρυσόστομου Ιερείδη, στα Σπήλια, τον οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ.
 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία δε συμβιβάζεται με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων. Το χρέος μας έναντι των ηρώων αλλά και των παιδιών μας, θα εκπληρωθεί μόνο με την επανένωση της πατρίδας μας, την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας και τη διασφάλιση της επιβίωσης και του μέλλοντος για όλους τους νόμιμους κάτοικους του νησιού μας, ώστε μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου να καταλήξουμε σε μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών, των αξιών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι τελούνται σήμερα τα αποκαλυπτήρια της προτομής ενός Σπηλιώτη, που ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του έθνους, άφησε την πατρώα γη, ώστε να κάνει το μακρύ για εκείνη την εποχή ταξίδι για τη Μακεδονία και το μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
«Ο Χρυσόστομος Ιερείδης, αποχαιρέτησε την πατρογονική εστία, τη μάνα, τον πατέρα και τα αδέλφια του, για να ανταποκριθεί εθελοντικά στο κάλεσμα της μητέρας πατρίδος. Εντασσόμενος στο Μακεδονικό Εκστρατευτικό Σώμα που δημιούργησαν τότε οι Βρετανικές αρχές της Κύπρου, έφτασε στη Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχει στο μεγάλο πόλεμο. Μαζί με άλλους Κύπριους ημιονηγούς συμμετείχε στις επιχειρήσεις, μεταφέροντας τραυματίες, πολεμοφόδια, ιατρικό εξοπλισμό και άλλα πολεμικά υλικά. Εκεί, στην υπηρεσία της πατρίδας, άφησε την τελευταία του πνοή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, σε ηλικία 19 ετών, μακριά από την οικογένειά του, μακριά από το αγαπημένο του χωριό», συμπλήρωσε.

Το σημείο της ταφής του, συνέχισε ο κ. Αγγελίδης, παρέμενε άγνωστο για χρόνια, μέχρι που χάρη στις προσπάθειες της οικογένειάς του και του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρου Παπαπολυβίου, ειδικού επί του κυπριακού εθελοντισμού της εποχής, εντοπίστηκε το 2014 στο κοινοπολιτειακό στρατιωτικό κοιμητήριο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη.
 
«Μαζί του στην τελευταία τους κατοικία αναπαύονται ακόμη δέκα από τους περίπου 50 συνολικά Κύπριους μουλαράδες που σκοτώθηκαν στη Μακεδονία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Κύπριοι εθελοντές του Μακεδονικού Εκστρατευτικού Σώματος είναι οι δικοί μας αφανείς ήρωες του Μεγάλου Πολέμου, οι άξιοι γιοί της Κύπρου που απέδειξαν για πολλοστή φορά ότι στα προσκλητήρια του έθνους δεν έχει σημασία η καταγωγή, το επάγγελμα, η μόρφωση», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X