ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος Πάφος 2017

Θα πραγματοποιηθεί το 2017 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 προκηρύσσει την πρώτη εθνική διαγωνιστική πλατφόρμα Μονοδράματος από Κύπριους δημιουργούς ή ξένους κάτοικους της Κύπρου.

Το 2015 η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Κύπρο, στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου, την 1η Πλατφόρμα Διεθνούς Μονοδράματος, παρουσιάζοντας σημαντικές παραστάσεις από το εξωτερικό. Η πρώτη διοργάνωση στόχευε στη γνωριμία του κοινού της Κύπρου με το θεατρικό αυτό είδος που αναπτύσσεται γοργά τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.

Η διοργάνωση αυτή με επιμελητή τον σκηνοθέτη και θεατρολόγο Μηνά Τίγκιλη, ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο στο International Monodrama Forum του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ι.Τ.Ι.), στόχευε εξαρχής στην καθιέρωση ενός θεσμού που θα οδηγήσει, στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος το 2017. Η Κύπρος, ως σταυροδρόμι πολιτισμών, προσφέρει στον Οργανισμό Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 το προνομιακό πεδίο για την καθιέρωση μιας τόσο σημαντικής γεωγραφικά, οικονομικά και τουριστικά – θεατρικής και καλλιτεχνικής διοργάνωσης για το νησί μας.

Μετά και τη θετική ανταπόκριση του κοινού στις παραστάσεις της 1ης Πλατφόρμας Μονοδράματος τo 2015, η διοργάνωση της φετινής Πλατφόρμας θα περιλαμβάνει παραστάσεις Μονοδράματος από καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στην Κύπρο ή Κύπριους που ζουν και δημιουργούν στο εξωτερικό, ορίζεται για το 2016 τον Μάιο.

Πλατφόρμα Μονοδράματος 2016

Το Μονόδραμα διαφοροποιείται από το μονόλογο ως αυτόνομο είδος θεάτρου, αφού σε αυτό μπορούν να ερμηνευθούν από έναν μόνο ηθοποιό, περισσότεροι ρόλοι του ενός. Ξεκινώντας δειλά-δειλά από τη Βόρεια Ευρώπη στα τέλη του 20ού αιώνα, κατέκτησε τη θεατρική σκηνή πολλών χωρών συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία μέχρι σήμερα με γοργούς ρυθμούς. Αναγνωρίζοντας το ως ένα αυτόνομο θεατρικό είδος τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερες χώρες δημιουργούν και καθιερώνουν Εθνικά και Διεθνή Φεστιβάλ, εντός και εκτός Ευρώπης, με χαρακτηριστικά παραδείγματα φεστιβάλ σε Μ. Βρετανία, Τουρκία, Κόσοβο, Λουξεμβούργο, Ρωσία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.

Η φετινή διοργάνωση στοχεύει στην προβολή και προώθηση του Μονοδράματος ως μορφή σημαντικής έκφρασης της θεατρικής δημιουργίας, στην άρτια παρουσίαση νέων δημιουργιών, αλλά και στην προώθηση της Κυπριακής δημιουργίας στο εξωτερικό.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 προσκαλεί νέες παραγωγές μονοδράματος ή παραγωγές που δεν παρουσιάστηκαν στην Πάφο από δημιουργούς ή θεατρικά σχήματα στην Πάφο από τις 24 μέχρι και 31 Μαΐου 2016 σε διάφορους χώρους στο κέντρο της Πάφου.

Διεθνές ΦΕστιβάλ Μονοδράματος 2017

Από τις παραστάσεις του 2016, θα επιλεγούν οι δύο καλύτερες για να συμμετάσχουν στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος που θα πραγματοποιηθεί το 2017 στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Την ευθύνη της επιλογής θα έχει τριμελής επιτροπή που θα αποτελείται από προσωπικότητες του θεατρικού γίγνεσθαι.

Δυνατότητα συμμετοχής έχουν θεατρικά σχήματα, ομάδες και δημιουργοί παραστάσεων Μονοδράματος που μπορούν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη παράσταση στην ελληνική, τουρκική ή αγγλική γλώσσα, με απλές τεχνικές προδιαγραφές. Παραστάσεις και σε άλλες γλώσσες γίνονται δεκτές αν διαθέτουν υπερτιτλισμό στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα.

Τα έργα μπορεί να έχουν παρουσιαστεί εκτός Πάφου κατά την περίοδο 2014/15. Η χρονική διάρκειά τους δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 45’, ούτε να υπερβαίνει τα 65’. Η επιλογή των προτάσεων θα γίνει από τριμελή επιτροπή που συμπεριλαμβάνει εκπρόσωπο του Οργανισμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, τον Επιμελητή της διοργάνωσης και μια προσωπικότητα από τον ευρύτερο θεατρικό χώρο.

 

Πληροφορίες

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 2016 τα πιο κάτω:
1. Δήλωση ενδιαφέροντος
2. Στοιχεία και περίληψη της παράστασης
3. Βιογραφικά των συντελεστών
4. Οπτικό υλικό σε μορφή DVD, ή σχετικό σύνδεσμο (link) εαν υπάρχει


*Σε περίπτωση που πρόκειται για καινούργια δουλειά οι δημιουργοί καλούνται να επισυνάψουν οπτικό και άλλο υλικό από προηγούμενες τους δουλειές.

Θα παραχωρηθεί βασική τεχνική υποστήριξη, 1 επιπλέον ημέρα για στήσιμο και πρόβα καθώς και ενιαία προβολή και διαφήμιση. Θα καταβληθεί ως ελάχιστη αμοιβή το ποσό των 700 ευρώ και θα προσφερθεί διαμονή σε ειδικές τιμές.

Για περισσότερες πληροφορίες και αποστολή υλικού επικοινωνήστε με την Συντονίστρια Προγράμματος του Οργανισμού, Νάταλη Αναστασίου: 2695 5169 – n.anastasiou@pafos2017.eu

 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ