ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:00
 

Έχασε την όρασή του ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς

Eξαιτίας της ασθένειάς του είχε διαγραφεί από τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Newsroom K

Ο σπουδαίος ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς έχασε το 90% της όρασής του, ο οποίος αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας. Η διάγνωση που έγινε πριν από λίγες μέρες έδειξε σχεδόν ολική απώλεια όρασης για τον ζωγράφο, ο οποίος ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια είχε μεγάλες δυσκολίες να ζωγραφίσει, έτσι και με τα σημερινά δεδομένα καθίσταται αδύνατο.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Δημήτρης Μυταράς ενώ το 2008 (δείτε εδώ http://www.academyofathens.gr/ecportal.asp?id=1276&nt=105&lang=1 το σκεπτικό της εκλογής το 2008)  είχε εκλεγεί στην Τάξη της Ζωγραφικής της Ακαδημίας Αθηνών, διαγράφηκε το 2013 εξαιτίας ακριβώς της ασθένειάς του στην όρασή του.
Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο ζωγράφος είχε ενημερώσει την Ακαδημία για τους λόγους απουσίας του από τις συνεδριάσεις, κάτι που ωστόσο στην Ακαδημία δεν έλαβαν υπόψη τους και τον διέγραψαν από τακτικό μέλος του ιδρύματος, σύμφωνα με άρθρο του νόμου 4398 του 1929 για τον οργανισμό της Ακαδημίας Αθηνών. Σύμφωνα με το καταστατικό της Ακαδημίας, αν κάποιο τακτικό μέλος απουσιάζει συνεχώς πλέον του έτους, χωρίς άδεια ή ειδική εντολή της κυβέρνησης, «διατηρεί μεν τον τίτλο του τακτικού μέλους, αλλά θεωρείται ως παραιτηθέν αυτής της έδρας αυτού λογιζομένης ούτως ως κενής». Μπορεί όμως να ανακαταλάβει την έδρα, εάν το ζητήσει ο ίδιος και το προτείνει η Τάξη και η Ολομέλεια, αφού ο Κανονισμός αναφέρει ότι με τρεις απουσίες του Ακαδημαϊκού από τις συνελεύσεις αυτός διαγράφεται.

Η διαγραφή του από την Ακαδημία Αθηνών τον είχε δυσανασχετήσει και είχε διερωτηθεί «αν κάποιος αρρωστήσει τον πετάνε έξω;».

Ο Δημήτρης Μυταράς σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Παρίσι, όπου σπούδασε σκηνογραφία στο École Nationale des Arts Decoratifs και εσωτερική διακόσμηση στο École des Arts et Métiers. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους και έχει λάβει πολλές διακρίσεις. Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ενώ έχει κερδίσει δύο φορές το πρώτο βραβείο στην Πανελλαδική Έκθεση Νέων (1958, 1961). Το 1999 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος απένειμε στον Δημήτρη Μυταρά  τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, ενώ το 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

ΓεΣΥ: Εμμένει στη θέση του για άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής ο ΠΙΣ

«Yπουργέ, ο ιστάμενος στα αριστερά σου γιατρός δεν επιθυμεί να δει το ΓΕΣΥ να εργάζεται, αν δεν το ...»
ΑΚΑ  |  08:53

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση