ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ: Μαζική συμμετοχή στις ευρωεκλογές δείχνει τον ενεργό ρόλο που θέλουμε στην ΕΕ

Ο κ.Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τη σημασία της ΕΕ για την Κύπρο και την ευθύνη και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουμε

ΚΥΠΕ

Σε μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία της ΕΕ, οι Κύπριοι πρέπει να συμμετάσχουν μαζικά στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ώστε να αποδείξουμε το ενδιαφέρον μας και τον ενεργό ρόλο που επιζητούμε στο μέλλον της Ευρώπης, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Ο κ.Χριστοδουλίδης, που μιλούσε στη Λεμεσό, σε εκδήλωση με θέμα "Οι ευρωεκλογές και το μέλλον της Ευρώπης", υπογράμμισε τη σημασία της ΕΕ για την Κύπρο και την ευθύνη και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουμε και να διεκδικήσουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
 
"Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των στιγμών για την ΕΕ, οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι καθοριστικής σημασίας" είπε και υπέδειξε ότι "πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή σε αυτές, ώστε να αποδείξουμε το ενδιαφέρον μας αλλά και το ότι θέλουμε πραγματικά να έχουμε ενεργό ρόλο στο μέλλον της ΕΕ".
 
Υπογράμμισε ακόμη πως η Κύπρος πρέπει να είναι παρούσα στις συζητήσεις που γίνονται για το μέλλον της Ευρώπης,  "όχι απλά με το να γεμίζουμε την καρέκλα μας, αλλά να έχουμε πολύ συγκεκριμένες θέσεις" και πρόσθεσε ότι αυτή η ενεργός συμμετοχή, μας επιτρέπει να ζητούμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας όταν τα θέματα θα άπτονται του Κυπριακού.
 
Υπενθύμισε ότι η συμμετοχή της ΕΕ στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία, τόσο στη συζήτηση για τις εσωτερικές πτυχές όσο και στις δυο Διεθνείς Διασκέψεις, ήταν καθοριστικής σημασίας στο να υπάρξουν για πρώτη φορά σημαντικότατες συγκλίσεις.
 
Διαμήνυσε ακόμη πως "η ουσιαστική μας συμμετοχή στα τεκταινόμενα της ΕΕ αποτελεί βασικό πυλώνα της εξωτερικής μας πολιτικής" και ότι, προς ενίσχυση αυτής της συμμετοχής, την ερχόμενη εβδομάδα, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Θεμάτων, με στόχο τον οριζόντιο συντονισμό επί των θεμάτων που συζητούνται στην ΕΕ και την καλύτερη προώθηση των κυπριακών συμφερόντων.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υποχρέωση μας είναι να ψηφίσουμε ανθρώπους που πιστεύουν στην Ευρώπη και στο μέλλον της, "γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο δημοκρατικά εκλελεγμένο απευθείας από τους πολίτες όργανο της ΕΕ  και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επικρατήσουν κάποιοι που δεν πιστεύουν στην Ευρώπη".
 
" Δεν θα υπάρξει μέλλον της ΕΕ αν σε μια τόσο κρίσιμη φάση της Ευρώπης έχουμε ένα ευρωκοινοβούλιο που να επικρατούν αυτοί που δεν πιστεύουν στο μέλλον της", ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Υπογράμμισε επίσης  τη σημασία  της επερχόμενης Συνόδου των επτά νοτίων χωρών της ΕΕ, που θα φιλοξενήσει η Κύπρος και κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν φλέγοντα θέματα, όπως το Brexit, η μετανάστευση, οι κλιματικές αλλαγές, το μέλλον  της Ευρώπης και η ενεργειακή ασφάλεια της.
 
Όπως είπε, "σε μια περίοδο που έχουμε τόσες απειλές στην ΑΟΖ, σε μια περίοδο που προσπαθούμε να επαναρχίσουν συνομιλίες, αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει για την Κυπριακή Δημοκρατία να γίνει αυτή η Σύνοδος των 7 Μεσογειακών κρατών - μελών της ΕΕ".
 
Εξάλλου, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Αντρέας Κεττής, είπε στην ομιλία του ότι το μεγαλύτερο διακύβευμα από όλα για τις επερχόμενες ευρωεκλογές είναι να μην χαθεί η ειρήνη στη Γηραιά Ήπειρο και  όσα πέτυχαν οι λαοί τόσα χρόνια, εάν επικρατήσουν άκρατες λαϊκιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις.
 
Ο κ.Κεττής υπέδειξε πως τα πλεονεκτήματα που φέρνει η ΕΕ στην καθημερινότητα μας, όπως η ελεύθερη διακίνηση, τα πρότυπα ασφάλειας  τροφίμων και παιχνιδιών, οι συνθήκες εργασίας και τα πρότυπα περιβαλλοντικής προστασίας, δεν είναι ούτε αυτονόητα ούτε μπορούν να θεωρούνται δεδομένα , αφού μπορούν να χαθούν ξαφνικά, με την επανεθνικοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών, όπως ζητούν τα ευρωφοβικά και ακροδεξιά κινήματα.
 
Σημείωσε ακόμη ότι τα δεδομένα του τελευταίου ευρωβαρόμετρου είναι ενθαρρυντικά, καθώς 78% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν ότι ορθός η χώρα τους συμμετέχει στην ΕΕ ενώ στην Κύπρο το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 65%, δηλαδή 14 μονάδες περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά.
 
Κατά τον ίδιο, η περιπέτεια στην οποία έχει μπει  η Βρετανία με το Brexit, έχουν σημάνει συναγερμό στους Ευρωπαίους πολίτες για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος στη χώρα τους, που θέτει σε αμφιβολία το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μέλλον, ακόμη και μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.
 
Διαμήνυσε, τέλος, ότι η ΕΕ αποτελεί για την Κύπρο το μοναδικό μας διεθνώς έρεισμα και στήριγμα και γι αυτό θα πρέπει να επιδιώκουμε να βρισκόμαστε στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας, συμβάλλοντας διαρκώς και εποικοδομητικά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
 
Μιλώντας εξάλλου, μέσω Skype, ο βουλευτής Β` Αθηνών, Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε πως οι ευρωεκλογές θα σημαδέψουν και το χαρακτήρα και την πορεία της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια.
 
Υπογράμμισε επίσης την ιδιαιτερότητα τους, καθώς καταγράφεται αφενός μια σημαντική άνοδος εθνικιστικών δυνάμεων "που αποκτούν μια δυναμική εκμεταλλευόμενες το συνδυασμό του προσφυγικού και τα απόνερα της οικονομικής κρίσης" και αφετέρου, για πρώτη φορά οι ευρωεκλογές γίνονται στη σκιά της αποχώρησης ενός κράτους - μέλους, της Μεγάλης Βρετανία.
 
Η συγκράτηση και μείωση της επιρροής των εθνικιστικών και ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη και το Brexit, αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι, είπε ο κ.Κουμουτσάκος, ο οποίος προέτρεψε το κοινό να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές και να στηρίξει τις δυνάμεις που εργάζονται για το μέλλον της Ευρώπης.
 
Στην εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Κέντρο Κυπριακών Μελετών και το Synergy Foundation, μίλησαν επίσης οι Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ Χρήστος Ιακώβου και ο Επίκουρος Καθηγητής του πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Αντώνης Κλαψής.
 
Οι δυο εξέφρασαν την εκτίμηση πως στις ευρωεκλογές θα δούμε μια άνοδο των ακροδεξιών εθνικιστικών ομάδων αλλά και πως τα ποσοστά συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών θα είναι χαμηλά, ενδεχομένως και κάτω του 50%.
 
Χαιρετισμό απηύθυναν εξάλλου ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Παντελής Σκλιάς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X