ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πέθανε ο Ουμπέρτο Έκο

Ο μεγάλος Ιταλός στοχαστής που εκσυγχρόνισε τον παγκόσμιο πολιτισμό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο Ιταλός φιλόσοφος, γλωσσολόγος, και συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο.

Είχε γεννηθεί στην πόλη Alessandria το 1932. Καθηγητής Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια από το 1975. Εργάστηκε στην Κρατική Ιταλική Τηλεόραση (διευθυντής πολιτιστικού τμήματος) μέχρι το 1959, οπότε και έχασε τη δουλειά του. Τον ίδιο χρόνο έγινε γενικός επιμελητής του μη λογοτεχνικού τομέα του εκδοτικού οίκου Bompiani στο Μιλάνο και άρχισε να γράφει τη στήλη «Diario Minimo» στην εφημερίδα «Il Verri».

Ο Ουμπέρτο Έκο κατάφερε μέσω της αρθρογραφίας του να εισαγάγει στην κουλτούρα των Ιταλών τη σημασία της γλώσσας, καθώς και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα.

Ο Έκο ήταν συγγραφέας πολλών μελετών και δοκιμίων, που έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε πολλές γλώσσες. Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1965, ενώ το πρώτο του μυθιστόρημα (Το όνομα του Ρόδου) το 1980, και τιμήθηκε με το βραβείο Strega (1981), και το Medicis Etranger (βραβείο που δίνεται στον καλύτερο ξένο λογοτέχνη στη Γαλλία) το 1982.

Μυθιστορήματά του ήταν τα (Το όνομα του Ρόδου - 1980, Το Εκκρεμές του Φουκώ - 1988, Το νησί της προηγούμενης μέρας - 1994, Μπαουντολίνο - 2001, Η μυστηριώδης φλόγα της βασίλισσας Λοάνα - 2006, Το κοιμητήριο της Πράγας - 2010, Το φύλλο μηδέν- 2015).

To όνομά του ακούστηκε πολλές φορές για το βραβείο Νόμπελ χωρίς να καταφέρει ποτέ να το κερδίσει.

(Με Στοιχεία από Il Fatto Quotidiano)

 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση