ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπέρ της επανέναρξης διαπραγματεύσεων, Βέλγος Γερουσιαστής

Εξέφρασε την ετοιμότητα να συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί

ΚΥΠΕ

Υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επανένωση της Κύπρου σε ομόσπονδη βάση, τοποθετήθηκε ο Βέλγος Γερουσιαστής Pol Van Den Driessche, εκφράζοντας ετοιμότητα να συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί και σημειώνοντας ότι είναι αδύνατο να υπάρχουν πράσινες γραμμές και τείχη μεταξύ των ανθρώπων στην Ευρώπη.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή μαζί με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Νίκο Τορναρίτη μετά από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Βελγίου - Κύπρου στο βελγικό κοινοβούλιο με την Επιτροπή, ο Γερουσιαστής ανέφερε στις δηλώσεις του ότι είναι αρμόδιος για το Κυπριακό στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Είπε ότι σε ό,τι αφορά το Κυπριακό παρακολουθούν το ζήτημα «πολύ στενά και λυπόμαστε πολύ που πέρσι, μετά το Κραν Μοντάνα, σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις».

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ως μια μικρή χώρα που έχουμε κάποια εμπειρία», είπε ο Βέλγος Γερουσιαστής, σημειώνοντας ότι και στο Βέλγιο υπήρξαν προβλήματα μεταξύ του Γαλλόφωνου μέρους, του Ολλανδόφωνου μέρους ακόμη και του μικρού Γερμανόφωνου μέρους «και βρήκαμε λύσεις μετά από έξι μεταρρυθμίσεις του κράτους».

Το σημαντικό φυσικά, επισήμανε ο ίδιος, «είναι ότι μπορούμε να συνομιλούμε ο ένας με τον άλλο με ειρηνικό τρόπο και δεν υπάρχει οποιαδήποτε επιθετικότητα ή επηρεασμός από άλλα κράτη».

Σύμφωνα με τον κ. Van Den Driessche είναι κρίμα που η κατάσταση πραγμάτων όπως προέρχεται από την Τουρκία σε σχέση με το πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι θετική.

Εξέφρασε «την ελπίδα ότι θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου σας και του ηγέτη της κατεχόμενης περιοχής και ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί πρόοδος».

«Είναι αδύνατο να υπάρχουν πράσινες γραμμές ή τείχη μεταξύ ανθρώπων στην Ευρώπη», τόνισε.

Υποσχέθηκε να κάνει ότι μπορεί είτε δια μέσου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης είτε της Ομάδας Φιλίας για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την επανένωση της Κύπρου σε ομόσπονδη βάση.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα όπως η ενίσχυση της ΕΕ, η βαρύτητα των επαφών μεταξύ εθνικών κοινοβουλίων και εθνικών Βουλευτών και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι συζητήθηκε το Κυπριακό αλλά και η ενεργειακή αναδιάταξη και ο ενεργειακός σχεδιασμός στην περιοχή και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ίδια η ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι ενημερώθηκαν τα μέλη της ομάδας φιλίας για ότι «εμείς επιδιώκουμε λύση του Κυπριακού βασισμένοι στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Έχουμε τονίσει ότι το κυπριακό πρόβλημα έχει πλέον καταστεί και ευρωπαϊκό πρόβλημα, γιατί η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και η Τουρκία είναι εκεί και διεκδικεί είτε την ένταξη της στην ΕΕ είτε ένα ειδικό καθεστώς». Την ίδια ώρα που η Ευρώπη αναζητεί και συζητά την ενεργειακή της ασφάλεια, είπε.

Συνεχίζοντας είπε επίσης ότι στην Κύπρο βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων και ερευνούν 4 ευρωπαϊκές εταιρείες. Και σε αυτό το επίπεδο η ΕΕ αλλά και το Βέλγιο ως μια σημαντικότατη χώρα της ΕΕ πρέπει και μπορούν να παίξουν το δικό τους ρόλο, πρόσθεσε.

Συμφωνήσαμε σε πάρα πολλά, είπε ο κ. Τορναρίτης, ευχαριστώντας τους Βέλγους συνάδελφους του για την υποστήριξη, «η οποία δεν είναι μόνο της στιγμής, αλλά είναι συνεχής και αδιάλειπτη». Ανέφερε επίσης ότι σε λίγους μήνες θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ τους στη βελγική πρωτεύουσα.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η αντιπροσωπεία της ομάδας φιλίας είχε επίσης συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τη συμμετοχή της Αναπληρώτριας Προέδρου Μαριέλλας Αριστείδου και τις Βουλευτές Αννίτα Δημητρίου, Σκεύη Κούτρα - Κουκουμά και Ευανθία Σάββα.

«Τόσο η κ. Αριστείδου όσο και τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν για τα θέματα που απασχόλησαν την Επιτροπή πρόσφατα, όπως το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι αμβλώσεις, το σύμφωνο συμβίωσης, τα δικαιώματα ομόφυλων ζευγαριών», αναφέρεται.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ομάδας φιλίας, Βουλευτής Luk Van Biesen αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, «στις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του, όπως το ζήτημα της ποσόστωσης ανδρών – γυναικών, της νομικής κατοχύρωσης αλλαγής φύλου, της ευθανασίας».

Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις σχετικές πρακτικές που ακολουθούνται σε Κύπρο και Βέλγιο, ιδιαίτερα στα πλαίσια ευρωπαϊκών και διεθνών Συνθηκών στον τομέα αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση