ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ζεσταίνουν μηχανές εντός-εκτός Κύπρου για διάσκεψη

Αυξάνονται οι φωνές που ζητούν έγκριση του κοινού εγγράφου αλλά και συνοδεία του εθνικού στη Γενεύη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης να βρίσκεται σε επίσημη συνάντηση στον Λίβανο, ωστόσο η προετοιμασία για τη Γενεύη έχει ήδη ξεκινήσει, με κύριο ζήτημα το περιεχόμενο που θα πρέπει να έχει το κοινό έγγραφο. Ήδη τα κόμματα αναμένουν την επιστροφή του Προέδρου ούτως ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις μέσω σύγκλησης ενός Εθνικού Συμβουλίου αλλά και για το τι θα περιλαμβάνει το κοινό έγγραφο.

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε επιστρέφει στην Κύπρο την Πέμπτη πραγματοποιώντας συνάντηση με τις δύο πλευρές και έχοντας συνεχώς κατά νου το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Το έγγραφο-ατζέντα διάσκεψης

Το ποιο θα είναι το περιεχόμενο του κοινού εγγράφου, είναι ένα ζήτημα το οποίο συζητείται εντόνως και προβληματίζει ιδιαιτέρως τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως αποτελεί μία μορφή ατζέντας, ώστε να αποφευχθεί η συμπερίληψη άλλων θεμάτων. Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μιχάλης Σοφοκλέους, επεσήμανε ότι το κοινό έγγραφο δεν θα δημιουργηθεί εκ του μηδενός, αλλά από τη δουλειά που έγινε μεταξύ των τεχνοκρατών στο Μον Πελερέν τον περασμένο Ιανουάριο.

Όπως επεσήμανε, το έγγραφο θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα διάσκεψη στη Γενεύη ενώ τόνισε πως η ε/κ πλευρά επέμεινε στο συγκεκριμένο έγγραφο προς αποφυγή συμπερίληψης άλλων ζητημάτων κατά τη διάσκεψη όπως οι τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους. Αντί αυτού η διάσκεψη θα επικεντρωθεί στην ανάγκη ενός νέου συστήματος ασφάλειας για την Κύπρο που να έχει να κάνει με την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, την αποχώρηση των στρατευμάτων και την εγγύηση εφαρμογής της λύσης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΚΟ: Έγκριση από το Εθνικό

Το όλο ζήτημα του περιεχομένου του κοινού εγγράφου πάντως έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις. Ήδη ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία Νικόλας Παπαδόπουλος διαμήνυσε ότι αν το κοινό έγγραφο θα καθοδηγήσει τις συνομιλίες, τότε αυτό το έγγραφο θα πρέπει να εγκριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο. «Βλέπουμε να συζητείται και να διαμορφώνεται το περιεχόμενο για ένα κοινό έγγραφο, που αφορά το κεφάλαιο της Ασφάλειας, χωρίς αυτό το περιεχόμενο να έχει συζητηθεί ή να έχει εγκριθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Εάν μιλάμε για ένα κοινό έγγραφο το οποίο θα καθοδηγήσει τις συνομιλίες, εμείς καταθέτουμε τη δική μας άποψη ή και απαίτηση, ότι αυτό το έγγραφο θα πρέπει να εγκριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο, γιατί θα μας μείνει, θα διαμορφώσει νέα τετελεσμένα, ειδικά όταν βλέπουμε και πληροφορίες, που φέρουν τον κ. Άιντα να διαμορφώνει και εισηγήσεις στο κεφάλαιο της Ασφάλειας. Αυτή θα είναι μια πάρα πολύ ανησυχητική εξέλιξη. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει ότι φεύγουμε από την κυπριακή ιδιοκτησίας διαδικασία που όλοι μας διαβεβαίωναν ότι ήταν το χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας. Θα πάμε σε μια πρόταση των Ηνωμένων Εθνών, που εάν δεν είναι ικανοποιητική θα αναγκαστούμε να απορρίψουμε και όλοι μπορούν να συνειδητοποιήσουν τι θα σημαίνει, η δική μας η πλευρά να αναγκαστεί να απορρίψει πρόταση των Ηνωμένων Εθνών. Θα προσκαλέσουμε την πίεση της διεθνούς κοινότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος. 

Αναμένει ενημέρωση το ΑΚΕΛ

Από πλευράς του ΑΚΕΛ ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, απέφυγε να τοποθετηθεί για τη διάσκεψη στη Γενεύη καθώς όπως επεσήμανε αναμένει να ενημερωθεί πρώτα ενδελεχώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι έχει διαμειφθεί στη Νέα Υόρκη. «Εμείς αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η άποψη μας είναι καθαρή. Πρέπει να γίνει καλή προεργασία έτσι ώστε μεταβαίνοντας στη Γενεύη, οι πιθανότητες να είναι περισσότερο επιτυχίας και όχι αποτυχίας. Αυτή είναι η δική μας επιθυμία, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, όμως για να συμβάλουμε πρέπει πρώτα και κύρια να γνωρίζουμε τι ακριβώς συζητιέται» σημείωσε ο κ. Κυπριανού, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι το εθνικό συμβούλιο θα πρέπει να συνοδεύσει τον Πρόεδρο στη Γενεύη. Σε ο,τι αφορά το κοινό έγγραφο, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βασίζεται στις συζητήσεις που έγιναν στη Γενεύη και το Μον Πελερέν 3. «Αναμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα περιλαμβάνει αυτό το έγγραφο. Η δική μας η θέση είναι ξεκάθαρη. Και θα την επαναλάβουμε. Δεν μπορούν συνεχίσουν εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. Πρέπει να καταλάβει η Τουρκία και η τουρκική πλευρά ότι οι ανησυχίες της μιας κοινότητας σε ότι αφορά την ασφάλεια της, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν σε βάρος της ασφάλειας της άλλης κοινότητας. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Παράπονα Ακιντζί σε Γκουτέρες

Πάντως, ενδιαφέρον προκαλεί το δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας Χαβαντίς όπου ο Τ/κ ηγέτης, εκφράζει σε επιστολή του προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τις ανησυχίες του ενόψει της διάσκεψης και κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για επιμονή σε μη κατανοητές προϋποθέσεις, γεγονός -όπως υποστηρίζει- που δεν βοηθά τη διαδικασία.

«Η προσέγγιση, για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις εξαφανίζει κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται» επεσήμανε για να προσθέσει πως οι προϋποθέσεις που θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά, επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο και συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί. Ο κ. Ακιντζί, έκανε παράλληλα λόγο για τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού, που δεν πρέπει να χαθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση