ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανακαλύφθηκε αρχαίος τάφος στην Πάφο

Φαίνεται να έχει παραβιαστεί στο παρελθόν, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο πλαίσιο εργασιών για άρση παρανομιών και για καθαριότητα, που διενεργεί ο Δήμος Πάφου, εντοπίστηκε τάφος, ο οποίος φαίνεται να έχει παραβιαστεί στο παρελθόν, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Ο Ευστάθιος Ράπτου, Αρχαιολογικός Λειτουργός, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα επισκεφτεί το χώρο εντός της ημέρας για να αξιολογήσει όλα τα ευρήματα. Όπου εντοπίζονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα γίνονται παρεμβάσεις και μετατροπές στο σχέδιο όπως έγινε και με τις εργασίες του ΣΑΠΑ, εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Ράπτου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων γνωρίζει ότι στην περιοχή της Κάτω Πάφου υπάρχουν πολλοί τάφοι, ένας από αυτούς βρίσκεται κατά μήκος της Λεωφόρου Ποσειδώνος και φυλάσσεται σε γυαλί ενώ στο χώρο έχει τοποθετηθεί καγκελόπορτα και ειδικός φωτισμός ώστε να μπορούν να το βλέπουν διερχόμενοι επισκέπτες στην περιοχή.

Ο κ. Ράπτου είπε ότι ο συγκεκριμένος τάφος ανήκει στην Ελληνορωμαϊκή περίοδο μεταξύ του 3ου με 2ου αιώνα π.Χ. και 2ου με 3ου αιώνα μ.Χ.

Σύμφωνα με τον Αρχαιολογικό Λειτουργό και η ανάπλαση στο κέντρο της Πάφου στην περιοχή του Δημαρχείου έφερε στο φως πολύτιμα ευρήματα αφού στην περιοχή είχαν εντοπιστεί έξι αρχαίοι τάφοι. Οι δύο τάφοι ανήκουν στην Ελληνορωμαϊκή περίοδο και ήταν συλημένοι.

Ο τρίτος τάφος εντοπίστηκε απέναντι από το Δημαρχείο της Πάφου κοντά στο χώρο που στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Σε αυτόν έχουν εντοπιστεί αγγεία της Ελληνιστικής Περιόδου, όπως είπε.

Ο κ. Ράπτου είπε πως εξετάζεται κατά πόσο σημαντικά κτίρια της Πάφου είναι κτισμένα πάνω σε αρχαίο νεκροταφείο, σημειώνοντας πως τα κτίρια αυτά έχουν κτιστεί στις δεκαετίες του `30 και του `40.

Την εποχή εκείνη, συνέχισε, αφενός μεν δεν υπήρχαν τα σκαπτικά μέσα για να γίνει ανίχνευση αρχαιοτήτων και αφετέρου δεν υπήρχε και η τεχνογνωσία.

Από τα μέχρι στιγμής ευρήματα, είπε ο κ. Ράπτου, προκύπτει ότι οι κάτοικοι της Πάφου ήταν εύποροι με έντονες καλλιτεχνικές τάσεις.

Ο ένας από τους τάφους που βρέθηκαν στην περιοχή του Δημαρχείου της Πάφου, συνέχισε, είναι αρκετά μεγάλος και περιέχει τοιχογραφίες εφάμιλλες αυτών που συναντούμε στους Τάφους των Βασιλέων.

Θα πρέπει, συνέχισε, να φροντίσουμε ούτως ώστε, να γίνουν οι ανάλογες διευθετήσεις ώστε ο τάφος αυτό να μπορεί να εκτεθεί στο κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X