ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζωντανές οι προοπτικές διευθέτησης λέει ο Γκουτέρες στην έκθεσή του

Η συνεχής στήριξη για έναν ορίζοντα ατέρμονης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα βρίσκεται πίσω μας, όχι μπροστά μας, τονίζει

Ζωντανές εκτιμά ότι παραμένουν οι προοπτικές μιας συνολικής διευθέτησης μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεση των καλών του υπηρεσιών, ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε πριν λίγο στα μέλη του Σ.Α. Ο κ. Γκουτέρες βασίζει αυτή του την πεποίθηση στην ενημέρωση που έλαβε από την απεσταλμένη του Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά και τις επαφές του με τους δύο ηγέτες.

«Έχοντας ενημερωθεί από αυτές τις διαβουλεύσεις (ΣΣ της κ. Λουτ), καθώς και τις δικές μου συζητήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, πιστεύω ότι οι προοπτικές μιας συνολικής διευθέτησης μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού παραμένουν ζωντανές, παρά τη γνωστή ιστορία των προσπαθειών του ΟΗΕ για να φέρουν την ειρήνη μεταξύ των κοινοτήτων και υπόλοιπο έργο που πρέπει να αναλάβουν τα μέρη για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που μέχρι σήμερα έχουν παρεμποδίσει την επίλυση», αναφέρει στην έκθεσή του.

Παρατηρώ ξεκάθαρα, συνεχίζει, «ότι η συνεχής στήριξη για έναν ορίζοντα ατέρμονης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα βρίσκεται πίσω μας, όχι μπροστά μας».

Σημειώνει επίσης, «την ευρεία συναίνεση ότι ένα αμετάβλητο status quo – όπως δηλαδή η έλλειψη επίλυσης του Κυπριακού - δεν είναι βιώσιμο. Πιστεύω ότι όλοι οι Κύπριοι αξίζουν ένα κοινό μέλλον, το οποίο μόνο ένα πράγμα μπορεί να φέρει: μια διαρκής συμφωνία που θα επιτευχθεί εντός ενός ξεκάθαρου ορίζοντα».

Αναφορά κάνει ο κ. Γκουτέρες στο γεγονός ότι τα μέρη θυμούνται το πλαίσιο των έξι σημείων που πρότεινε ο ίδιος τον περασμένο Ιούνιο, και αναγνωρίζει ότι πιθανόν να χρειάζεται η διατύπωση και νέων ιδεών.

Αναγνωρίζω επίσης, λέει, «ότι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον νέες ιδέες για να καρποφορήσει μία νέα προσπάθεια». Επιπλέον, προσθέτει, «έχω τη σθεναρή πεποίθηση ότι η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, με μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης και με εστίαση στο να αδράξουμε την προθυμία των δύο πλευρών να διαπραγματευτούν. Υπό το πρίσμα αυτό, αντιλαμβάνομαι ότι είναι προς το συμφέρον των πλευρών να συμμετάσχουν σε μια τέτοια προσπάθεια και πριν ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, θα αναθέσω στην κ. Λουτ να συνεχίσει τις συζητήσεις για να εκτιμήσει την πραγματική έκταση της σύγκλισης σε βασικά θέματα και την προθυμία οι πλευρές να ενσωματώσουν νέες προτάσεις ως μέρος μιας συνολικής λύσης προς ένα κοινό μέλλον που οι ίδιοι μπορούν να οραματιστούν».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ξεκαθαρίζει πως πριν από την επανάληψη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων, «οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν πάνω στους όρους αναφοράς που θα αποτελέσουν την αφετηρία συναίνεσης για μία πιθανή διαπραγματευτική ολοκλήρωση του κυπριακού προβλήματος».

Καταλήγοντας, ο ΓΓ προτρέπει τα μέρη να κινητοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους και τη δέσμευσή τους βοηθώντας τις κοινότητές τους να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν τον στόχο μιας βιώσιμης λύσης.

«Από αυτή την άποψη, πιστεύω βαθιά στη ζωτικότητα, την ενέργεια και τη δύναμη του πληθυσμού της νήσου, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των γυναικών και της νεολαίας, και προτρέπω τη μεγαλύτερη δέσμευσή τους να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της απαραίτητης εμπιστοσύνης για να αναλάβουν τα βήματα που θα απαιτήσει μια τέτοια λύση. Ελπίζω ότι αυτές οι συζητήσεις θα μπορέσουν να οδηγήσουν και πάλι στην πλήρη ανάπτυξη των καλών μου υπηρεσιών σε ό, τι μπορεί να αποδειχθεί μια διαρκής επίλυση του κυπριακού ζητήματος», επισημαίνει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του.

Οι αναφορες σε γλωσσάρι, διελεύσεις από σημεία ελέγχου και ΑΟΖ

Όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, έτσι και τώρα ο ΓΓ των ΗΕ κάνει αναφορές σε γεγονότα που είτε βοήθησαν είτε όχι το διάλογο. Ένα από αυτά ήταν και το γλωσσάρι, που εντάσσεται μέσα στα γενικότερα πλαίσια αντιθέσεων που ανέκυψαν στην Κύπρο, όπως αναφέρει. 

Τονίζει ότι 238 δημοσιογράφοι με υπογραφές τάχθηκαν κατά, ενώ προσθέτει και τα όσα έλαβαν χώρα με τη συμφωνική ορχήστρα Κύπρου, μέλη της οποίας επρόκειτο να λάβουν μέρος στο 16ο «Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής της Βόρειας Κύπρου» που διοργανώνεται με τη συνεργασία του «προέδρου», του «πρωθυπουργού», του «υπουργείου Εξωτερικών», του «υπουργείου Τουρισμού και Περιβάλλοντος» και τη «διεύθυνση Πολιτιστικών Υποθέσεων» από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. Κάτι που τελικά δεν έγινε. 

Ο ΓΓ των ΗΕ κάνει ωστόσο αναφορές στις αυξημένες διελεύσεις από τα σημεία ελέγχου, που τις παρουσιάζει ως φαινόμενο που έχει ευρύτερα παρατηρηθεί, και οι οποίες όπως αναφέρει είναι διπλάσσιες σε αριθμό από τον Ιανουάριο πέρυσι. 

Πάντως δεν λείπουν και οι αναφορές του στο νέο γύρο γεωτρήσεων που έχει προγραμματίσει οσονούπω η Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας πως αυτές μπορεί να αποτελέσουν αιτία νέων εντάσσεων και να καταστήσουν πιο πολύπλοκες τις συνθήκες για διάλογο ανάμεσα στις πλευρές. 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:43

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:42

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X