ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απελευθερωτικές συντεταγμένες «πέρα από το ροζ και το γαλάζιο»

Όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά: Ομιλία στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο Εγκώμιο Πόλιτιστικό Κέντρο θα επιχειρηθεί η αναζήτηση και η χάραξη των απελευθερωτικών συντεταγμένων πέρα από το (κοριτσίστικο) ροζ και το (αγορίστικο) γαλάζιο. Πλοηγός σε αυτή την ωραία «αναζήτηση» θα είναι η καθηγήτρια παιδαγωγικής σχολής του ΑΠΘ Δήμητρα Κογκίδου, το βιβλίο/ έρευνα της οποίας με τίτλο «Πέρα από το ροζ και το γαλάζιο» – εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 2015 – θεωρείται η ακριβέστερη επί του θέματος ελληνικής προέλευσης «πυξίδα» που δημιουργήθηκε ποτέ.

Πότε/πού:  Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, ώρα 7:00 μ.μ., στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο.

 

Τι θα συζητηθεί

Η υπέρβαση της κυρίαρχης αντίληψης/ κοινωνικής κατασκευής που υποβάλλεται από τα «κοριτσίστικα» παιχνίδια, την κοριτσίστικη ένδυση, αλλά και από πολλά άλλα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο για τα μικρά κορίτσια, δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Οι ροζ ευάλωτες πριγκίπισσες που περιμένουν τον γενναίο πρίγκιπα για να τις σώσει και να τους χαρίσει χαρά και ευτυχία τείνουν να είναι αντιληπτές ως ο ένας και μοναδικός πάγιος κοριτσίστικος ρόλος/ χαρακτήρας, όχι μόνο στα μικρά κορίτσια και αγόρια αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων. Πόσο μάλλον σε χώρες με παγιωμένες πριγκιπικές εμμονές όπως καλή ώρα η Κύπρος μας, όπου ακόμα και στον χώρο της σοβαρής λεγόμενης πολιτικής πρωταγωνιστεί πρόσωπο δηλωμένο ως «πρίγκιπας».

Επιβάλλεται να σημειωθεί ότι τα εμπνευσμένα κυρίως από παραμύθια προϊόντα που υποβάλλουν την ως άνω κυρίαρχη αντίληψη μεταφέροντας στα μικρά κορίτσια το μήνυμα ότι είναι πριγκίπισσες, είναι άκρως δελεαστικά και για τους γονείς μιας και επενδύουν στην βαθιά ανάγκη – προϊόν της αγάπης τους για το παιδί τους να θέλουν να «αντιλαμβάνονται» το κοριτσάκι τους εύθραυστο και ξεχωριστό σαν πριγκίπισσα. Ο μόνος δρόμος/ τρόπος αποφυγής της υποταγής σε αυτό το ισχυρότατο δέλεαρ είναι η γνώση. Εκκινώντας από τα πολύ στοιχειώδη που αφορούν καθαυτό τον χαρακτήρα στις ιδιαιτερότητες του οποίου το κοριτσάκι τους από την πλέον ευάλωτη ηλικία του υποβάλλεται. Τα ενδιαφέροντα μιας κλασικής (των παραμυθιών και των παιχνιδιών) πριγκίπισσας είναι εστιασμένα αποκλειστικά στον καλλωπισμό, καθώς η ομορφιά και η ευγενική συμπεριφορά είναι τα μόνα εφόδια που χρειάζεται στη ζωή, δεδομένου ότι ο τελικός προορισμός της είναι ο γάμος με έναν «προστάτη» πρίγκιπα. Δεν χρειάζεται ποτέ να αναλάβει ευθύνη του εαυτού της, ο παραμυθένιος ρόλος της δεν εμπεριέχει τούτη την κρίσιμη για την αληθινή ζωή διάσταση, πάντοτε στα παραμύθια είναι ο πρίγκιπας αυτός που τη σώζει από κάθε κακό.

Οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης κοινωνικής κατασκευής που υποβάλλεται από τα ευάλωτα χρόνια της παιδικής ηλικίας, στη διαμόρφωση της ενήλικης ταυτότητας και των ενήλικων επιλογών, μπορεί να είναι έως και καταλυτική. Μια πολύ μεγάλη σειρά επιστημονικών ερευνών (σε Ευρώπη και ΗΠΑ) τα τελευταία 20 χρόνια, έχει με τρόπο αδιάψευστο καταδείξει ότι ο έμφυλος διαχωρισμός των παιχνιδιών (σε κοριτσίστικα και αγορίστικα) είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τους κυρίαρχους στον κόσμο μας διαχωρισμούς και ανισότητες όλων των επιπέδων. Σε πολύ απλά λόγια, ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος και δικαιότερος, θα ήταν πιο απελευθερωμένος – σε αυτό όλες οι επιστημονικές έρευνες συγκλίνουν – αν όλα τα παιχνίδια θεωρούνταν κατάλληλα για όλα τα παιδιά.
Αντώνης Σκορδίλης

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση