ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρωτοπόρο το Ινστιτούτο Κύπρου στις Επιστήμες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Αναπτύσσει έξι πανευρωπαϊκές ερευνητικές υποδομές μεγάλης κλίμακας και ζωτικής σημασίας

ΚΥΠΕ

Το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία (ΕΚΕΤΑ) του Ινστιτούτου Κύπρου θα συμμετέχει σε έργο που στόχο έχει την ανάπτυξη πανευρωπαϊκών ερευνητικών υποδομών μεγάλης κλίμακας.

Το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Φόρουμ Ερευνητικών Υποδομών (ESFRI) εγκαινίασε τα νέα εγκεκριμένα προγράμματά του για την ανάπτυξη πανευρωπαϊκών ερευνητικών υποδομών μεγάλης κλίμακας. Μεταξύ των έξι έργων που επιλέχθηκαν είναι το E-RIHS (Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή για Επιστήμες Πολιτιστικής Κληρονομιάς), που θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των αναγκών των ευρωπαϊκών ερευνητικών κοινοτήτων, αναγνωρίζοντας τις Επιστήμες Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως κορυφαία ερευνητική προτεραιότητα στην Ευρώπη.

Το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία (ΕΚΕΤΑ) του Ινστιτούτου Κύπρου είναι ένας από τους εταίρους σε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα. Μαζί με άλλες 17 ευρωπαϊκές χώρες, η Κύπρος έγινε ιδρυτικό μέλος του E-RIHS, που σήμερα συγκεντρώνει πάνω από 80 κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα και εγκαταστάσεις για επιστημονική μελέτη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ευρώπη.

Το Ινστιτούτο Κύπρου θα συμβάλει στην επιτυχία του E-RIHS εδραιώνοντας και εμπλουτίζοντας συνεχώς τις ικανότητές του, που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία επτά χρόνια μέσα από την επιτυχή υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, όπως των: STARLAB (κινητή υποδομή για επιστημονική μελέτη Αρχαιολογικών μνημείων και ευρημάτων), ΑΡΙΑΔΝΗ (ερευνητική υποδομή για την ανταλλαγή αρχαιολογικών δεδομένων), ARCLAND (προώθηση χρήσης της τηλεπισκόπησης και ψηφιακής τεκμηρίωσης στην αρχαιολογία) και GRAVITATE (3D επανασυναρμολόγηση και αποκατάσταση αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς).

Το E-RIHS, προσθέτει η ανακοίνωση, αναγνωρίζει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του Ινστιτούτου Κύπρου στην κοινοπραξία ως αντιπροσώπου της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Ευρώπης σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και ως εκ τούτου ως ερευνητικού κέντρου σημείου αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή. Ο ρόλος του ΙΚυ είναι ζωτικής σημασίας στην ανάπτυξη της έρευνας, στην παραχώρηση πρόσβασης σε ερευνητικές υποδομές και στην περιοδική κατάρτιση νέων ή έμπειρων ερευνητών και φοιτητών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση