ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέθανε ο νομπελίστας επιζών του Ολοκαυτώματος Ελί Βίζελ

Η επιτροπή του βραβείου Νόμπελ τον είχε αποκαλέσει «αγγελιοφόρο της ανθρωπότητας»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ίδρυμα Γιαντ Βασέμ της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε τον θάνατο του Ελί Βίζελ, του ανθρώπου που επέζησε του Ολοκαυτώματος για να γίνει σπουδαίος συγγραφέας, καθηγητής και ακτιβιστής. Το 1986 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών για την προσφορά του στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ελί Βίζελ γεννήθηκε το 1928 στη μικρή πόλη Sighet (σήμ. Sighetu Marmației) στην Τρανσυλβανία. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου μαζί με την οικογένειά του και άλλους Εβραίους της περιοχής στάλθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, όπου και έχασαν τη ζωή τους οι γονείς του και η μικρή του αδελφή. Αυτός και οι δύο μεγαλύτερες αδελφές του επέζησαν.  Μετά την απελευθέρωσή του εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, σπούδασε στη Σορβόννη και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. 

Ο Βίζελ έγραψε δεκάδες βιβλία για τη ζωή του στα στρατόπεδα . Το 1958 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Η νύχτα» (La Nuit), στο οποίο αφηγείται τις εμπειρίες του από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Αουσβιτς, Μπούνα και Μπούχενβαλντ. Το 1986, ο «αγγελιοφόρος της ανθρωπότητας», όπως τον αποκάλεσε η επιτροπή του βραβείου, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Έγραψε πολλά βιβλία και παράλληλα ανέπτυξε έντονη ανθρωπιστική δράση υπέρ των ομάδων που υφίστανται διώξεις λόγω της θρησκείας τους, της φυλής τους ή της εθνικής τους καταγωγής. 

Αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις
Ωστόσο, μερικές άπό τις δηλώσεις του κρίθηκαν ως αμφιλεγόμενες, όπως π.χ. σχετικά με ολοσέλιδη καταχώριση στην οποία τόνιζε το δέσιμο των Εβραίων με την Ιερουσαλήμ, σχετικά με σχόλια του Βίζελ που υποστήριζαν την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα το 2014 με μία πληρωμένη καταχώρηση στους «New York Times», και πάλι για τοποθέτησή του σε ολοσέλιδη καταχώρηση στις 4 Αυγούστου 2014, ξανά στους «New York Times» και άλλες εφημερίδες, όταν ο Βίζελ καταδίκασε τη Χαμάς για τη «χρήση παιδιών ως ανθρώπινων ασπίδων» κατά την ισραηλινή Επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας το 2014. Μία καταχώρηση που οι Τάιμς του Λονδίνου αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν.

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τά βιβλία του «Η νύχτα», (2007) και «Ο καιρός των ξεριζωμένων», (2006)  από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε ματάφραση του Γιώργου Ξενάριου.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση