ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

To μικρό φεστιβάλ αρχαίου δράματος επιστρέφει

Το ΜΙΤΟΣ και το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ προσκαλούν κοινό στην 4η εκδοχή του φεστιβάλ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ ενώνουν δυνάμεις για την επαναφορά του μικρού φεστιβάλ αρχαίου δράματος. To Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για τρεις συνεχόμενες χρονιές στο Παλιό Ξυδάδικο με πρωτοβουλία του ΜΙΤΟΣ και είχε στόχο τη δημιουργία μιας ετήσιας πλατφόρμας θεατρικών παραστάσεων σε κλειστό χώρο. Παρουσίασε σύγχρονες προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος στη διάρκεια της δράσης του και ανέπτυξε ένα πρόγραμμα πολύπλευρο και άμεσο.

Για την 4η εκδοχή του φεστιβάλ, το ΜΙΤΟΣ και το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ προσκαλούν κοινό και συμμετέχοντες καλλιτέχνες να προβληματιστούν γιατί μας αφορά το αρχαίο δράμα και τα θέματα που αντλούνται από την αρχαία ελληνική δραματουργία, το βαθμό στον οποίο το αρχαίο δράμα έχει επηρεάσει και συνεχίζει να εμπνέει σύγχρονους δημιουργούς και, τέλος, τους προβληματισμούς που θέτει στα πολύ κρίσιμα πια ζητήματα της ταυτότητας και της καταγωγής, της μνήμης και της παράδοσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

  • Κυπριακή Πλατφόρμα Αρχαίου Δράματος
    Τρεις καινούργιες αναγνώσεις των κειμένων του αρχαίου δράματος από νέους Κύπριους δημιουργούς:

    Ι. Ψάχνοντας τον Αίαντα ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΓΑ & ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

    Μια ανοιχτή πρόβα-παράσταση που ως σκοπό έχει να ανθολογήσει την προσωπικότητα του αρχαίου τραγικού Σοφοκλή καθώς και του έργου του Αίαντας. Σκηνοθεσία: Στέλιος Ανδρονίκου. Συμμετέχουν :Δημήτρης Σπύρου, Στέλιος Ανδρονίκου, Στέλιος Κυπριανού

    ΙΙ. Προμηθέας, εικόνα 1 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗΣ

    Με το δώρο του Προμηθέα ο άνθρωπος μετατοπίζεται στο επίκεντρο του τραγικού γεγονότος. Κατά την προσπάθεια του ανθρώπου να ορίσει τον καινούργιο χώρο που του ανατέθηκε, το φως θα μετατραπεί από ύλη προς χρήση σε μια νέα καταστατική υπαρξιακή συνθήκη. Σύλληψη - σκηνοθεσία - σκηνική εγκατάσταση: Στέφανος Δρουσιώτης. Επί σκηνής: Προκόπης Αγαθοκλέους

    ΙΙΙ. NARcissus: ύβρις/ θρήνος ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΡΟΔΟΣΘΕΝΟΥΣ

    Μια σπουδή στο θρήνο για 3 γυναικείες φωνές και αφηγητή/ κιθαρίστα. Το μοιρολόι από τις ερμηνεύτριες επαναπροσδιορίζεται φιλτραρισμένο μέσα από τον μύθο του Νάρκισσου και της Ηχούς (Οβίδιος). Με τους Κατερίνα Αντρέου, Έλλη Αλωνεύτου, Julia Πέτρου-Μιχαηλίδου, Νεκτάριος Ροδοσθένους. 

        6 Μαΐου Θέατρο Ριάλτο

  • Ηλέκτρα RICHARD STRAUSS. THE MET: LIVE IN HD

    Η φλογερή τραγωδία, βασισμένη στη διασκευή της ομώνυμης τραγωδίας του Σοφοκλή από τον Hugo von Hofmannsthal, με επικεφαλής τη Nina Stemme στον ρόλο της εμμονικής πριγκίπισσας που διψά για εκδίκηση. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

      7 Μαΐου Θέατρο Ριάλτο

  • Ήμουν η Λυσιστράτη ΑΝΤΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Ένα νέο Κυπριακό «κείμενο για τη σκηνή» που μεταφέρει τη Λυσιστράτη στο σήμερα. Επανέρχεται με τη συνειδητοποίηση της αποτυχίας της να σταματήσει τον πόνο του πολέμου, και βιώνει την ματαιότητα. Γίνεται κριτική, σκληρή με τον εαυτό της, τους αγαπημένους της, με τον έρωτα και την ίδια τη ζωή. 

    7 Μαΐου Πρώην πολυκατάστημα E & S (Οδός Ανεξαρτησίας, Λεμεσός)
  • Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα: Ιστορική Μνήμη και Αμνησία
    ΜΑΓΔΑΛΕΝΑ ΖΗΡΑ, ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
    Παρουσίαση υπό μορφή διάλεξης.
    Είσοδος Ελεύθερη

    8 Μαΐου Παλιό Ξυδάδικο

  • Ορέστης του Ευριπίδη
    ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΧΩΡΟΣ
    Μετά τη μητροκτονία τα τραγικά αδέρφια προσπαθούν να ξεφύγουν, ενώ η βία κυριαρχεί παντού. Στην παρηκμασμένη Αθήνα του Πελοποννησιακού πολέμου ο Ευριπίδης μιλά για τη δημοκρατία που φθίνει και πειραματίζεται πάνω στα όρια της τραγωδίας. Η παράσταση του σκηνοθέτη Σίμου Κακάλα, σε μετάφραση Γιάννη Τσαρούχη, δίνει έμφαση στο σκηνικό παιχνίδι και τη θεατρική σύμβαση.

    8, 9 Μαΐου Θέατρο Ριάλτο


  • Ανοικτή συζήτηση: «Γιατί αρχαίο δράμα;»
    Οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο μικρό φεστιβάλ αρχαίου δράματος να συζητήσουν γιατί μας αφορά το αρχαίο δράμα και τα θέματα που αντλούνται από την αρχαία ελληνική δραματουργία.
    Είσοδος Ελεύθερη

    9 Μαΐου 18:00 (120’) Παλιό Ξυδάδικο

 

  • I. 30΄ Ορέστης – Ισμήνη - ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΡΟΔΙΑ ΒΟΜΒΟΛΟΥ
    Ο Ορέστης και η Ισμήνη συναντιούνται για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή προκειμένου να πάρουν μια σημαντική απόφαση μέσα σε 30 λεπτά. Με τους Μαρίνα Αργυρίδου και Έκτορα Λιάτσο.
  • II. Κλυταιμνήστρα, αυτοβιογραφούμενη - ΑΥΓΗ ΛΙΛΛΗ, ΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ
    Πόσο ένοχη μπορεί να είναι τελικά μια δολοφόνος; Σε ένα διαχρονικά αιματηρό σκηνικό, ένα σφαγείο, η Κλυταιμνήστρα, εν μέσω οργής, πόνου και θλίψης, συνθέτει με τον μονόλογό της μια εν δυνάμει αυτοβιογραφία. Σε αυτό το διαδραστικό θεατρικό performance, που ενσωματώνει video art, video mapping και σχεδιασμό ήχου, η μυθική ηρωίδα εκφέρει “ελεύθερα” το λόγο της (και τους ποιητικούς λόγους της) απαγκιστρωμένη από τον χρόνο. Τον μονόλογο της Κλυταιμνήστρας συνθέτουν αποσπάσματα από έργα των Αισχύλου, Στ. Βαβούρη, Κ. Δημουλά, Γ. Ρίτσου, Γ. Σεφέρη και Κ. Χαραλαμπίδη.

    10 Μαΐου Παλιό Ξυδάδικο, Mικρή Πλατφόρμα



Πληροφορίες: www.rialto.com.cy / Τηλ. 77777745

 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση