ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ: Διανύουμε την κρισιμότερη ίσως περίοδο στην ιστορία των διαπραγματεύσεων

«Χρειαζόμαστε, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά, συνεργασία και ενότητα, μετριοπάθεια και πραγματισμό»

ΚΥΠΕ

Διανύουμε ενδεχομένως την κρισιμότερη περίοδο στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ στην Ιερά Μονή Κύκκου.

«Σήμερα διανύουμε ακόμη μια κρίσιμη περίοδο για το εθνικό μας ζήτημα. Ενδεχομένως, και χωρίς καμιά επιθυμία υπερβολής, την κρισιμότερη στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε.

Σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή, ανέφερε, απαιτείται από όλους μας «να βάλουμε την Κύπρο πάνω από τις όποιες διαφωνίες μας».

«Χρειαζόμαστε, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά, συνεργασία και ενότητα, μετριοπάθεια και πραγματισμό.
Αυτό επιτάσσουν οι σημερινές κρίσιμες συγκυρίες που ευελπιστούμε να ανοίξουν το δρόμο για ουσιαστικές συνομιλίες στα θέματα διαφωνίας, όπως αυτά έχουν προκύψει μέσα από την τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το κατέστησε απολύτως σαφές και πρόσφατα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Λουτ , ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη να προσέλθει στο διάλογο από το σημείο που είχε διακοπεί τον Ιούλιο του 2017.

Τόνισε ότι αν και η άλλη πλευρά έχει την ίδια αποφασιστικότητα και την ανάλογη ειλικρίνεια και εφόσον υπάρχει πρόοδος στη βάση του Πλαισίου που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έθεσε, με στόχο την κατάκτηση για όλους τους Κύπριους ενός κανονικού – φυσιολογικού κράτους, τότε «ναι, μπορούμε να ελπίζουμε πως σύντομα θα έχουμε μια αίσια κατάληξη της μακρόχρονης περιπέτειας στην οποία ο Κυπριακός Ελληνισμός υποβάλλεται για σχεδόν μισό αιώνα».

Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να τερματιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων.

«Το χρωστάμε στον τόπο μας. Το χρωστάμε στις μελλοντικές γενεές. Αυτό θα αποτελέσει και το καλύτερο μνημόσυνο για τη ζωή και το έργο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου», είπε.

Αναφερόμενος στον Μακάριο, είπε ότι συνέδεσε το όνομα του, όχι μόνο με τους αδιαμφισβήτητους αγώνες του για δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και με την αναγνώριση της αναγκαιότητας για μια ρεαλιστική και εθνικά ωφέλιμη πορεία. Μια πορεία που και σήμερα, όπως είπε, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ακολουθητέας πολιτικής για να βρεθεί, επιτέλους, το απάνεμο λιμάνι που θα φέρει στον τόπο μας την επανένωση, την ειρήνη, τη γαλήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον λαό της Κύπρου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι αν είναι κάτι« που εμείς οφείλουμε σήμερα στην Ιστορία, στη δική μας συνείδηση και στον Μακάριο που τιμούμε με ευλάβεια και σεβασμό, είναι η ανάδειξη της αδήριτης ανάγκης για ενότητα που, όπως τότε, έτσι και σήμερα, συνιστά την απαραίτητη προϋπόθεση για την ευόδωση του δύσκολου αγώνα μας».


Όπως είπε η πορεία του Εθνάρχη Μακαρίου πρέπει να είναι οδηγός πολύτιμος στις κρίσιμες μέρες που διέρχεται ο τόπος.
«Πρέπει να διδαχθούμε από την Ιστορία, να διδαχθούμε από τη σοφία και δόξα ενός ηγέτη. Οφείλουμε να εκτιμήσουμε την αξία της συνεννόησης, της συνεργασίας και της διαβούλευσης και να αναλογιστούμε τον όλεθρο, στον οποίο μπορεί να μας οδηγήσει η διχόνοια και οι συγκρούσεις», είπε.

Πρόσθεσε ότι διδασκόμενοι από τις παρακαταθηκες του Μακαρίου θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού δεν διεξάγεται μεταξύ μας και ότι ο στόχος για τερματισμό της κατοχής, για την ελευθερία και επανένωση της πατρίδας μας δεν μπορεί να είναι, και δεν είναι, παρά κοινός στόχος.

«Παρά τις ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις, που είναι απόλυτα θεμιτές μέσα στο πλαίσιο της Δημοκρατίας, οφείλουμε να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο του διαλόγου και μέσα από συλλογική προσπάθεια να αγωνιστούμε για επίτευξη του κοινού στόχου, ενός στόχου που κανείς από μόνος του δεν μπορεί να πετύχει», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, έχοντας συνείδηση αυτού του ιστορικού χρέους, συνεχίζει τον αγώνα με σταθερή βούληση, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, με μοναδικό στόχο τον τερματισμό του απαράδεκτου στάτους κβο που για δεκαετίες μας υποχρεώνει να ζούμε σε καθεστώς που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση πραγμάτων, ανέφερε, θα πρέπει οριστικά και σύντομα να τερματιστεί και σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή και άλλος δρόμος, παρά να τερματιστεί η κατοχή, να επανενωθεί η πατρίδα και να έρθει επιτέλους την ειρήνη στον τόπο.
«Προσδοκούμε σε μία λύση στην οποία δεν θα υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευρωπαϊκά εδάφη σε αυτή τη χώρα και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ανάγκη η λύση να συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στόχος και ευχή της Κυβέρνησης, είναι μέσα από τον διάλογο που επιθυμεί να επαναρχίσει το συντομότερο από εκεί όπου διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, να παραδοθεί στις μελλοντικές γενιές μια πατρίδα, χωρίς στρατεύματα κατοχής, επανενωμένη, σύγχρονη και ευρωπαϊκή που να μπορεί επιτέλους να δώσει αυτό που οφείλεται σε έναν εμπνευσμένο ηγέτη, αλλά και σε όλους όσοι έδωσαν το αίμα τους για να ζούμε ελεύθεροι και να διεκδικούμε όσα μας αξίζουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X