ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:32
 

ΥΠΕΣ: H Κύπρος δεν μπορεί να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις προσφυγικές ροές μόνη της

Ο Υπουργός τόνισε ότι «οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που πηγάζουν από την αρχή της αλληλεγγύης και την ισομερή κατανομή βαρών»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κύπρος, έχει κατά πολύ ξεπεράσει το δίκαιο μερίδιο της  αναλογεί σε σχέση με τις αιτήσεις ασύλου που δέχεται, αλλά και τις γενικότερες μεταναστευτικές πιέσεις που αντιμετωπίζει, τόνισε σε παρέμβασή του στις εργασίες της συνεδρίασης των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, σήμερα το Λουξεμβούργο ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο Υπουργός στην παρέμβασή τόνισε ότι η ΕΕ "οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που πηγάζουν από την αρχή της αλληλεγγύης και την ισομερή κατανομή βαρών", υπογραμμίζοντας ότι "η Κύπρος ούτε επιθυμεί, αλλά ούτε και μπορεί να συνεχίζει να διαχειρίζεται τις υπέρμετρες αυτές πιέσεις μόνη της". 

"Ως ΕΕ οφείλουμε να παράσχουμε ουσιαστική προστασία στους ανθρώπους που διώκονται ή που προσπαθούν να σωθούν από τη δύνη του πολέμου, κάτι που δυστυχώς τα σημερινά δεδομένα δεν επιτρέπουν", είπε ο Κ.Πετρίδης στους  ομολόγους του.
 
Καταλήγοντας ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η Κύπρος, "θα επιμείνει στην υποχρεωτική ανακατανομή βαρών, ως βασικό εργαλείο ενός αποτελεσματικού, δίκαιου και βιώσιμου Συστήματος Ασύλου, θέση η οποία, όπως επεσήμανε, αποτελεί ύψιστη προϋπόθεση για τη συναίνεσή μας".
 
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης των 28 στο Λουξεμβούργο βρέθηκαν οι  διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, οι δυνατότητες αποφόρτισης των Κρατών Μελών πρώτης γραμμής, μέσω της κοινοτικής αλληλεγγύης, και οι προτάσεις της Κομισιόν για τη φύλαξη των συνόρων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των επιστροφών.

Όπως έγινε γνωστό, στο περιθώριο, ο Υπουργός Εσωτερικών είχε διμερείς συναντήσεις με τους στο ομολόγους του Ελλάδας και Μάλτας Δημήτρη Βίτσα και Michael Farrugia, στο πλαίσιο των προσπαθειών για περαιτέρω συντονισμό των θέσεων των κρατών μελών πρώτης γραμμής, αλλά και με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το Άσυλο (EASO), Jamil Addou, τον οποίο ενημέρωσε εκτενώς για τις υπέρμετρες προκλήσεις που καλείται η Κύπρος να αντιμετωπίσει σε θέματα ασύλου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Κλείδωσε ο Μουσιούττας για το ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ

«Τί σου είναι αυτή η ...ΔΗΚΟϊκή πολιτική!!! ...ολα τα νούμερα κερδίζουν!!!»
Ai Em  |  09:39

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τετάρτη

Στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ

O κ. Χριστοδουλίδης θα παρακαθίσει με τους ομολόγους του στην 22η Υπουργική Σύνοδο ΕΕ – Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X