ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

50 Χρόνια Συλλογής Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα

Ένα όραμα που υλοποιήθηκε με τη δημιουργία του Μουσείου Τεχνών Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα

Newsroom K

Εγκαινιάζεται σήμερα η θεματική έκθεση της 50ετίας της Γκαλερί Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα. Η συλλογή της οικογένειας Ζαμπέλα ξεκίνησε το 1966 με πρώτο έργο, Το Κάρο από τον Έλληνα καλλιτέχνη Δημήτρη Άνθη. Το όραμα τους υλοποιήθηκε με τη δημιουργία του Μουσείου Τεχνών Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα το 2012 με στόχο τη θεμελίωση και ανάδειξη της Κυπριακής τέχνης σε ένα ευρύ κοινό, τοπικό και διεθνή. Στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου ο επισκέπτης αναβιώνει καλλιτεχνικά ρεύματα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, και πιο έντονα την κυπριακή κουλτούρα μέσω Κυπρίων εικαστικών. 

Θεματική Έκθεση

Νέα έργα από τη συλλογή θα παρουσιαστούν ως μέρος της 50ής επετείου. Τα έργα αντιπροσωπεύουν δύο θεματικές, τη μητρότητα και παράλληλα έργα καλλιτεχνών δύο γενεών με σχέση γονέα - παιδιού. Στη γκαλερί του Μουσείου παρουσιάζονται έργα Κυπρίων καλλιτεχνών με μόνη εξαίρεση σημειωτέο σχέδιο από τις αρχές του 20ου αιώνα του Έλληνα ζωγράφου, Γεώργιου Γουναρόπουλου. Οι Κύπριοι καλλιτέχνες αντιπροσωπεύουν τους πρωτεργάτες της κυπριακής τέχνης και ενεργούς σύγχρονους εικαστικούς. Παρουσιάζονται έργα των Κώστα Αβερκίου,Ανδρέα Ασπρόφτα,Φίλιππου Γιαπάνη,Γεώργιου Γουναρόπουλου,Αδαμάντιου Διαμαντή,Ανδρέα Εφεσόπουλου, Βίκτωρα Ιωαννίδη,Στέφανου Καράμπαμπα,Γιώργου Κοτσώνη,Λουκίας Νικολαΐδου, Κώστα Οικονόμου, Μελίνας Σουκιούρογλου, Μίκη Φοινικαρίδη και Φώτου Χατζησωτηρίου.

Η ιδρύτρια του Μουσείου Λουκία Ζαμπέλα αναφέρει ότι σε κάθε ένα από τα έργα της συλλογής ταύτιζε τον εαυτό της με τη μητρική φιγούρα που απεικονιζόταν. Στόχος, άλλωστε στη ζωή της ήταν να είναι μια καλή μητέρα για τις τρεις κόρες της.

Στην έκθεση με αυτή τη θεματική εκτίθενται έργα καλλιτεχνών με σχέση γονέα – παιδιού. Πρόκειται για μια ώθηση όπου προκύπτουν δυαδικοί παραλληλισμοί μέσω σύγκρισης. Με γενική αρχή τον τίτλο Παράλληλα παρουσιάζονται έργα των Νίτσας Χατζηγεωργίου, Μυρτώς Μαρκίδου, Νίκου - Πωλ Κουρούσιη, Στας - Μάργκαρετ Παράσκου, Τάσου και Καίτης - Πάνου Στεφανίδη, Νίκης Μαραγκού και Κατερίνας Ατταλίδου.

Με επιλογή έργων της συλλογής δημιουργείται ένας διάλογος μεταξύ των δυαδικών εισηγήσεων. Αναπόφευκτα, εντοπίζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των συνθέσεων. Η βασική ιδέα της έκθεσης είναι ο τρόπος με τον οποίο ο γονέας-καλλιτέχνης μετέδωσε στο παιδί του, την επόμενη γενιά, την εικαστική γλώσσα για να εκφράζεται με ένα δικό του ανεξάρτητο τρόπο.

Η μόνιμη συλλογή θα είναι ανοικτή στο κοινό για να διακρίνει τη πολυμορφία τεχνοτροπιών, η οποία εκφράζεται μέσα από τις τσιμεντογραφίες του Χριστόφορου Σάββα, το μπατίκ του Glyn Hughes, τη τρισδιάστατη σύνθεση ποικίλων υλικών του Στας Παράσχου, τις ναΐφ λαϊκές αναπαραστάσεις του Μιχαήλ Χρ. Κάσσιαλου, χαρακτικά του Πάμπλο Πικάσο και Σαλβαδόρ Νταλί μεταξύ άλλων. Επίσης, ο Θεόδωρος Ράλλης, Αλέξανδρος Αλεξανδράκης και Κωνσταντίνος Βολανάκης αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα μέσα από τα έργο τους τη νεοκλασική και ρεαλιστική αισθητική του 19ου αιώνα.

Το Μουσείο Τεχνών Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα βρίσκεται έξω από τα τείχη της Λευκωσίας, στο Καϊμακλί. Μέρος της συλλογής στεγάζεται σε ένα μοντέρνο αρχιτεκτονικό κτίριο από τον Άθω Δίκαιο και τους συνεργάτες του, συνδυάζοντας τη σύγχρονη με την Κυπριακή παραδοσιακή αρχιτεκτονική που διατηρείται μέχρι σήμερα στην περιοχή. Μια ενδιάμεση γέφυρα, μέρος του νέου κτιρίου του 2012, τονίζει επίσης την αξιοσημείωτη τοποθεσία του Μουσείου η οποία έχει θέα την οροσειρά του Πενταδακτύλου.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στις 20:00.

Μειωμένο εισιτήριο (4 ευρώ) για τις υπόλοιπες μέρες μέχρι τις 30 Ιουλίου

18 Μαΐου - 30 Ιουλίου 2016  

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Πρέσβειρα Αιγύπτου: Νέα ώθηση για διμερείς σχέσεις η επίσκεψη Σίσι

«Chair of the EP Subcommittee on Human Rights, Pier Antonio Panzeri (S&D, IT) during the EP plenary debate ...»
Doros Polykarpou  |  14:24

Pressing σε Νικόλα για τη Διζωνική ασκεί ο Βότσης

«Ευτυχώς υπάρχουν και όσοι έκλεισαν τα αυτιά τους στις Σειρήνες και δεν ακολουθούν τον πορφυρογέννητο ...»
Χριστίνα Λοϊζίδου  |  15:53

Επιτελείο Νικόλα: ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ παραπλανούν τον λαό

«ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ… ΔΙΖΩΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ Όταν διαλύονται τα εθνικά σύνορα μεταξύ των αδελφών κρατών της Ευρωπαϊκής ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α, Μ.Α.  |  19:07

Εξευτελιστική μεταχείριση Π. Νεοκλέους λέει η Επ. Διοικήσεως

«Molis girisa apo UK poy spoudaza polla xronia kai prospatho na katalabo ti exei paei lathos me tin patrida ...»
Jenny Nikolaou  |  10:40

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Το θεατρικό κείμενο είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Θέατρο Ντούμπροβκα στη Μόσχα

Θέατρο... «Nordost»

Με μία επιτυχημένη πορεία στα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου, το θέατρο VERSUS, ανεβάζει φέτος για δεύτερη φορά, την πολυσυζητημένη ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης (αριστερά) με τους Αλεξάντερ Πέιν και Φαίδωνα Παπαμιχαήλ.

Ο μικρόκοσμος της ΕΡΤ...

Φεστιβάλ των δύο κόσμων θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της διεθνούς κινηματογραφικής διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΣΙΝΕΜΑ