ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζητά ακόμη μια θητεία ο Τάκης

Το μπαλάκι στο ΑΚΕΛ για το αν θα αλλάξει την καταστατική πρόνοια για να επαναδιεκδικήσει στις ευρωεκλογές

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Ο Τάκης είναι ένα από τα αξιόλογα στελέχη του ΑΚΕΛ και σίγουρα θα συζητήσουμε πώς αξιοποιείται στο κόμμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όταν και εφόσον αποχωρήσει από την ευρωβουλή», είπε σε συνέντευξή του στον ALPHA ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κληθείς να σχολιάσει ποιο θα είναι το μέλλον του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου δεδομένου του ότι ο τελευταίος, βάσει καταστατικού, δεν δικαιούται να επαναδιεκδικήσει εκλογή με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Το ζήτημα είναι πως ο ίδιος, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, φαίνεται να θέλει ακόμη μία θητεία και δεν είναι διατεθειμένος να συνταξιοδοτηθεί πολιτικά, ρίχνοντας το μπαλάκι των τελικών αποφάσεων στο ΑΚΕΛ.

Δεν συνταξιοδοτείται

Ήδη στο ΑΚΕΛ έχει ξεκινήσει μία άτυπη συζήτηση για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών, με το όνομα του Σταύρου Μαλά να θεωρείται δεδομένο. Από το κάδρο ωστόσο λείπει το όνομα του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου καθώς ο ίδιος δεν δικαιούται να διεκδικήσει. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν επιθυμεί να κλείσει τον κύκλο του στην Ευρωβουλή. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», σημειώνει πως απόφαση του τελευταίου συνεδρίου του ΑΚΕΛ δεν το επιτρέπει.

«Δεν ξέρω και τι θα γίνει στη Κύπρο μέχρι τον Ιούνη του ‘19 που λήγει η θητεία μου. Ξέρω όμως πως όση εμπειρία και γνώση απέκτησα δεν θα την αφήσω να πάει χαμένη. Ούτε δικαιούμαι ούτε μου επιτρέπεται. Άλλωστε, οι πολιτικοί δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν αφυπηρετούμε βάσει κανονισμών. Αφυπηρετούμε όταν ο λαός μας πει φτάνει, ή όταν κρίνουμε ότι οι δυνάμεις μας δεν μας το επιτρέπουν. Φτάνει να κρίνουμε σωστά. Θα μείνω πάντα κοντά και δίπλα στον κόσμο που με στήριξε τόσα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη με μηνύματα

Στο ΑΚΕΛ αντιλαμβάνονται το έρεισμα του Τάκη Χατζηγεωργίου

Η εν λόγω συνέντευξή του πάντως συζητήθηκε ποικιλοτρόπως. Όχι μόνο γιατί έθεσε ευσχήμως από το κόμμα ζήτημα αναθεώρησης της καταστατικής πρόνοιας ούτως ώστε να επαναδιεκδικήσει, αλλά γιατί ανέπτυξε μία μάλλον κριτική θέση απέναντι στην Αριστερά σήμερα.

«Θέλω μια Αριστερά που να έχει την ίδια οπτική είτε έχουμε εκλογές είτε όχι. Δεν γίνεται όταν έρχονται προεδρικές να αναζητούμε κάποιον που μοιάζει και λίγο ή και πολύ με τους άλλους. Χρειαζόμαστε η Αριστερά, να έχει μια εικόνα που να ξυπνά συνειδήσεις, που να εμπνέει τα στελέχη του κόμματος αλλά και τον κόσμο. Χρειαζόμαστε η Αριστερά να ηγηθεί του πολέμου κατά της διαφθοράς. Σε όλα τα επίπεδα. Νομίζω είπα αρκετά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η «ανάσα» που πήρε το ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να αξιοποιηθεί για «πολύ σοβαρές αλλαγές». Μίλησε και για το θέμα μη συμπερίληψης του ονόματός του σε δημοσκοπήσεις κατά τις προεδρικές εκλογές, παρά το ότι προτάθηκε από στελέχη, εξηγώντας πως αυτό έγινε γιατί όπως λέχθηκε δεν είναι αρκούντως εναρμονισμένος με τις κατευθύνσεις του κόμματος.

Η εναλλακτική

Το αν η τοποθέτηση του κ. Χατζηγεωργίου εμπίπτει στο γενικότερο πιο ελεύθερο πνεύμα του ευρωβουλευτή της Αριστεράς, ή αν θέλει τη δεδομένη στιγμή να περάσει τα δικά του μηνύματα είναι ένα ζήτημα ανοικτό.

Το σίγουρο είναι πως οι σχέσεις του Τάκη Χατζηγεωργίου με την Εζεκία Παπαϊωάννου βρίσκονται στο ψύχος μετά την προεδρολογία και τη μη συμπερίληψη του ονόματός του. Η εν λόγω κριτική φέρεται να ενισχύει τόσο το τεταμένο των σχέσεων των δύο μερών, αλλά παράλληλα να ενισχύει και τις ανησυχίες κάποιων ΑΚΕΛικών κύκλων, περί τελικής ρήξης του κ. Χατζηγεωργίου με το ΑΚΕΛ και να αναζητήσει ακόμα μία θητεία στην Ευρωβουλή παραπλεύρως. Υπενθυμίζεται πως ένα νέο Κίνημα, αυτό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, βρίσκεται προ των πυλών και φιλοδοξεί να αποτελέσει την εναλλακτική Αριστερά στην Κύπρο.

Θέμα αξιοποίησής του

Πάντως στο ΑΚΕΛ αντιλαμβάνονται πως ο Τάκης Χατζηγεωργίου έχει το δικό του έρεισμα, τόσο στο ΑΚΕΛ όσο και στην κοινωνία ευρύτερα. Είναι γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο που στην Εζεκία Παπαϊωάννου μελετούν τρόπους αξιοποίησης του ευρωβουλευτή, ωστόσο, επί του παρόντος, δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής της καταστατικής πρόνοιας για επαναδιεκδίκηση από τον κ. Χατζηγεωργίου. Το αν τα δεδομένα αλλάξουν θα φανεί σίγουρα το επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το σύνδρομο του αναντικατάστατου κτυπά, κατά κανόνα, τους «επιτυχημένους»!
Ένα πράγμα όμως πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη μας: Η δημοκρατία δεν σερβίρεται αλά καρτ. Είναι βίωμα και τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου και όχι ποιηματάκι για τις σχολικές γιορτές!

Ai Em
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση