ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου

Με δύο νέα Προγράμματα για παιδιά συνεχίζει και για το 2016 τις δραστηριοτητές του

Δελτίο Τύπου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου συνεχίζει και κατά τη φετινή σχολική χρονιά τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τα Προγράμματα «Από πηλό, από γυαλί, από φωτιά, στοργή κι αγάπη» και «Θεοί και Ήρωες» για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών.

Τα προγράμματα:

1. «Από πηλό, από γυαλί, από φωτιά, στοργή κι αγάπη» (για την Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξη του Δημοτικού)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα καλεί τα παιδιά να γνωρίσουν με διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο την τέχνη της κεραμικής. Το πρόγραμμα ξεκινά με ξενάγηση στην έκθεση όπου σημαντικά έργα του καλλιτέχνη «διηγούνται» τις ιστορίες τους αφήνοντας σημειώματα στα παιδιά. Μέσω της διαδραστικής ξενάγησης, οι μαθητές μαθαίνουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την
κεραμική στην Κύπρο, τις επιρροές του καλλιτέχνη, αλλά και βασικές έννοιες όπως την εφυάλωση των κεραμικών καθώς και την διακόσμησή τους. Στη συνέχεια, ένα 'Κυνήγι Θησαυρού' ωθεί τα παιδιά να παρατηρήσουν τις αρχαιότητες στο Μουσείο Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη και να ανακαλύψουν την άμεση σύνδεση της αρχέγονης αυτής τέχνης με τη σύγχρονη
κεραμική στο νησί μας. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με εικαστική δραστηριότητα μέσα από τη δημιουργία κεραμικών με τη χρήση πηλού.

Το πρόγραμμα παρουσιάζεται στο πλαίσιο της περιοδική έκθεσης «Βαλεντίνος Χαραλάμπους. Από πηλό, από γυαλί, από φωτιά, στοργή κι αγάπη» που εγκαινιάστηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα τον Δεκέμβριο του 2015 και διαρκεί έως τον Ιούνιο του 2016.

Ο Βαλεντίνος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κύπριους καλλιτέχνες της Β’ γενιάς με διεθνή καταξίωση. Η έκθεση προβάλλει όλους τους άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε και κινείται η δουλειά του καθ’ όλη την εξηντάχρονη του πορεία με αντιπροσωπευτικά έργα.

2. «Θεοί και Ήρωες» (για την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού)
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών σε θέματα που αφορούν στα νομίσματα,
με έμφαση στη μυθολογία και την ιστορία. Το πρόγραμμα τιτλοφορείται, Θεοί και Ήρωες στο Μουσείο Ιστορίας της
Κυπριακής Νομισματοκοπίας και καλύπτει την περίοδο των κυπριακών πόλεων-βασιλείων (6ος-4ος αιώνας π.Χ.) και τα
ελληνιστικά χρόνια (330-30 π.Χ.). Στην αρχή του προγράμματος πραγματοποιείται διαδραστική εισαγωγή στο θέμα, με
παρατήρηση νομισμάτων και αφήγηση μύθων. Στη συνέχεια, τα παιδιά εξερευνούν τα νομίσματα στον χώρο του Μουσείου με τη βοήθεια εκπαιδευτικού τετραδίου. Η εμπειρία αυτή στοχεύει στην ανάπτυξη μια σειράς δεξιοτήτων όπως η παρατήρηση, η ανάλυση, η ανάκληση γνώσεων, η ομαδική εργασία, η συζήτηση και η δημιουργικότητα. Μετά τη δράση στο Μουσείο τα παιδιά με βάση τα ερεθίσματα που βίωσαν, λαμβάνουν μέρος σε δημιουργική δραστηριότητα σχεδιάζοντας δικό τους νόμισμα.

Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν και διαρκούν συνολικά 90 λεπτά και θα διεξάγονται δύο προγράμματα κάθε ημέρα. Το πρώτο πρόγραμμα θα ξεκινά στις 08:00 και το δεύτερο στις 10:30 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου.

Πληροφορίες: Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Έλενα Ευθυβούλου στο τηλέφωνο 22 128182.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ