ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σατιρικό: Σταματάμε κάθε συνεργασία με τον ΘΟΚ μετά από 33 χρόνια

Ανακρίβειες και ψεύδη σχολιάζει ο ΘΟΚ τα όσα αναφέρει στην ανακοινωσή του το Σατιρικό

ΚΥΠΕ

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Σατιρικού Θεάτρου και ΘΟΚ μετά και την ανακοίνωση του πρώτου σχετικά με τα όσα τεκταίνονται στο θεατρικό τοπίο. Οι άνθρωποι του Σατιρικού Θεάτρου καταλόγιζαν στον ΘΟΚ πρακτικές που υπονομεύουν τα ελεύθερα θέατρα και του καταλόγιζε ιδιοτέλεια στην Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία με τη βαθμολογία της για το έργο του Μιχάλη Πασιαρδή «Σα’ ναν εχτές» που ανέβασε το Σατιρικό ουσιαστικά μείωσε το ποσό επιχορήγησης του Σατιρικού, αφού το Δ.Σ. του ΘΟΚ απέκοψε το μπόνους των 4 χιλιάδων ευρώ.

Το Σατιρικό Θέατρο στην ανακοίνωσή του δήλωσε ότι μετά από 33 χρόνια τερματίζει κάθε συνεργασία του με τον ΘΟΚ και παρακαλεί την κυβέρνηση αλλά και τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να υλοποιήσουν τον φορέα για το Ελεύθερο Θέατρο, που ήταν στα σχέδια των τριών τελευταίων κυβερνήσεων.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου αντέδρασε και σημερινή παρέμβασή του αναφέρει ότι η ανακοίνωση του Σατιρικού Θεάτρου «βρίθει από ανακρίβειες και ψεύδη», εκφράζοντας τη λύπη του για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Ο ΘΟΚ σύμφωνα με τη δική του ανακοίνωση παραμένει προσηλωμένος στην προσπάθειά του να βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει τα θεατρικά δρώμενα στην Κύπρο. Δηλώνει δε ότι όχι μόνο δεν ανταγωνίζεται τα ιδιωτικά θέατρα αλλά παλεύει να πείσει την Πολιτεία για την ανάγκη περαιτέρω στήριξης της Τέχνης του Θεάτρου στην Κύπρο.

Μάλιστα, ο ΘΟΚ λέει ότι η εξαγγελία του Σατιρικού να τερματίσει κάθε σχέση με τον οργανισμό «σημαίνει πως το Σατιρικό Θέατρο δεν επιθυμεί να επιχορηγείται πλέον από τον ΘΟΚ, τότε κονδύλι ύψους €63,915 (€18,915 για την παραγωγή ‘‘Κουαρτέτο για 2’’ και €45,000 για την παραγωγή ‘‘Αυλαία και πάμε’’) που έχει εγκριθεί για παραγωγές που δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί, θα μπορεί να διατεθεί προς όφελος άλλων παραγωγών, όπως προνοεί ο σχετικός κανονισμός του Σχεδίου Θυμέλη”». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η επιχορήγηση των ελεύθερων θεάτρων αποτελεί εντελώς ξεχωριστό κονδύλι στον προϋπολογισμό του ΘΟΚ και δεν συγχέεται με τις δικές του δαπάνες. Εάν το κονδύλι αυτό δεν δαπανηθεί επιστρέφει στο πάγιο ταμείο της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν απορροφάται από τον Οργανισμό. 

Σύμφωνα με τον ΘΟΚ, ο Οργανισμός διατηρεί την ευθύνη της επιχορήγησης της ιδιωτικής θεατρικής πρωτοβουλίας, και επειδή αυτή για χρόνια γινόταν μέσα από ένα προβληματικό σύστημα που δημιούργησε προβλήματα και ανομοιογένεια και οι θεατρικοί φορείς απαιτούσαν, σχεδόν στην ολότητά τους, αλλαγή στον τρόπο επιχορήγησης.

Στην ανακοίνωση του ΘΟΚ διευκρινίζεται ότι «το ποσό που διατίθεται προς στήριξη της ιδιωτικής θεατρικής δημιουργίας ανέρχεται σε €1,137,000 ετησίως, και φέτος το Σατιρικό Θέατρο, έχει εγκριθεί να λάβει €196,915 ποσό που υπερβαίνει το 17% του συνολικού κονδυλίου». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «εάν αυτό είναι που ο κ. Καυκαρίδης αποκαλεί ελεημοσύνη και με το οποίο φυτοζωεί, ας τον κρίνει το θεατρόφιλο κοινό και η κοινωνία». 


Παρέμβαση του υπουργού

Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής σε παρέμβασή του για το ζήτημα δήλωσε ότι «το τελευταίο πράμα που χρειάζεται το εκπαιδευτικό μας σύστημα αυτή την στιγμή είναι οποιεσδήποτε εντάσεις ή αναταραχές που θα φέρουν αναστάτωση στα παιδιά, στους γονείς, στην κοινωνία γενικότερα, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, σε σημερινές του δηλώσεις σχετικά με το αίτημα του Σατιρικού για τη δημιουργία φορέα για το ελεύθερο θέατρο, είπε ότι μελετούν αυτή την περίοδο, στη βάση ειδικών μελετών που έχουν γίνει, τον τρόπο διαχείρισης του θεάτρου στην Κύπρο και ότι θα υπάρξουν σίγουρα μέσα στην επόμενη περίοδο κάποιες κινήσεις οι οποίες θα γίνουν αφού ληφθούν υπόψη οι απόψεις όλων των ενδιαφερομένων. Δήλωσε ότι σε αυτή τη διαδικασία θα εμπλακεί και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, αλλά και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι σίγουρα επωφελείς για το χώρο του θεάτρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ