ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΕΣ: Να αρχίσουμε νέο κύκλο διαβούλευσης για τη μεταρρύθμιση της Τ.Α.

«Το σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει σταματήσει να δουλεύει»

ΚΥΠΕ

Την εκτίμηση ότι μπορεί να αρχίσει νέος κύκλος διαβούλευσης με τα κόμματα για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε ομιλία του στο Παγκύπριο Σεμινάριο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που πραγματοποιήθηκε στα Περβόλια ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «έχει σταματήσει να δουλεύει», πως στην Κύπρο υπάρχουν 30 Δήμοι και 350 Κοινότητες και πως «είναι αδύνατον ένας Υπουργός να αντεπεξέλθει με τόσα πολλά αιτήματα» που υποβάλλονται από τις τοπικές αρχές.

Πρόσθεσε ότι είναι ακριβώς γι αυτό το λόγο που χρειάζεται να γίνει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, "ούτως ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην χρειάζεται το κεντρικό κράτος σε τέτοιο βαθμό".

Σύμφωνα με τον Υπουργό, "αυτοδιοίκηση σημαίνει να υπάρχει σύστημα, να υπάρχει σύστημα ελέγχου, να υπάρχουν πόροι, να μπορεί ο κάθε τοπικός άρχοντας και το κάθε Κοινοτικό Συμβούλιο να πάρει τη μοίρα στα χέρια του για την Κοινότητα του, πάντα με μηχανισμούς ελέγχου ούτως ώστε να αποφεύγονται αυτά που είδαμε στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος επισημαίνει ότι ένα από τα κύρια προβλήματα του συστήματος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο πολυκερματισμός των τοπικών αρχών".

Η Κύπρος συνέχισε ο Υπουργός «είναι πολύ μικρή για να έχει 380 τοπικές αρχές με αυτές τις αρμοδιότητες» και πρόσθεσε ότι έγιναν πολλές προσπάθειες και από την προηγούμενη κυβέρνηση, έγιναν μελέτες από Έλληνες, Βρετανούς και Ιταλούς μελετητές «οι οποίες έδειχναν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όλα τα σενάρια μπορούσαν να δουλέψουν αλλά υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις» είπε.

Στην ομιλία του ο ΥΠΕΣ αναφέρθηκε και στο Νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση και κατατέθηκε στη Βουλή από το 2015, προσθέτοντας πως «γίνονται αλλεπάλληλες συζητήσεις ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή που να μπορεί να δουλεύει, να μην δημιουργεί περισσότερες στρεβλώσεις, αλλά να άρει τις υφιστάμενες στρεβλώσεις και η οποία να είναι ένα σημαντικό βήμα για την μεταρρύθμιση της Τ.Α. Δυστυχώς δεν κατέστη εφικτή» είπε.

Όσον αφορά το Νομοσχέδιο για τους Δήμους ο Υπουργός είπε πως «υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των τριών μεγάλων κομμάτων στη Βουλή και άλλες προσεγγίσεις από τα μικρότερα κόμματα» οι οποίες διαφορές δεν έγινε δυνατόν να γεφυρωθούν.

Η θέση της κυβέρνησης «είναι σαφής» για το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο είπε εξηγώντας πως «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πολλές συναινέσεις και έγιναν συναινέσεις αλλά θεωρούμε ότι ένα από τα κύρια προβλήματα που ταλανίζει τους πολίτες, ένα από τα κύρια προβλήματα που δημιουργεί στρεβλώσεις, διαπλοκή, διαφθορά και διασπάθιση πόρων που θα μπορούσαν να μείνουν στις τοπικές αρχές, είναι ότι σε μία χώρα όπως η Κύπρος δεν μπορούμε να έχουμε 10 πολεοδομικές και 36 οικοδομικές αρχές.

Σημείωσε ακόμα ότι «λόγω και του μεγέθους είναι αδύνατον αυτές όλες οι οικοδομικές αρχές να έχουν τη τεχνογνωσία, τους πόρους, την ικανότητα, την αποτελεσματικότητα και τη θωράκιση από τοπικά συμφέροντα, ούτως ώστε να δρουν αποτελεσματικά σε ένα ενιαίο πλαίσιο. Είναι αδύνατον να μην συνυπάρχουν οι πολεοδομικές με τις οικοδομικές αρχές».

Πρέπει, ανέφερε ο Υπουργός «να προχωρήσουμε σιγά - σιγά με λεπτομερή πολεοδομικό σχεδιασμό, με θέσπιση περισσότερο αντικειμενικών κριτηρίων όσον αφορά το τι χρειάζεται να βγει μια πολεοδομική άδεια, ούτως ώστε στο μεσοπρόθεσμο διάστημα να μπορέσουμε να τις συνενώσουμε. Με τη διακριτική διαφορά που υπάρχει με τις οικοδομικές και τις πολεοδομικές άδειες, δεν μπορούν να παραμείνουν τόσες πολλές αρχές».

Ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντική» τη τεχνο-οικονομική μελέτη που έγινε με την Ένωση Κοινοτήτων για συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών των Κοινοτήτων, κάτι που όπως είπε «έπρεπε να το κάνουμε και κινηθήκαμε πολύ γοργά».

Ο Υπουργός εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι «μπορούμε να ξαναρχίσουμε ένα κύκλο διαβούλευσης, να δούμε που πραγματικά συμφωνούμε, που πραγματικά διαφωνούμε, ούτως ώστε να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ευελπιστώ ότι με την καλή διάθεση όλων μας, σε αυτό το νέο γύρο διαβούλευσης που ανοίγουμε με τα κόμματα θα καταλήξουμε σε κάτι που θα πάρει τη χώρα, τις Κοινότητες, τους Δήμους και τους πολίτες μπροστά».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση