ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο

ΘΟΚ, Εθνικό Θέατρο και Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας: Κορυφαία θεατρική σύμπραξη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έρχεται στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο η πρώτη συμπαραγωγή τριών κρατικών θεάτρων (Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου). Τα τρία θέατρα ανεβάζουν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ένα από τα κορυφαία έργα του αρχαίου τραγωδού. Η παράσταση ήδη ανέβηκε στους Δελφούς, στις 7 Ιουλίου, στο Θέατρο Φρύνιχος, και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στις 15 και 16 Ιουλίου.

Στην Κύπρο προγραμματίστηκαν παραστάσεις σε όλες τις πόλεις και όπως είχαμε γράψει πρώτοι στην έντυπη «Καθημερινή» στις 3 Ιουλίου η τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη» θα ανέβει και στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας στις 28 Σεπτεμβρίου. Διαβάστε εδώ.

Σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Στάθης Λιβαθινός, ο οποίος θέλησε να συνδυάσει την παρουσίασή του με τη συνύπαρξη στη σκηνή τριών γενιών ηθοποιών. Για την παράσταση ετοιμάστηκε νέα μετάφραση από τον πρόσφατα εκλιπόντα Δημήτρη Μαρωνίτη. Στις παραστάσεις συμμετάσχουν παλιοί πρωταγωνιστές του Εθνικού, όπως ο Νίκος Μπουσδούκος, η Μαρία Σκούντζου και ο Κώστας Καστανάς, αλλά και νέοι ηθοποιοί, η Ραφαέλα Κονίδη και η Δήμητρα Βλαγκοπούλου, που θα αναλάβουν τους ρόλους της Αντιγόνης και της Ισμήνης αντίστοιχα. Τον ρόλο του Κρέοντα θα έχειο Δημήτρης Λιγνάδης και τον μάντη Τειρεσία θα υποδυθεί η Μπέτυ Αρβανίτη. Από τον ΘΟΚ θα συμμετάσχουν οι Αντώνης Κατσαρής, Στέλα Φυρογένη και Αντωνία Χαραλάμπους.

Η «Αντιγόνη»

Η Αντιγόνη παρουσιάστηκε πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια του 441 π.Χ και γράφτηκε από τον Σοφοκλή σαν αντίδραση για την εξορία του Θεμιστοκλή, του νικητή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Στο έργο αυτό, ένα από τα αρτιότερα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, η θεματική της σύγκρουσης μεταξύ των νόμων της ηθικής και των νόμων της πολιτείας φτάνει στην κορύφωσή της, με τους δύο ήρωες να επαληθεύουν την τραγική τους υπόσταση, κρατώντας, μέχρι τέλους, τη θέση στην οποία τους έφερε η μοίρα.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο γιων του Οιδίποδα, Πολυνείκη και Ετεοκλή, για τον θρόνο της Θήβας έχει τελειώσει. Τα δύο αδέλφια βρίσκονται νεκρά στο πεδίο της μάχης. Ο Κρέων, ο νέος βασιλιάς της Θήβας, έχει δώσει διαταγή να παραμείνει άταφος ο Πολυνείκης, που πολέμησε ενάντια στην πατρίδα του. Όμως η αδελφή του νεκρού, Αντιγόνη, αποφασίζει να τον τιμήσει με την πρέπουσα ταφή. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Κρέοντα, που, τηρώντας τους νόμους της πολιτείας, την καταδικάζει σε θάνατο. Ο βασιλιάς παραμένει αμετάπειστος ακόμη και μετά την παρέμβαση του γιου του, Αίμονα, και διατάζει να θαφτεί η Αντιγόνη ζωντανή σε μια σπηλιά. Ωστόσο, τα δεινά που έχει προβλέψει ο μάντης Τειρεσίας δεν θα αργήσουν να γίνουν πραγματικότητα. Η καθυστερημένη υπαναχώρηση του βασιλιά δεν θα προλάβει την καταστροφή. Η Αντιγόνη έχει απαγχονιστεί μέσα στη φυλακή της, ο Αίμονας έχει αυτοκτονήσει και η Ευρυδίκη, γυναίκα του Κρέοντα, ακολουθεί τον γιο της στο θάνατο.

Ωδή στον έρωτα

Από τους στίχους 781-792 του γ' στάσιμου της τραγωδίας «Αντιγόνη» προέρχεται και η αξεπέραστη ωδή προς τον έρωτα που ψάλλει ο Χορός υμνόντας την παντοδυναμία του Έρωτα:

Ερως ανίκατε μάχαν, Ερως, ος εν κτήμασι πίπτεις,
ος εν μαλακαίς παρειαίς νεάνιδος εννυχεύεις,
φοιτάς δ' υπερπόντιος εν τ' αγρονόμοις αυλαίς·

Ερωτα ακαταμάχητε, έρωτα που κάνεις κτήματά σου όλους
σ' όσους επιπέσεις, εσύ που διανυκτερεύεις στα τρυφερά
μάγουλα της νέας και τριγυρίζεις πάνω από τις θάλασσες και
σε αυλές αγροτικών καλυβών.


Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Μπέτυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δημήτρης Λιγνάδης, Κώστας Καστανάς, Αντώνης Κατσαρής (ΘΟΚ), Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά, Βασίλης Μαγουλιώτης, Περικλής Μουστάκης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης (ΚΘΒΕ), Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλα Φυρογένη (ΘΟΚ), Αντωνία Χαραλάμπους (ΘΟΚ), Γιάννης Χαρίσης (ΚΘΒΕ).

Οι παραστάσεις στην Κύπρο

Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, Λευκωσία: Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου*, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

Αρχαίο Θέατρο Κουρίου: Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου*, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου

Αρχαίο Ωδείο Πάφου: Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου*, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

(στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Πάφος2017)

Αρχαίο Θέατρο Σαλαμίνας: Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου*

(σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο της Εντός των Τειχών Πόλης της Αμμοχώστου – MASDER). Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό

Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο, Λάρνακα: Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου*

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 8:30 μ.μ.

*Υπέρτιτλοι στην τουρκική και αγγλική γλώσσα



 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ