ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
 

Υπουργός Δικαιοσύνης: Η τραγωδία στο Μαρί επιβάλλει μεταρρυθμίσεις

«Η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει ποτέ να λησμονηθεί η μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου του 2011» ανέφερε ο Ιωνάς Νικολάου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η τραγωδία της 11ης Ιουλίου υπενθυμίζει στο κράτος την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που θα μετατρέψουν τον κρατικό μηχανισμό σε εργαλείο για ευημερία και ασφάλεια, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου στα αποκαλυπτήρια μνημείου στο Αλεθρικό, για τους δύο πυροσβέστες της ΕΜΑΚ Αδάμο Αδάμου και Βασίλη Κρόκο.
 
Το μνημείο των δύο ηρωομαρτύρων Αδάμου Αδάμου και Βασίλη Κρόκου, βρίσκεται  στο πάρκο παρά τη Λεωφόρο Ανεξαρτησίας στην Κοινότητα Αλεθρικού, απ’ όπου κατάγονται οι δύο ήρωες της ΕΜΑΚ που έχασαν τη ζωή τους κατά τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου, στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί. Τα αποκαλυπτήρια τέλεσε, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.
 
Συγχαίροντας τον Κοινοτάρχη και το Κοινοτικό Συμβούλιο Αλεθρικού για την πρωτοβουλία τους να ανεγείρουν μνημείο προς τιμή των δύο πεσόντων πυροσβεστών της ΕΜΑΚ, ο Υπουργός  Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε ότι θα είναι αιώνια η ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για την αυτοθυσία που επέδειξαν τα 13 παλληκάρια που έχασαν τη ζωή τους κατά τη φονική έκρηξη των 98 εμπορευματοκιβωτίων, την 11η Ιουλίου του 2011.
 
 «Η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει ποτέ να λησμονηθεί η μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου του 2011 στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, ούτε να διαγραφούν οι ευθύνες της Πολιτείας, και η παρουσία της στη σημερινή εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των δύο παλληκαριών. Η παρουσία της (Πολιτείας) για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των δύο παλληκαριών, δια του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Νίκου Αναστασιάδη τον οποίο εκπροσωπώ, δεν αποτελεί παρά την ελάχιστη απόδοση των τιμών που οφείλουμε σε όσους ευόρκως υπηρέτησαν και υπηρετούν αυτή την Πατρίδα» ανέφερε ο Ιωνάς Νικολάου.
 
 Απευθυνόμενος στους γονείς, συγγενείς και παιδιά των δύο ηρώων, που παρέστησαν στην τελετή των αποκαλυπτηρίων και κατέθεσαν στεφάνια, ο Υπουργός είπε: «Το γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τη φυσική παρουσία και τίποτα δεν μπορεί να επαναφέρει την κατάσταση όπως ήταν πριν, όμως το κράτος δεν μπορεί να λείψει ποτέ από δίπλα σας. Η θυσία τους αποτελεί τρανή επιβεβαίωση του χαρακτήρα τους, του σθένους της ανδρείας και της φλογερής αφοσίωσης τους στο καθήκον γεγονός που πρέπει να μας γεμίζει με υπερηφάνεια» και πρόσθεσε: «Να είστε περήφανοι ακόμη για την κληρονομιά που αφήνουν όχι μόνο σε σας τις οικογένειες τους αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία μας. Η τραγική απώλεια αυτών των ηρωομαρτύρων έγινε η αιτία να αναδειχθούν συσσωρευμένα λάθη και παραλείψεις, σοβαρά και επαναλαμβανόμενα προβλήματα και στρεβλώσεις αλλά και η διαχρονική ανεπάρκεια του κράτους να αλλάξει κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες».
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμη ότι «το χρέος μας απέναντι στις οικογένειες των ηρώων και προς την ίδια την κοινωνία δεν περιορίζεται στην ανάληψη της ευθύνης και στην απόδοση τιμών προς του ήρωες». Πρόσθεσε ότι «το χρέος της Πολιτείας επεκτείνεται και στην ίδια την κοινωνία στην οποία πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και να την πείσουμε πως έχουμε συνειδητοποιήσει τα σφάλματα που οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτή την τραγωδία. Τα σημάδια του πρωινού της 11ης Ιουλίου, δεν μπορούν παρά μόνο να μας υπενθυμίζουν την  υποχρέωση για εκ βαθέων μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μετατρέψουν τον κρατικό μηχανισμό σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια των πολιτών για τη διασφάλιση της ευημερίας και της ασφάλειας όλων μας».
 
 «Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα προβαίνουμε σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε στο μέλλον να μη συμβούν ανάλογα περιστατικά στον τόπο μας» ανέφερε ο Υπουργός  ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να λειτουργεί οργανωμένα λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και υλοποιώντας έργα για την ασφάλεια του τόπου.
 
Στον χαιρετισμό του ο Κοινοτάρχης Αλεθρικού Νίκος Νικολάου, το Κοινοτικό Συμβούλιο του οποίου ανέλαβε την πρωτοβουλία ανέγερσης του Μνημείου, ανέφερε ότι «η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα μνήμης αλλά και βαθιάς περισυλλογής η οποία μας υποχρεώνει όλους να αναλογιστούμε με σεβασμό την αξία της θυσίας αυτών των ηρώων». Πρόσθεσε ότι «η Κοινότητα Αλεθρικού θεώρησε χρέος της την ανέγερση αυτού του μνημείου για να διατηρήσει άσβηστη τη φλόγα της μνήμης των δύο συγχωριανών μας».
 
Εκ μέρους των οικογενειών των τιμωμένων ηρωομαρτύρων, ο Ανδρέας Κρόκος πατέρας του Λοχία της ΕΜΑΚ Βασίλη Κρόκου, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ανέγερση του Μνημείου και παρέστησαν στην τελετή των αποκαλυπτηρίων, και ιδιαίτερα στην Κυβέρνηση για τη στήριξη που παρέχει στις οικογένειες των θυμάτων: «Είναι μια πράξη που τιμά τα παιδιά μας και διατηρεί άσβεστη τη μνήμη τους αλλά συνάμα τιμά και τους ίδιους γι αυτό τους ευχαριστώ» κατέληξε ο κ. Κρόκος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X