ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ταφές των νυφών από την Κύπρο στην Κρήτη

Εγκαινιάστηκε το μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο της Κρήτης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έγιναν χθες από τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου τα εγκαίνια του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Ο Πρόεδρος δηλωσε χαρακτηριστικά: «Ως κιβωτό που αναδύεται από τη γη και είναι δεμένη τόσο αρμονικά με το περιβάλλον» και πρόσθεσε ότι «κλείνει στα σπλάχνα του τα απομεινάρια της κραταιάς Αρχαίας Ελεύθερνας»

Σημαντικότατη συμβολή στη δημιουργία του μουσείου έχει ο επί χρόνια ανασκαφέας της περιοχής καθηγητής Γιάννης Σταμπολίδης, καθώς και ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Κουτσογιάννης.

Το μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας καταλαμβάνει έκταση 1700 τ.μ. ενώ η συνολική έκταση του αρχαιολογικού χώρου είναι 13 στρέμματα και είναι το τέταρτο μεγαλύτερο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Ελλάδα μετά την Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς και τη Βεργίνα.


Οι άτυχες νύφες από την Κύπρο

Ενδιαφέρον έχουν οι ταφές σε τρία τεράστια πιθάρια τοποθετημένα διαδοχικά το ένα μετά το άλλο εντός των οποίων βρέθηκαν πέντε γυναίκες, τα κτερίσματα των οποίων παραπέμπουν στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τις θεωρίες που υπάρχουν οι γυναίκες αυτές ήταν νύφες που ήρθαν στην Ελεύθερνα για να παντρευτούν. Και οι πεντε γυναίκες συνδέονται με συγγένεια, όπως κατέδειξε η ανθρωπολογική ανάλυση, αφού έχουν το ίδιο DNA, αλλά και την ίδια μορφή δυσπλασίας στα δόντια.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση